Ga naar content

Senegal

Hoe is de natuur in Senegal en wat zijn de mooiste gebieden van het land? Op NatureScanner lees je meer over een natuurreis naar deze Afrikaanse vogelbestemming bij uitstek, met een overzicht van mooie natuurparken en streken.

De natuur in Senegal

Senegal is het land van pelikanen en baobabs, van krabbetjes en roze meren. Hier loopt de droogte van de woestijn langzaam over in groene jungle en uitgestrekte open vlaktes. Doordat het de eerste zone is met permanente waterbronnen na de Sahara, komen er miljoenen vogels overwinteren. Een rondreis in Senegal is niet de meest voor de hand liggende natuurreis. Andere Afrikaanse landen, zoals Marokko en zelfs buurland Gambia zijn veel toeristischer, maar dat maakt net dat de natuur in Senegal nog zo onbetreden en ongerept is. Vaak wordt een natuurreis in Senegal dan ook gecombineerd met een reis naar Gambia, dat volledig ingesloten wordt door Senegal. Beide landen staan met name bekend als topbestemming voor een vogelreis.

Rondreis tips

Mooiste plekken in Senegal

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Senegal? Het land bezit verschillende natuurgebieden die een bezoek aan het land de moeite waard maken. De grootste nationale parken van Senegal zijn het Djoudj NP en Niokolo-Koba. De nationale parken zijn in het regenseizoen, van juni tot oktober, gesloten. Een overzicht van bijzondere en mooie plekken in Senegal:

1. Lake Retba, het Lac Rose

Iets boven Dakar ligt het Lac Rose (het roze meer), Lake Retba. Het meer dankt zijn opvallende en bizarre roze kleur aan de verschillende aanwezige mineraalsoorten. Op het meer vindt zoutwinning plaats, als je er gaat zwemmen blijf je drijven. TUI heeft een korte rondreis door Senegal, waarbij je de gelegenheid krijgt om op Lake Retba te drijven! 

Meer in Senegal
Deel op Pinterest

Zonvakantie Tips

2. Baobabs en Lompoul woestijn

Honderdvijftig kilometer ten noorden van Dakar, bij Kébémer, staan zo’n vijfhonderd van de statige, heilige Baobabbomen. De apenbroodbomen hollen zichzelf uit waardoor er nog ver na het regenseizoen water in te vinden is voor de lokale bevolking. Ten westen van dit kleine baobabbos, niet ver van de kust, bevindt zich een streek met een heel ander landschap: de Lompoul woestijn. Hier beklimmen kamelen de zandduinen, terwijl slechts honderd kilometer verderop krokodillen, nijlpaarden en chimpansees tussen de mangrovebossen op zoek zijn naar voedsel.

3. Djoudj Nationaal park

Het waterrijke Djoudj Nationaal Park bevindt zich in het noordwesten van Senegal. Je vindt er apen, krokodillen en gazellen. Pelikanen, flamingo’s en visarenden scheren over de watervlaktes terwijl je met een bootje de zijtakken van de Senegal rivier bevaart. Vooral in de winter vallen er heel veel vogels te spotten. Het park is geopend van november tot en met april. 

Djoudj
Deel op Pinterest

4. Niokolo Koba National Park

Het Niokolo Koba National Park is een van de weinige natuurgebieden waar groot wild te zien is. Dit enorm uitgestrekte natuurpark is het grootste wildpark van West-Afrika. De stilte is overdonderend op de licht glooiende savanne. De kans is groot dat je er gazellen, antilopen en apen tegenkomt en met een beetje geluk ook de wat schuwere olifanten, leeuwen en jakhalzen. De kans op het spotten van dieren is het grootst aan het eind van de droge periode, tussen maart en mei, als de dieren zich bij de waterbronnen bevinden. 

Niokolo antilope
Deel op Pinterest

5. Sine-Saloum

Het Sine Saloum natuurgebied, met de gelijknamige delta, bevindt zich net ten noorden van Gambia. Ook in de mangrovebossen van de Saloum delta kun je in een felbeschilderde pirogue kano het natuurschoon bewonderen. Daarnaast kan er gefietst en gewandeld worden in deze "Amazone van Afrika". Vergeet niet je verrekijker mee te nemen want niet alle diersoorten laten zich even gemakkelijk spotten. In de winter kunnen vogelaars de vele trekvogels uit het noorden observeren. Het stijlvolle RIU hotel ligt niet al te ver weg van deze natuuroase.

Saloum delta
Deel op Pinterest

6. Dakar en Île de Gorée

De hoofdstad van Senegal, Dakar, wordt door zijn Frans koloniale invloeden wel eens het Parijs van West-Afrika genoemd. De gewaden van de bevolking geven het stadsbeeld kleur. Vlak voor de kust van deze stad ligt Île de Gorée, genoemd naar Goeree Overflakkee, waar in het verleden de slavenhandel gedreven werd. Het autovrije eiland vormt een indrukwekkend historisch monument.

7. Kust van Senegal

Langs de kustlijn van Senegal zie je steeds meer mooie hotels verschijnen. Daarmee zet Senegal zich op de kaart als de nieuwe zonbestemming in Afrika, waar je het hele jaar door heerlijk vakantie kunt vieren aan het water.

Vogelreis Senegal

Senegal wordt vaak gecombineerd met Gambia, omdat beide landen uitstekende vogelbestemmingen zijn.

Bijeneter Senegal
Deel op Pinterest

Beste reistijd Senegal

Wat is de beste tijd om te reizen naar Senegal? De beste reistijd voor Senegal is de periode van november – mei. De koelste reistijd is van december – februari (gemiddeld 25 graden). Van oktober tot april kan je vliegtickets bij TUI boeken naar Dakar in Senegal Ze combineren de terugvlucht met Gambia.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!