Ga naar content

Kaapverdië

De Kaapverdische Eilanden, kortweg Kaapverdië, is een eilandengroep voor de westkust van Afrika. De vulkanische eilanden trekken steeds meer reizigers, ook voor een natuurvakantie. Kaapverdië staat bekend om de authentieke sfeer, want de archipel is nog onaangetast. Hoogtepunten zijn natuurlijk gevormde zwembaden, de zoutkrater van Pedra de Lume, vogels spotten, surfen, grotduiken en heel veel mooie plekken om te wandelen.

Vakantie op de Kaapverdische Eilanden

De eilanden maken naam als een strandbestemming waar muziek in zit. Een vakantie op Kaapverdië is echter meer dan strand en muziek. Men noemt het ook Afrika in een notendop. Zo veelzijdig is de archipel.

Ondanks bevolkingsgroei, droogte en erosie biedt Kaapverdië ook voor de veeleisende natuurreiziger een ongekend gevarieerd palet. Vier vogelsoorten, twaalf reptielen en 46 planten die alleen hier voorkomen. De eilanden zijn zeer verschillend en eilandhoppen op Kaapverdië staat dus garant voor een afwisselende reis!

Zeeschildpad Kaapverdische Eilanden
Deel op Pinterest

Veel vogels zijn op meerdere plekken nog redelijk gemakkelijk te vinden, alleen de razo-leeuwerik is beperkt tot één eilandje. Bijzonder is dat de Canarische drakenbloedboom ook op Cabo Verde te vinden is. Vermoed wordt dat de oorsprong hiervan teruggaat tot de tropische savannes van dertig miljoen jaar geleden. Zoogdieren zijn, zoals op bijna alle Atlantische eilanden, hier geïntroduceerd, meest opvallende daarvan is ongetwijfeld de Afrikaanse groene meerkat. 

Onze aanbevolen natuurreizen op Kaapverdië:

Kaapverdië, een oude Afrikaanse hotspot

Het lijkt wel alsof een boze Afrikaanse reus vanuit Senegal rotsblokken naar Neptunus gesmeten heeft. In werkelijkheid bestaat Kaapverdië uit tien eilanden die bovenop een vulkanische hotspot in de oceaanbodem liggen. Alleen Pico do Fogo - op het gelijknamige eiland Fogo - is nog actief, alle andere vulkanen zijn uitgedoofd en hebben een uniek landschap van kraters, kliffen en diepe dalen aan ons overgeleverd. 

Ruige natuur op Kaapverdië
© Voja Travel
Deel op Pinterest

Dit landschap biedt de ideale setting voor een actieve vakantie. Je kunt het proberen zelf te regelen, toch ben je vaak goedkoper uit met een reeds georganiseerde zonvakantie (waarbij je er zelf op uit trekt) of een georganiseerde rondreis. 

Bovendien weten reisorganisaties de beste en meest veilige plekken om te verblijven. Het is een bestemming van de gebaande paden, hou daar dus rekening mee. Of je nu kiest voor een last minute naar Sal, een goedkope vakantie op Boa Vista of eilandhoppen op de Kaapverdische Eilanden, er is altijd mooie natuur te ontdekken! Wil je gaan wandelen op Kaapverdië, bekijk dan ook onze specifieke wandeltips!

Mooiste eiland Kaapverdië

Welk eiland kiezen voor jouw vakantie? Waar vind je de mooiste plekken van de Kaapverdische eilanden? Een overzicht van mooie gebieden op ieder eiland:

1. Santo Antão

Santo Antao, het meest westelijk gelegen eiland, is niet makkelijk te bereiken, maar is wel het mooiste eiland van Kaapverdië. Het is het groenste en meest vruchtbare eiland van de archipel. Ruige bergtoppen en prachtige groene rotswanden doen een beetje denken aan La Réunion.

Wandelen op Santo Antao
Deel op Pinterest

Er is geen luchthaven op Santo Antao, dus het eiland is alleen te bereiken met een boottocht vanaf het dichtstbijzijnde eiland São Vicente. Ferry's varen het hele jaar door, maar zijn niet ver van tevoren te boeken. Je moet dus gewoon afwachten tot enkele weken voor vertrek of ter plekke reserveren. Santo Antao is zeer vulkanisch. De hoogste berg van het eiland is 1.979 meter hoog, maar er zijn nog twee toppen van boven de 1.800 meter.

Tip voor vakantie naar Kaapverdië

2. São Vicente

Het eiland São Vicente is een prachtig eiland, maar ook de uitvalsbasis voor het groenere Santo Antão. Je kan rechtstreekse vluchten boeken bij TAP, via Lissabon. Met TUI fly kun je rechtstreeks vliegen naar São Vicente. Het eiland heeft een rechthoekige vorm, met een relatief vlak centraal gedeelte. Daaromheen liggen drie middelhoge bergen. Mooiste plek is de Monte Verde, een beschermd natuurreservaat, met een hoogte tot 775 meter. 

Sao Vicente
Deel op Pinterest

3. Sal

Sal en Boa Vista zijn de bekendste vakantiebestemmingen op Kaapverdië, waarbij de meeste hotels zich op Sal bevinden. Officieel behoort Sal nog tot de noordelijke Barlavento eilandengroep van Kaapverdië, maar samen met het eiland Boa Vista vormt het de verbindingsschakel naar de zuidelijke eilanden.

Van de vijf soorten zeeschildpadden die rond Kaapverdië gezien kunnen worden kiest alleen de bedreigde onechte karetschildpad voor de stranden van Sal om haar eieren af te zetten. Dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers heeft deze schildpad niet alleen nieuwe kansen gekregen maar kunnen bezoekers van Sal ook kennismaken met dit goedmoedige dier: bij Santa Maria in het uiterste zuiden van Sal kan je deelnemen aan een schildpaddenexcursie. 

Zeeschildpad
Deel op Pinterest

Het eiland heeft echter meer te bieden voor geïnteresseerden in mariene biologie. Sal behoort tot de beste duiklocaties in Afrika met o.a. Bera de Coral aan de oostkust van Sal. Daar vind je o.a. koraalvissen en verpleegsterhaaien. Je kunt er wrakduiken (met name bij de in 1966 gezonken Santo Antao, waar pijlstaartroggen en verpleegsterhaaien met regelmaat gezien worden, en de KWARCIT-Boris, een 28 meter lang Russisch wrak dat zonk in 2006). Grotduiken naar de onderzeese grotten en kliffen kan bij Buracona, Tres Grottes en Ancora. Het eiland Sal is bereikbaar met TUI fly.

4. Boa Vista

Het eiland Boa Vista is een van de meest toeristische eilanden van de Kaapverdische archipel. Je vindt er dan ook veel faciliteiten, all inclusive hotels en ook tal van kleinere sfeervolle accommodaties. Voornaamste reden om te kiezen voor Boavista zijn de mooie stranden; kilometerslange zandstranden met zacht aflopend strand. Praia de Atalanta is het bekendste strand; hier ligt het wrak van de Cabo Santa Maria, die er in 1968 strandde. Kijk voor een vakantie op Boa Vista bij TUI of boek een hotel via Booking.com.

Boa Vista
Deel op Pinterest

5. São Nicolau

Het middelste eiland van de noordelijke Barlavento eilandengroep (Ilhas de Barlavento) is São Nicolau. Een 'topper' tijdens een natuurreis naar dit Kaapverdische eiland is de 1.312 meter hoge Monte Gordo berg. Mist en opstijgende regen zorgen hier voor een voor Kaapverdië ongekend hoge vochtigheid. Bomen en stenen zijn op sommige plaatsen dicht begroeid met korstmossen.

Hoge berg op Sao Nicolau
Deel op Pinterest

Ondanks zware ontbossing is er nog redelijk veel overgebleven van de oorspronkelijke, zeer gevarieerde vegetatie. Drakenbomen en Marmulano (Sideroxylon) zijn er nog algemeen, maar ook bijzondere struiken (o.a. Macela) en kruiden als de aan ons fluitenkruid verwante Aipo kunnen er gevonden worden. Langs de wandelroute vanaf de top naar de Kaapverdische plaats Ribeira Brava worden vaak Kaapverdische mussen, rietzangers en gierzwaluwen gezien.

6. Santiago

De hoofdstad van Kaapverdië, Praia ligt op Sao Tiago of Santiago, het grootste eiland, gelegen in de zuidelijke Kaapverdische eilandengroep (Ilhas de Sotavento). Santiago heeft eigenlijk alle elementen van de overige eilanden: vulkanische stranden, natuurgebieden, een koloniaal verleden en de hartelijkheid van Afrika.

Kaapverdië Santiago
© Martine van Laeken
Deel op Pinterest

Het uitstekend toegankelijke natuurpark Serra Malagueta is bekend als toplocatie voor wandelaars, je kan er diverse prachtige dagwandelingen maken. Voor lange wandelingen is het aanbevolen om een gids te nemen. De wandelingen zijn wel bewegwijzerd, maar niet altijd even duidelijk. 

Serra Malagueta Santiago
© Martine van Laeken
Deel op Pinterest

Het hoogste punt ligt op 1064 m hoogte in het noorden van het eiland. Het park omvat ongeveer 124 plantensoorten, waarvan 28 endemische soorten of ondersoorten. De endemische planten worden bedreigd door invasieve soorten van buiten het park. Limonium lobinii komt alleen in dit park voor. 

In de Serra Malagueta leven 19 soorten vogels, waarvan er acht endemisch zijn. Bourne's reiger, de Kaapverdische grasmus en de Kaapverdische buizerd zijn bedreigde soorten. De Kaapverdische ondersoorten van de torenvalk en de purperreiger komen er ook voor. Daarnaast telt het gebied vier zoogdieren, waaronder één apensoort, en zes soorten reptielen.

groene meerkatten
© Martine van Laeken
Deel op Pinterest

Vulkanen en zeevogels

Kaapverdië biedt naast de bovengenoemde locaties nog veel meer. Wandelen en vogels spotten, het kan er allemaal. De Topo de Coroa op het westelijk gelegen Santo Antão wordt niet voor niets het wandelparadijs van Kaapverdië genoemd. Bruine Genten broeden op Boa Vista samen met enkele grote fregatvogels. Fogo wordt gedomineerd door de 2.829 meter hoge vulkaan en heeft zelfs twee dorpjes in de actieve krater. Hier komt de grootste populatie Kaapverdische gierzwaluwen voor, voor botanici zijn er o.a. bijzondere slangenkruid- en steenraketsoorten te vinden. Kaapverdië is bovendien een ideale bestemming om vanaf het water te verkennen, zeilen is er zeer populair.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!