Ga naar content

Gambia

Welkom in een prachtig Afrikaans land, dat de laatste jaren steeds meer ontdekt wordt door het toerisme. Gambia staat bekend als een zonvakantie bestemming. Het is echter ook een ideaal land voor een vogel- en natuurvakantie. Naturescanner neemt je mee op een reis door de natuur in Gambia.

Afrikaanse natuur binnen handbereik

Droom even weg, starend over een stille poel in het bos. Sitatunga’s (moerasantilopen) komen onbevreesd dichtbij, een Afrikaanse reuzenijsvogel knipoogt bijna vriendelijk en rode colobusapen zitten hoog in de bomen te genieten van de late middagzon. Dat zie je tijdens een vakantie in Gambia.

Gambia strandvakantie
Deel op Pinterest

Het West-Afrikaanse natuurparadijs bevindt zich op slechts zes uur vliegen vanaf Amsterdam, een zeer korte reistijd om in een compleet andere wereld te belanden. Je komt namelijk meteen in zwart Afrika terecht, de cultuur en natuur zijn compleet verschillend van de onze. Een vakantie in Gambia is bovendien veilig, ook met kinderen kan je perfect verblijven bij de kust en excursies maken naar het binnenland.

Gave rondreizen in Gambia:

Natuur in Gambia

Gambia is vooral een winterzonbestemming, maar staat al jaren hoog in het aanbod van natuurreizen. Met name voor vogelreizen is Gambia een perfecte vakantiebestemming. Het broedseizoen is in juli en augustus. Hoewel dat tevens het regenseizoen is, is het een mooie periode, er zijn dan weinig toeristen. Ook februari is een goede reistijd, omdat dan alle vogels aanwezig zijn.

ijsvogel Gambia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tweehonderd soorten vogels in een week is zeker mogelijk, maar vergeet ook de andere dieren niet. Van groot wild, 3 soorten apen, agamen, schorpioenen, kleurrijke krabben tot fraaie vlinders en insecten, het West-Afrikaanse woud langs de Gambia rivier biedt alles wat je verwacht op een Afrikaanse safari. Wil je op een goedkope manier genieten van al deze natuur, boek dan een zonvakantie in Gambia en trek er zelf op uit!

Mooiste gebieden in Gambia

Wat zijn de mooiste plekjes in Gambia? Waar vind je natuur in Gambia en wat zijn leuke gebieden en bezienswaardigheden om op het programma te zetten? Naturescanner zet de natuurparken en mooie plaatsen op een rij.

1. Abuko Nature Reserve

Een rondreis door Gambia begint altijd op de zuidoever van de rivier. Aanvliegend richting Banjul is het oerwoud van Abuko Nature Reserve al te zien, veelbelovend groen vanuit de lucht. Op de grond is het nog mooier dan gedacht, wandelpaden voeren steeds verder het bos in naar steeds weer nieuwe onverwachte plekjes. Groene meerkatten hebben ook hier ontdekt dat de vele toeristen best interessant zijn. Maar de aandacht gaat toch vooral uit naar de prachtige Toerako’s, zowel de Violette als de Groene komen hier voor. Bij de waterpoeltjes zijn schuilhutten gebouwd om rustig te kunnen genieten van drinkende bosbokken of vissende hamerkoppen, die zich niets aantrekken van slapende nijlkrokodillen. 

Dieren in Gambia
Deel op Pinterest

In Gambia is natuur nooit ver weg. Na een dag Abuko staat uitrusten in de hoteltuin hier gelijk aan vogels kijken vanuit een luie stoel. Groene kakelaars zorgen er wel voor dat je ze niet kunt missen, maar let ook eens op de grond. Blauwfazantjes, geen fazant maar een prachtvink, en vuurvinkjes scharrelen langs de borders. Roodbuikhoningzuigers vliegen als kolibries langs bont gekleurde bloemen. Zelfs grotere vogels, als roodsnaveltoks en sahelbabbelaars gebruiken tuin en park als nestgelegenheid.

2. Bijilo Forest

Bijilo Forest is een klein bosrestant aan de Atlantische kust en wordt door een duinenrij van het strand afgeschermd. Een perfecte plaats om te gaan zoeken naar bijzondere frankolijnen (Afrikaanse patrijzen), maar de aandacht zal toch vooral getrokken worden door de rode Colobusapen in het bos. Grijze toks (neushoornvogels) zijn gemakkelijk te vinden omdat ze graag op uitstekende takken gaan zitten om rond te kijken naar smakelijke insecten. 

Tok
Deel op Pinterest

Iets zuidelijker ligt het Tanji Bird Reserve. Een kustreservaat met zowel stranden, mangroves en op de hogere gronden bossen. Ondanks de snelweg die in 1998 dwars door het gebied werd aangelegd blijft het een uitstekende plek om uit te kijken naar de reuzensterns met hun knalrode snavels en, in de winterperiode, naar trekvogels uit noordelijke streken.

3. Gambia rivier

Een natuurreis in Gambia is niet volledig zonder een boottocht op de Gambia rivier. Alleen met de boot, bijvoorbeeld vanaf Tendaba, zijn de geheimzinnige mangrovebossen te bereiken. Bomen die zonder problemen in het brakke rivierwater kunnen groeien, zorgen voor een perfecte uitkijkpost voor diverse soorten ijsvogels.

Natuurgebied in Gambia
Deel op Pinterest

De Gambia rivier is een van de meest visrijke rivieren ter wereld en vormt daarmee een trekpleister voor vogels. Reuzenreigers, witrugkwakken en slangenhalsvogels zijn bijna altijd te zien. De vogels die op de noordelijke oevers te zien zijn, zijn niet noodzakelijk ook op de zuidelijke oever te zien en vice versa. Nijlpaarden zijn zeldzaam en worden eigenlijk alleen gezien in het River Gambia National Park.

4. Kust van Gambia

Bij de kust van Gambia kun je verschillende watersporten beoefenen, zoals waterskiën en surfen. Aangeboden excursies omvatten visserstochten, boottochten door de mangrovebossen en tours om dolfijnen te spotten. Op de stranden van Gambia ligt veel plastic, daar moet je doorheen kijken. Misschien help je zelf een middagje om vuil op te ruimen?

Goedkope vakantietip Gambia: Boek een goedkope zonvakantie in Gambia en regel zelf je excursies in de natuur vanuit het hotel.

Tips voor hotels en zonvakanties:

Cultuur Gambia

Naast natuur speelt cultuur ook een belangrijke rol tijdens een vakantie in Gambia. De lokale bevolking toont maar al te graag wat hun dagelijkse bezigheden zijn en leiden je graag rond in hun dorp.

Cultuur Gambia
Masquerades
Deel op Pinterest

James Island (Kunta Kinteh Island) is een eiland in de Gambia rivier, waar ten tijde van de slavernij de Engelsen de slaven enkele weken gevangen hielden om hen af te zwakken, alvorens ze verscheept werden naar overzeese gebieden. Herinnering aan een triest verleden.

James Island
Deel op Pinterest

Verderop bevinden zich de steencirkels van Senegambia, waarvan men eigenlijk de afkomst niet weet. In Bakau, ten westen van Banjul, bevindt zich de heilige krokodillenpoel Kachikally, en hier groeien veel baobabs. Hier komt de lokale bevolking om te bidden. Andere krokodillenpoelen zijn te bezoeken in Berending en Folonko.

Beste reistijd Gambia: november t/m april.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!