Ga naar content

Ghana

Eens was de Goudkust een bestemming van met name Nederlandse slavenhandelaren, tegenwoordig is het West-Afrikaanse Ghana een land dat zich steeds meer probeert te ontwikkelen als reisbestemming. NatureScanner neemt je graag mee voor een reis door de natuur in Ghana.

Natuur in Ghana

De natuur in Ghana biedt een grote diversiteit aan landschappen: van een weelderig regenwoud tot wetlands en savanne, daartussen plantages. Wie van dieren houdt kan zich verheugen op schildpadden, apen, krokodillen, olifanten, gazellen, vlinders en vele vogels. Verder biedt een rondreis in Ghana mogelijkheden om te wandelen, te fietsen of te varen. Ook op cultureel niveau zijn er vele bezienswaardigheden, zoals oude forten.

Geen wonder dat steeds meer avontuurlijke en actieve reizigers Ghana als bestemming kiezen voor hun volgende reis. Deze kan je zelf samenstellen - bijvoorbeeld met losse hotels van Booking.com - maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde reis waarbij de risico's en onzekerheden uit handen genomen worden.

Mooiste plekken in Ghana

Aangezien je op zoek bent naar een rondreis in Ghana heb je waarschijnlijk al wel een beeld van de natuur en het landschap. Maar wat zijn de mooiste plekken, hoogtepunten en mooiste gebieden in Ghana?

1. Kakum National Park

Wat is er mooier dan een warm welkom op de boomkruinwandeling van Kakum National Park, westelijk van de hoofdstad Accra. Terwijl een geelsnaveltoerako met zijn rode vleugels als een majestueuze schaduw over je hoofd glijdt, kijk je uit over het luidruchtige regenwoud van Ghana. 

Wever in Kakum Ghana
Deel op Pinterest

Eens was het Ituri Woud tot Gambia een aaneengesloten bos, nu zijn er nog enkele kleine groene parels met Kakum National Park als edelsteen in het midden. Volgens inwoners en toeristen is dit de mooiste plek van het land. De vruchtenetende dianameerkat komt er nog voor, samen met kleine bosolifanten, geelrugduiker en bosbokken. Een aanrader is de etnobotanische route; een gids laat je kennismaken met planten die van oudsher door o.a. het Ashanti volk in het zuiden van Ghana gebruikt werden.

2. Keta lagune

Hoewel iedereen geneigd is meteen naar Kakum National Park af te reizen en dan door te gaan richting Lake Volta en het noorden, is het voor vogelaars een absolute aanrader om een dag te reserveren voor de lagunes in het oosten van Ghana. De eerste die je tegenkomt is de Lake Songaw lagune. Nog oostelijker, bij de grens met Togo, is de Keta lagune een schitterende lagune. De lijst met locaties om vogels te spotten is bijna eindeloos, en de lijst van bijzondere vogelsoorten op de site van African Bird Club is nog langer.

3. Mole National Park

Neem je het oosten niet mee, dan kan je vanuit het zuidwesten van Ghana via het Bobiri Forest and Butterfly Reserve bij Kumasi doorrijden naar Tamale en Mole National Park, het grootste wildreservaat van Ghana. Reken er wel op dat de laatste 80 kilometer soms meer dan drie uur rijden vragen. Mole is als grootste natuurgebied van Ghana, bekend als bestemming voor wandelsafari’s, maar ook om de grote olifantenpopulaties. Zonder beeldvullend plaatje van deze reus te vertrekken is zo goed als onmogelijk. Buffels, diverse antilopen, waaronder oribi’s, en grote aantallen apen worden op elke safari in Ghana gezien. 

4. Watervallen in Ghana

Terugrijdend naar Kumasi passeer je Kintampu / Kintampo Waterfalls, met de bekende watervallen in de Pumpu rivier. Verborgen in de bossen en vier kilometer buiten het plaatsje stort het water zich over meer dan zeventig meter naar beneden. Veel hoger zijn de cascades in het Voltagebied, oostelijk van het grootste stuwmeer van Afrika: Lake Volta.

De Wli waterval is in totaal ca. 300 meter hoog en bevindt zich in het weelderig groene landschap van het Agumatsa Wildlife Sanctuary, leefgebied van apen, vleermuizen en vele vogelsoorten. De Wli bevindt zich op 15 km ten zuidoosten van Hohoe en is deel van de Agumatsarivier. Na de 45 minuten durende tocht er heen, over verschillende houten bruggetjes, word je beloond met een fraai stuk natuur en de mogelijkheid om in de natuurlijke pool onderaan de waterval te zwemmen. Wie ook de Upper fall wil zien zal nog een half uurtje moeten klimmen naar het hoger gelegen deel. Er is tevens een uitgezette wandeling van ongeveer 6 uur hiken, waarbij je het natuurreservaat verkent en zowel de Upper als Lower waterval ziet.

Deel op Pinterest

Sommigen vinden de 60 meter hoge Tagbo Falls nog mooier. Deze bevinden zich bij Mount Afadjato in Ghana, op 27 km ten oosten van Hohoe. In een bijna schilderachtig en idyllisch bebost landschap klatert het water over de rotsen om uiteindelijk verstild weg te stromen naar de Volta rivier.

Tips rondreis Ghana

Net als zijn West-Afrikaanse buren is Ghana een nieuwe safaribestemming. Het aanbod van groepsreizen naar Ghana groeit sterk, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een individuele rondreis of reis op maat. Wil je bijdragen aan duurzaam toerisme, dan worden er ook reizen naar Ghana in dit kader aangeboden, dus bekijk zeker onze reistips.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!