Ga naar content

Benin

Eén van de minst ontdekte landen van Afrika is Benin. Ingeklemd tussen Togo en Nigeria biedt het een uniek beeld van de West-Afrikaanse natuur. Van mangrovewoud tot savanne, je vindt het in de natuur in Benin. Zelfstandig reizen is wellicht niet aanbevolen. Wanneer de situatie veilig is, zijn er wel leuke groepsreizen in Benin te boeken bij onze partners.

Natuur in Benin

De natuur is enorm veelzijdig. We geven je alvast een overzicht van de mooiste gebieden in Benin. Wat zijn de mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis in Benin?

1. Pendjari en W Nationaal Park

Ver in het noorden van Benin liggen Pendjari en het W Nationaal Park, twee van de mooiste plekken in Benin. Vroeger jachtgebieden voor de Franse koloniale beheerders, nu een grensoverschrijdend natuurgebied. Samen met Burkina Faso en Niger zijn Pendjari en W ingebed in een keten van savannereservaten die het wild de gelegenheid bieden om over de grenzen te migreren. Hoewel een groot deel van het gebied bestaat uit droge boomsavanne is er ook de Pendjari rivier die zorgt een dagelijkse slok water voor groot en klein wild. Olifanten, nijlpaarden, Waterbok, Kob hartebeest en Roan antilopen zijn er algemeen. De leeuwen van Pendjari zijn wat afwijkend van andere leeuwen doordat bij de mannetjes manen vrijwel ontbreken.

Mooiste plekken in Benin
Deel op Pinterest

Hoewel er vanaf de hoofdstad Cotonou een verharde weg naar Pendjari gaat is een safari naar deze uithoek van Benin nog een avontuur. Sinds kort is er echter samen met de lokale bevolking eenvoudige accommodatie gerealiseerd en worden excursies aangeboden. Zeker aan te raden is een spannende kanotocht tussen de nijlpaarden op de rivier.

2. Niaouli

Zeventig kilometer ten noorden van Cotonou liggen de geïsoleerde bosreservaten Niaouli en Lama. Vroeger waren dit uitlopers van het tropisch woud wat zich van Congo tot Senegal langs de West-Afrikaanse kust uitstrekte. Nu is er met Nederlandse hulp een gebied opgebouwd waar veel van de bedreigde bosvogels in Benin een nieuwe kans krijgen. Meer dan 160 soorten, waaronder Witbuikijsvogel en Zwarte Sperwer, kunnen er gezien worden.

3. Kustmeren in Benin

In Benin loopt de savanne door tot aan de zee maar soms gaat het andersom. Ten noorden van Cotonou dringt de zee als een lagune van 16.000 hectare ver het land in. Lake Nokoué is vanaf het land nauwelijks te bereiken maar vanaf zee is het wel mogelijk.

Natuur in Benin
Deel op Pinterest

De Afrikaanse Tijgerroerdomp komt er voor, samen met tientallen andere soorten watervogels. Nog veel rijker is Lake Ahémé en de aangrenzende Ahodelta. Het is een uitgestrekt moerasgebied langs de Kouffo rivier tussen Ouidah en Grand Popo aan de kust.

Tips reis Benin

Hoe reizen naar Benin? Het toerisme in Benin staat nog in de kinderschoenen. Er zijn maar een paar reisorganisaties die het land, vaak gecombineerd met Togo en Ghana, opgenomen hebben in het reisprogramma. Individueel is het ook te doen, maar houdt rekening met slechte wegen en beperkte accommodatie mogelijkheden. Als je vrijwilligerswerk wilt doen, interesse hebt in een combinatie van leren en reizen in Benin, bekijk dan zeker eens de site van TravelActive. Zij bieden de mogelijkheid om een cursus Frans te combineren met een reis door Benin. Een unieke ervaring om dit Afrikaanse land te ontdekken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!