Ga naar content

Burkina Faso

Momenteel is de situatie in Burkina Faso niet veilig genoeg om de natuur in het land te ontdekken. 

Vroeger bekend als Opper Volta is Burkina Faso één van de armste, maar gelijktijdig ook één van de meest bijzondere bestemmingen in westelijk Afrika. NatureScanner nodigt je uit voor een verkenning van een gebied wat verrassend meer biedt dan alleen droge savanne. Tips voor een reis naar Burkina Faso!

Bezienswaardigheden in Burkina Faso

Welke natuurgebieden vind je in Burkina Faso en wat zijn de mooiste plekjes om te bezoeken tijdens een rondreis? Wat is er te zien in de nationale parken en welke dieren komen er voor? Naturescanner neemt je mee in een overzicht van bezienswaardigheden en mooie gebieden in Burkina Faso:

1. Leeuwen en gieren

In het uiterste zuidoosten van Burkina Faso liggen twee nationale parken in het grensgebied van Niger en Benin. Arli is vanaf de hoofdstad Ouagadougou goed bereikbaar via Diapaga. Dit deels dichte beboste gebied langs de oevers van de Arli en de Pendjari is vooral bekend geworden door zijn grote populatie leeuwen. Ze zijn hier wel kleiner dan in Oost-Afrika en de mannelijke leeuwen hebben nauwelijks manen.

Olifant, kafferbuffel en westelijke Roan antiloop komen er ook voor. Verder naar het noordwesten ligt het grensoverschrijdende W-Nationaal Park, zo genoemd naar de vorm van het park. Een droger gebied met veel kleine beken en een enorme variëteit aan soorten bomen (ruim 400). Het is één van de weinige gebieden waar je zeldzame roedels Afrikaanse Wilde Honden nog kan ontmoeten.  Makkelijker te zien zijn grote Rüppels gieren en Witkopgieren rond hun broedplaatsen op de kliffen van Gobnangou aan de noordkant van het park.

2. Sindou Peaks - Heilige rotsen

Tussen Sindou en Banfora, in het westen van Burkina Faso, staan tientallen van de mooiste natuurlijke beeldhouwwerken: de Sindou Peaks. Wind en regen hebben in het verre verleden een bizar landschap van stenen torens en rotsformaties geboetseerd.

Mooiste plekken Burkina Faso
Deel op Pinterest

Tot in de zestiende eeuw werden natuurlijke grotten in dit gebied bewoond. Nu is het deels een heilige plek, maar bezoekers zijn welkom om de bijzondere natuur te bekijken. En als je hier toch bent is het een aanrader om wat langer in de omgeving te blijven. De watervallen en kliffen van Banfora, maar ook het bosgebied in de Bérégadougou heuvels zijn voor elke natuurreiziger de moeite waard.

3. Olifanten in Burkina Faso

Elk safari gebied heeft zijn eigen charme. Nazinga Game Ranch, in het zuiden van Burkina Faso en op de grens met Ghana, vermeldt echter op haar website dat je omver gelopen kan worden door olifanten. Niet direct aantrekkelijk maar het heeft alles te maken met het rustkamp aan de oever van een, voor de 700 olifanten én de toeristen, buitengewoon aantrekkelijk meer. Uiteraard zorgen lokale gidsen voor een veilige en spectaculaire ontmoeting met deze enorme dikhuiden.

4. Vogels in Burkina Faso

Voor vogelaars is Nazinga een toplocatie. Meer dan 330 vogelsoorten zijn er inmiddels genoteerd waarvan 7 ooievaars, 43 roofvogels en vele bijeneters.

Reizen naar Burkina Faso

Het is verbazend hoe weinig georganiseerde natuurreizen naar dit schitterende gebied aangeboden wordt. Uiteraard heeft het alles te maken met de beperkte toeristische infrastructuur maar daarmee is het meteen een uitstekende bestemming voor een individuele reis. Reken wel op slechte wegen. Het is aanbevolen om de reisadviezen voor Burkina Faso te lezen alvorens je een reis naar Burkina Faso boekt.

Heb je zelf informatie of advies dat je wilt delen met mensen die plannen hebben om te reizen naar Afrika en Burkina Faso, deel dit dan bij onderstaande tips rubriek. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!