Ga naar content

Niger natuur

Op de grens van Sahara en Sahel loopt de Niger rivier, naamgever van een land en droomvisioen voor elke ontdekkingsreiziger. Na maanden van droogte eindelijk in een groen paradijs met bomen en stromend water. Tegenwoordig vliegen we naar Niamey maar de Niger blijft zijn lokroep houden. De natuur in Niger is bekend vanwege dé woestijn: de Teneré.

Reizen naar Niger brengt veiligheidsrisico's met zich mee. Kijk voor veilige landen in Afrika op veilige bestemmingen Afrika.

Natuur in Niger, woestijnland

Wat zijn de mooiste gebieden in Niger? De Ténéréwoestijn is voor velen een van de mooiste woestijngebieden ter wereld, ten oosten van het Airgebergte in noordoost Niger. Voor 4x4 liefhebbers is het Airgebergte en de Teneré het gebied bij uitstek om (met gids) doorheen te rijden. Verder is de rivier de Niger die binnenkomt bij Mali in het uiterste noordwesten bij Ayorou en via de grens met Benin (W national park) doorstroomt naar Nigeria een hoogtepunt tijdens een natuurreis naar Niger. Als vogelaar moet je of in het Air gebied zijn of rondom/in het W nationaal park.

Terug naar het begin

Om te ervaren hoe het is om aan te komen aan de oevers van de Niger neemt NatureScanner je eerst mee naar de stad Agadez en het Zwitserland van Afrika, in het hart van noordelijk Niger. Agadez was vroeger een belangrijke handelsplaats, vooral vanwege de kamelen. Vanuit de vlakke steenwoestijn van Ténéré reikt het Aïr massief tot boven de tweeduizend meter met spectaculaire rotsformaties.

Duizenden jaren geleden kwamen de eerste reizigers hier aan, niet gericht op natuur, maar op voedsel en een veilige woonomgeving. Veel van de rivierdalen zijn nu droog maar de wilde olijf is niet verdwenen. Barbarijse schapen, Dorcas en Dama gazelles hebben zich aangepast aan het veranderende klimaat. Jachtluipaarden zijn gebleven maar door jacht inmiddels zeldzaam geworden.

Vanuit Agadez volgen we het spoor van vroegere reizigers zuidwaarts, naar Zinder. Deze route is een heel bekend, moeilijk te berijden stuk woestijn en een uitdaging onder de 4X4 liefhebbers.

Nijlpaarden in Ayorou

In het zuidwesten van het land, vanaf Mali tot in Nigeria en deels als grensrivier met Benin loopt de beroemde Niger rivier. Uitnodigend koel en groen, wat is er mooier dan blijven zitten op een terrasje in Niamey, kijken naar de mensen op de kade of de langzaam voort stromende rivier? Maar dan mis je wel de nijlpaarden van Ayorou. Volg de weg langs de rivier noordwaarts richting Mali. Soms lijkt de rivier bijna te verdwijnen maar voor de grensovergang verandert het karakter dramatisch. Omzoomd door hoog papyrusriet genieten nijlpaarden hier van enorme watervlaktes.

W National Park in Niger

Velen beginnen hun bezoek aan Niger in het W Nationaal Park, NatureScanner eindigt er haar reis door Niger. Samen met Benin en Burkina Faso is hier een gigantisch natuurpark gerealiseerd. De naam is afgeleid van de W-vormige bocht in de Niger aan de noordzijde van het gebied. Kom je naar Niger voor bijzondere dieren dan is het zeker aan te raden om vòòr het park om tussen het Fakara Plateau en Harikanassou uit te kijken naar de bijzondere West-Afrikaanse giraffe. 

W is feitelijk een wetlandgebied rond de delta van de Mekrou en is bekend als safari locatie voor groot wild. Leeuw, buffel, luipaard, serval en jachtluipaard komen er voor. Maar W is ook een toplocatie voor vogelaars. Inmiddels zijn er 352 soorten genoteerd waaronder 80% van de meest bijzondere soorten, inclusief de schitterende blauwbuikscharrelaar.

Reis naar Niger

Hoewel Niger steeds beter bereikbaar wordt dankzij internationale luchthavens bij Agadez en Niamey, is een reis naar Niger lastig door aanhoudende politieke onrust. Het is echter een interessant land voor een vogelreis en natuurreis. Vogelaars vinden uitgebreide informatie over dit gevarieerde land op de website van de African Bird Club.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!