Ga naar content

Nigeria

Eén van de grotere Afrikaanse landen is Nigeria. Door voortdurende onrust is reizen er niet gemakkelijk of zelfs tijdelijk onmogelijk. Omdat het land veel te bieden heeft op gebied van natuur, neemt NatureScanner je mee voor een kleine rondvlucht. 

Mooiste gebieden Nigeria

Wat zijn de mooiste plekken in Nigeria? Naturescanner neemt je mee in een overzicht van mooiste gebieden, leuke bezienswaardigheden en hoogtepunten.

1. Gashaka

Vanaf het oostelijk gelegen Kameroen passeren we de grens. Doel is Gashaka, het grootste natuurgebied van Nigeria en overgangsgebied tussen de droge Sahel en de vochtig, koele bossen van de Cameroon Highlands. Terwijl het noorden vooral vlak is blijkt het landschap in het zuiden verrassend spectaculair. Diepe valleien doorsnijden het regenwoud, kliffen torenen uit boven snel stromende rivieren.

Het Engelse Gashaka Primate Project probeert in dit ontoegankelijke gebied de laatste Nigeriaanse Chimpansee (een ondersoort) te beschermen. Hulp van vrijwilligers is daarbij onontbeerlijk. Als safari bestemming biedt het gebied echter veel meer. Op trektochten kun je uitkijken naar Reuzenzwijn, Buffel en Afrikaanse Goudkat. Meer dan 500 vogelsoorten zijn in Gashaka genoteerd.

2. Cross River

Vanaf Gashaka volgen we de grens naar het zuiden, richting Cross River State. Hier ligt een groot grensoverschrijdend nationaal park waar West-Afrikaanse Gorilla’s leven. Terwijl bij de Oost-Afrikaanse gorilla’s een zware dagtocht voldoende is om de magnifieke “silverbacks” te zien moet je in Cross River National Park er minstens een week voor uit trekken. Dril en andere apen leven er in het regenwoud samen met Bosolifanten. Ecotoerisme begint zich hier snel te ontwikkelen, een rustig boottochtje over de Cross River is mogelijk maar een stevige trekking naar de top van de Mbe bergen of het Obudu plateau wordt ook aangeboden.

3. Kamuku en Okomu

Noordwestelijk van Abuja is het momenteel (2013) onrustig maar zodra reizen weer mogelijk wordt in dit gebied is Kamuku een goede tip. Hier ligt de rand van de Sahel, een droog, beboste savanne met een kenmerkende fauna van Olfant, diverse antilopen en altijd grappige Secretarisvogels.  Vanaf hier nemen we je mee, richting Benin City, oostelijk van de hoofdstad Ibadan. Nigerianen noemen dit één van de mooiste plekjes van het land.

Okomu is een gebied van nog  geen 200 km² maar biedt één van de best bewaarde stukken laaglandregenwoud. Vroeger vormde dit een ondoordringbaar oerwoud langs de Niger rivier, bij de kust overgaand in nog moeilijker toegankelijk mangrovewoud.  Het woud ervaren kan hier op een wel heel bijzondere manier: op het terras van een boomhuis, hangend op dertig meter boven de bosbodem.  Heb je hoogtevrees? Geen probleem, er zijn ook routes uitgezet of ga rustig in de vogelkijkhut zitten. Diverse Afrikaanse neushoornvogels komen er voor maar ook Bosolifant en honderden vlindersoorten.

Reizen Nigeria

Voor vogelaars biedt de website van de African Bird Club veel informatie. Ben je zelf al in Nigeria geweest en heb je goede tips over de natuur of over hoe je best kunt reizen naar dit Afrikaanse land, deel deze dan met andere reizigers.

Voordat je boekt altijd het Reisadvies van de Rijksoverheid checken. Of zoek naar een veilige bestemming in Afrika.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!