Ga naar content

Botswana

Botswana is een bijzonder land. De adembenemend mooie natuurparken zijn een toevluchtsoord voor een rijke dierenwereld. Het is geen wandelland, de manier om deze bestemming optimaal te beleven, is een 4WD huren en op eigen houtje of in groep rond te reizen.

Een reis naar Botswana is ook niet goedkoop, het leven wel, maar de parken en luxe lodges zijn duurder dan in Namibië of Zuid-Afrika. Daarvoor krijg je echter wel een ongeëvenaard mooie natuur in Botswana en een safari ervaring om nooit te vergeten.

Mooiste plekken in Botswana

De natuur is hier mooi en ongerept, maar wellicht vraag je je af welke gebieden je echt moet zien tijdens een rondreis. De meeste rondreizen voeren langs dezelfde bezienswaardigheden in Botswana.

Toch is goed vergelijken van de reisprogramma's aanbevolen: niet elke reisorganisatie blijft even lang in de Okavango of Chobe en de activiteiten waaraan wordt deelgenomen verschillen ook.

Hieronder de Top 5 van mooie gebieden.

Groepsreizen

1. Okavango delta

Niet te missen is de Okavango Delta! De delta, ook Okavango moeras genoemd, ligt voor het grootste deel in Botswana. Kronkelende riviertjes en groene eilandjes strekken zich uit over het moerassige gebied. Op de eilanden leven allerlei dieren, zoals olifanten, antilopen, zebra’s en neushoorns. De meest traditionele manier om de Okavango te verkennen is te kanoën met een gids door het gebied en te kamperen op een onbewoond eilandje.

Highlights Botswana
Deel op Pinterest

Het is nodig om dit onder begeleiding te doen, want de gids weet precies waar zich nijlpaarden of andere dieren bevinden. ’s Avonds een kampvuur erbij om de ultieme natuurbeleving te vervolledigen. Je moet wel zelf kampeerspullen meenemen, maar die zijn ook te huur.

In de Okavango delta biedt men ook "walking safari’s" aan en je kunt er in ondiep water zwemmen. Je drijft dan echt op slechts enkele meters afstand van krokodillen! Het Moremi National Park is de uitvalsbasis van de Okavangodelta en is te bereiken vanaf Maun

2. Chobe National Park

De Chobe rivier vormt de grens tussen Botswana, Namibië en Zambia. In het Chobe Nationaal Park beleef je de meest fantastische wildlife ervaring van je leven. We willen dit voornamelijk aanraden aan ervaren reizigers, die niet voor het eerst een safari in Afrika maken. Het oosten van Chobe NP grenst aan Zimbabwe, waar ook enkele natuurparken liggen, zoals het Kazuma Pan NP.

Wil je Chobe binnen vanaf de noordkant, dan doe je dat via de grensstad Kasane. In Kasane zijn verscheidene excursies te boeken, zoals een tocht met bootjes op de rivier. Op het vierlandenpunt van Zambia, Zimbabwe, Botswana en Namibië stroomt de Zambezi, na de Nijl de langste rivier van Afrika. Hier kan je de spectaculaire Victoria Falls bezoeken. De Zimbabwe kant van de Victoria watervallen is de mooiste.

Individuele reizen en reizen op maat

3. Moremi Game Reserve

Het drassige Moremi Game Reserve bevindt zich aan de oostelijke kant van de Okavango Delta. Omdat het een wildreservaat is en niet een nationaal park, mochten bosjesmannen in het gebied blijven wonen. Het is een uitstekend gebied om groot wild en vogels (ca. 500 vogelsoorten) te zien. Er komen veel katachtigen (leeuwen, luipaarden), neushoorns, olifanten, nijlpaarden en wilde honden voor. Lees meer over Moremi Game Reserve.

natuurparken Botswana
Buffel in Moremi
Deel op Pinterest

4. Kalahari woestijn

De natuur in het centrale gedeelte van Botswana wordt gevormd door woestijn, bekijk ook deze Kalahari gids. In een aantal dagen kun je er met een 4X4 doorheen rijden. Je slaapt tussen de beesten en het is nog avontuurlijker dan het Chobe NP. Hier is werkelijk niets, geen hekken, geen douches en je moet dus alles zelf meenemen, inclusief eten en drinken. Bij Orapa, aan de noordoostkant van de Kalahari, vind je immense zoutpannen. Na het regenseizoen is het mogelijk om hier razendsnel over heen te scheuren met een jeep.

Aan de rand van de zoutpannen is een moerasgebied, dat erg interessant is voor ornithologen, de Nxai Pan. Kampeer op Kubu Island in het midden van de zoutvlakte. In het natuurreservaat wemelt het van de flamingo’s en trekvogels uit Europa. En uit het niets doemt plots een eenzame grote baobab boom op. Aan de zuidkant van het Central Kalahari gamereserve ligt Khutse game reserve. Ook hier moet men volledig zelfvoorzienend zijn. De Kalahari strekt zich ook ver uit naar het oosten van Botswana. Het is een unieke ervaring om door dit landschap van te rijden.

5. Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park

Op het drielandenpunt van Namibië, Botswana en Zuid-Afrika ligt het Kgalagadi park. Het mooiste deel van dit nationaal park ligt in Botswana. Het heeft niet de Big 5, maar wel veel leeuwen. Ook de oryx, Kaapse vos, springbok en caracal zijn algemeen. 

Caracal Kgalagadi
Deel op Pinterest

Het is een droog park, met mooie zandheuvels, droge rivierbeddingen en zoutpassen. Als je een ervaren 4WD bestuurder bent, kun je hier door wondermooie rode duinen rijden, die fel oplichten rond zonsondergang. In onze shop vind je een complete Kgalagadi gids met alle accommodaties, routes en veel voorkomende diersoorten.

6. Victoria Watervallen

Tijdens een reis naar Botswana, Zimbabwe en Zambia mag een bezoek aan de Victoria watervallen niet ontbreken.

7. Mokolodi Natuurreservaat

Mokolodi ligt op amper 10 km van de hoofdstad Gaborone. Het park werd gesticht om lokale kinderen kennis te laten maken met de planten en dieren en ze te onderwijzen over de natuur in Botswana. Daarnaast biedt het natuurpark werkgelegenheid aan ruim 70 mensen. Het educatieve programma wordt gesponsord door de inkomsten uit toerisme: een mooie reden om naar deze bestemming te reizen! In het reservaat komen verscheidene diersoorten voor, waaronder de witte neushoorn (9 leven er hier), nijlpaarden, struisvogels, zebra's, giraffen luipaarden, koedoe's en steenbokken.

Botswana reis

Een reis kan zowel individueel als in groep. Individueel is een 4WD aanbevolen; met een gewone huurauto is het niet mogelijk om de meeste wildparken te bezoeken. Houd er rekening mee dat je regelmatig door zand, soms zelfs wel diep zand moet rijden. Tickets om te vliegen naar Gaborone kunnen sterk in prijs verschillen.

Reis naar Botswana
Deel op Pinterest

In Botswana is het mogelijk om in de meest luxe hotels te verblijven. Wil je het bont maken, dan zijn er lodges in kleine wildparken van wel $2000/nacht! Deze parken zijn vaak alleen met een vliegtuigje te bereiken vanuit Maun.

Het voordeel van groepsreizen is dan weer dat je zal kamperen op privé campsites, wat helaas meestal niet mogelijk is als je een self drive boekt. Verscheidene touroperators bieden avontuurlijke en leuke groepsreizen naar Botswana. Vraag bijvoorbeeld eens de gratis brochure van Djoser aan ter inspiratie.

Beste reistijd Botswana: hele jaar. April tot augustus en oktober tot december als je veel wildlife wilt zien, februari is de beste reistijd voor vogels.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!