Ga naar content

Okavangodelta

Natuur Botswana - Denk je aan Botswana, dan denk je wellicht al snel aan de Okavangodelta, 's werelds grootste binnenlandse delta. Dit bijzondere natuurgebied wordt gevoed door de Okavango rivier en is een niet te missen hoogtepunt tijdens een safari of rondreis door dit magnifieke land! Vaak wordt het gecombineerd met een bezoek aan het prachtige Moremi Game Reserve met haar grote rijkdom aan dieren.

Tips reis Okavango

Op avontuur in een van de mooiste moerasgebieden van Botswana. Maar wat zijn de niet te missen mooie plekken in de Okavangodelta en wat is er zoal te zien? Hieronder de hoogtepunten en aantal tips voor excursies en een reis naar een van de mooiste delta's en wetlands van Afrika.

1. Dieren in de Okavangodelta

De eilandjes, begroeid met palmbomen, mopane en struikgewassen vormen samen met het water een ideaal leefgebied voor een enorme diversiteit aan dieren. Nijlpaarden, olifanten, krokodillen en diverse antilopen, zoals tsessebe, lechwe en de zeldzame roan antilope noemen de Okavango Delta hun thuis. Ook katachtigen, zoals leeuw en luipaard leven hier, net als de hyena en de bijna uitgestorven wilde hond.

Samen met meer dan 400 verschillende vogelsoorten, waaronder de ibis, de maraboe en de grijze kroonkraan, maken deze dieren de Okavango Delta tot een paradijs voor een safari of wildlife reis. Een rondreis naar Botswana, met bezoek aan de Okavango Delta is bijzonder populair bij natuurreizigers.

Wildlife avonturen
Deel op Pinterest

2. Eilanden in de Okavangodelta

Varierend van 15.000 tot 22.000 vierkante kilometer, afhankelijk van het regenseizoen, strekken de eilandjes en tussenliggende waterwegen in de Okavangodelta in Botswana zich uit zover je kijken kan. Kleine ondiepe doorgangen, verborgen in het riet, monden uit in plassen die zo diep worden dat olifanten overzwemmen van eiland naar eiland.

3. Excursies Okavangodelta

Er zijn diverse mogelijkheden om de Okavangodelta in Botswana te verkennen. De bekendste manier is om met een mokoro (kano) en poler de waterwegen af te varen. Geruisloos glijd je langs het riet, waar nijlpaarden zich verstoppen en heb je na de regens zicht op ontelbare waterlelies. Met een beetje geluk zie je het topje van een olifantenslurf als hij voorbij je kano zwemt.

Excursies Okavangodelta
Deel op Pinterest

Behalve met een mokoro kan je ook met een motorboot de Okavango Delta verkennen. Het is mogelijk om te overnachten op 1 van de vele onbewoonde eilandjes die de delta rijk is. Onder begeleiding van een gids maak je overdag wandelsafari’s en heb je de kans om de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving van dichtbij te zien. Vergeet je verrekijker niet, want de diversiteit aan vogels is geweldig. Baad in het ondiepe gedeelte van het schone water en slaap ’s nachts in een klein tentje in de wildernis. Niet vreemd opkijken als een nijlpaard naast de tent komt grazen in het donker.

4. Luxe safari's

Wil je liever heel wat anders, dan zijn er ook lodges om in te overnachten en er zijn zelfs zeer exclusieve fly-in safari's mogelijk, waarbij je met een privé vliegtuigje vanuit Maun naar een luxe lodge op 1 van de eilandjes wordt gevlogen. Moremi Wild Reserve is het bekendste wildpark aan de rand van de Okavango Delta en de bekendste uitvalsbasis voor een reis door de delta. Het wildpark is te bereiken vanaf Maun.

Beste reistijd Okavangodelta

Botswana en de Okavango kunnen het hele jaar door bezocht worden. Van juni tot augustus staat het water van de Okavango hoog, dit is dus de beste periode om te kajakken en te kanoën. Bovendien komen er dan veel dieren naar de delta en zijn er minder muggen in die tijd. September en oktober zijn hete maanden en de dieren zoeken dan nog meer het water op, waardoor ze in grote aantallen samentroepen op de oevers van de rivier. Van november tot april is de beste tijd om vogels te spotten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!