Ga naar content

Victoria watervallen

De Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe bevinden zich in de Zambezi rivier. Tijdens een reis naar de Victoria Watervallen kan je er makkelijk enkele dagen vertoeven. Er worden tal van excursies en tours georganiseerd, waaronder raften en kajakken en je kan er natuurlijk ook zelf op uit trekken in de mooie natuur bij de watervallen.

Goed voorbereid op pad

Wat is de mooiste kant van de Victoria Watervallen?

Het is moeilijk te zeggen wat de mooiste kant is om de watervallen te bekijken. Zowel Zambia als Zimbabwe bieden een prachtig zicht op de Victoria Falls en om het echt in je op te nemen zou je dit natuurwonder van beide kanten moeten bezichtigen. Dit is redelijk makkelijk te verwezenlijken, want op de grensbrug kan je dagpasjes aanschaffen naar Zimbabwe. Lopend maak je ook nog kans op het zien van veel wild.

Waarom zijn de Victoriawatervallen zo bijzonder?

De Victoriawatervallen zijn de breedste watervallen van Afrika. Ze zijn ruim 1700 meter lang en ongeveer 100 meter hoog. Bovendien zijn het de grootste ononderbroken watervallen van het continent. De Victoria Falls hebben een ongekende schoonheid. Zoals Dr. Livingstone al zei toen hij als eerste witte man het natuurfenomeen zag: "Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen". Sinds 1989 staan de Victoriawatervallen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Bijzonder overnachten bij de Victoria waterval

Wat te doen bij de Victoria Falls?

Wat zijn de leukste activiteiten in de omgeving van de watervallen? 

1. Zwemmen

Er bestaat een mogelijkheid om op de rand van de Victoriawatervallen te zwemmen, in de zogeheten Devil's pool, een natuurlijk zwembad. Wie de natuur rondom de Falls wil verkennen heeft een ruime keuze uit tours en excursies, kijk eens bij Get Your Guide voor het grootste aanbod.

2. Kajakken en raften

Er zijn mogelijkheden om enkele uren tot een dag te raften of te kanoën op de Zambezi rivier. Wie zelf geen inspanning wil leveren kan mee op een rivierboot, waarvandaan je rustig de omgeving kunt scannen. Vanaf het water zie je tal van dieren langs de oevers.

Doen bij de Victoria Falls
Deel op Pinterest

3. Vliegen

Wie de voorkeur heeft om de natuur van bovenaf te zien, kan tevens een vlucht maken met een microlight of een helikopter.

4. Safari

Op ca. 1,5 uur rijden van de Falls vind je een van de meest bijzondere natuurgebieden van Zimbabwe, Hwange. Hier vind je een van de grootste concentraties aan wilde dieren op het continent, en maak je kans op het zien van de bedreigde Afrikaanse wilde hond.

In Zambia is een jeepsafari of wandelsafari in het Mosi-oa-Tunya National Park zeer aanbevolen: je maakt er kans op het zien van giraffen, olifanten, buffels en witte neushoorns. In Mukuni Village maak je kennis met de levensgewoonten van de lokale bevolking, leuk om zo toch ook wat cultuur te snuiven.

5. Actie

Op zoek naar een adrenaline kick? Voor avontuurlijke reizigers staat een bungee jump en een zogenaamde gorge jump (je zweeft door de kloof) boven de Zambezi rivier op het programma. 

Bungeejumpen Victoria Falls
Deel op Pinterest

Reis naar de Victoria Watervallen

Een rondreis langs de Victoria Watervallen kan plaatsvinden op allerlei manieren. Je kunt zelf afreizen naar Zambia of Zimbabwe en de watervallen bezoeken. De plaats Livingstone in Zambia is te bereiken met een rechtstreekse vlucht vanaf Lusaka. Het plaatsje Victoria Falls is te bereiken vanaf Harare.

Vaak staat dit bijzonder natuurfenomeen echter ook op het programma van een groepsreis, zie bijvoorbeeld de groepsreizen van Djoser en Sawadee. Men reist dan vanaf Zuid-Afrika door Namibië en Botswana en de Victoria Watervallen vormen een prachtige afsluiter van de rondreis.

Aanbevolen groepsreizen:

Aanbevolen individuele reizen:

Beste reistijd Victoria watervallen

Wat is de beste periode om de Victoria watervallen te bezoeken? De Victoria Falls kunnen het hele jaar door bezocht worden, maar de hoeveelheden water verschillen sterk per seizoen. Maart t/m mei is het regenseizoen, de watervallen zijn dan op hun mooist. Er hangt dan wel een dikke mist, waardoor je ze toch niet heel goed kunt zien.
Augustus t/m november is het droge seizoen, de watervallen zijn dan een stuk minder vol.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!