Ga naar content

Zambia nationale parken

Tips rondreis Zambia - Zelden files bij de eerste leeuw, weinig asfalt en nog minder luxe bungalows en resorts. Dat is een safari in de nationale parken van Zambia, waar de toerist nog ontdekkingsreiziger is. En toch is het land gemakkelijk te bereiken, veilig en gastvrij. NatureScanner biedt je een eerste kennismaking met enkele van de mooiste nationale parken in Zambia.

Mooiste nationale parken in Zambia

Wat zijn de mooiste en bekendste nationale parken in Zambia? Wat mag je niet missen tijdens een rondreis? Een overzicht:

1. Lochinvar National Park

Vanuit de hoofdstad van Zambia, Lusaka, gaan toeristen vaak eerst naar Kafue. Dit prachtige gebied zal over enkele jaren opgaan in het grootste nationale park ter wereld, Kaza. Veel onbekender is een uitloper van de Kafue vlakte, Lochinvar. Op slechts drie uur rijden van Lusaka en toch nauwelijks bezocht. Onbegrijpelijk! 

Een fantastisch mooi savanne landschap met door acacia’s bekroonde termietenheuvels en de Chunga lagune, waar 30.000 Lechwe antilopen zich uitstekend thuis voelen. Onder vogelaars is Lochinvar bekend als één van de beste bestemmingen in Zambia, met ruim 420 vogelsoorten. Honderden Lelkraanvogels, Grote Flamingo’s en Pelikanen concurreren om aandacht met Zwarte Havik, Secretarisvogel en de altijd weer opzichtige Zwarte Trap.

2. Kasanka National Park

Als volgende stop op je Zambia safari zou je kunnen kiezen voor het nationaal park Kasanka. Opnieuw een juweeltje, ver van de toeristische bestemmingen. Deels komt dit doordat hier geen leeuwen en olifanten voorkomen, deels ook omdat de accommodaties beperkt zijn tot een paar safari kampen en een kleine camping. Maar wie de moeite neemt om de Great North Road vanaf Lusaka naar Kampiri Mposhi en Serenje te nemen wordt beloond met een unieke natuurervaring. Begin bij de Kapabi Swamp, klim omhoog naar het uitkijkplatform op 18 meter hoogte en geniet van de zeldzame Sitatunga antilopen die hier elke dag komen grazen.

In november en december valt de schemering hier nog eerder in dankzij letterlijk miljoenen vliegende honden die op zoek zijn naar vruchten. Bij Bangweulu wetlands (grenzend aan Kasanka), kan de schoenbekooievaar geregeld tussen het papyrus gezien worden. De kleine Puku antilope is het meest te vinden langs de Kasanka rivier en het Wasa meer.

3. Bangweulu Floodplains en Sumbu

Meer naar het noorden ligt het afgelegen Bangweulu meer en helemaal in het noorden het Sumbu National Park aan het Lake Tanganyika. Bangweulu verandert in de regentijd in een enorm moeras, dat werkt als een magneet op het wild en de vogels in de verre omgeving. Zwarte lechwe antilopen komen er met tienduizenden op af. Sumbu is veel gemakkelijker bereikbaar en totaal verschillend van de Zambiaanse vlaktes. Kliffen, zandstranden en diepe valleien zijn nergens anders in Zambia te vinden. Maar het is niet alleen een bijzonder landschap waarvoor je naar Sumbu National Park zou kunnen gaan, het gebied is ondanks stropers bijzonder rijk aan wild en vogels. Palmgier en Schaarbek worden er veel gezien. 

Nationale parken Zambia
Deel op Pinterest

4. South Luangwa

Samen met Kafue is South Luangwa de safari topper van Zambia. Hier werd de wandelsafari voor het eerst geïntroduceerd maar vanuit de auto kun je mogelijk een nog beter beeld krijgen van de enorme rijkdom van het gebied. Volg gewoon vanaf Crocodile Farm één van de vele paden over de savanne. Het begint al met dertig of meer nijlpaarden onder de eerste brug, op de vlakte zijn grote olifantenkuddes gemakkelijk te vinden. Lastiger zijn de groepen leeuwen, zeker als ze een prooi hebben gevonden buiten het toegankelijke gebied.

Rondreizen in Zambia

Ook buiten het regenseizoen is een 4WD auto of camper noodzakelijk in Zambia. De hoofdwegen zijn goed maar in de natuurparken kom je het echte Afrika tegen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!