Ga naar content

South Luangwa

Natuur Zambia - South Luangwa National Park is een 10.000 km² groot natuurreservaat gelegen in Oost-Zambia en één van de grootste wildparken van het land. Het ruige, afwisselende landschap, de ligging aan de rivier de Luangwa en het grote aanbod aan wild maken South Luangwa National Park één van de mooiste parken van Zambia, zo niet van heel Afrika.

Mooiste bezienswaardigheden South Luangwa

Wat is er te zien in South Luangwa? Het landschap van het nationaal park varieert van grote open vlaktes tot hoge bomen, die vooral langs de rivieren ook bij droogte groen blijven, met bosgronden waar ebbenhout en mahoniehout groeit. Je ziet in de droge tijd veel dorre houten struiken net iets lager dan manshoog, die soms een haag langs de trail vormen. De Luangwa rivier en zijrivieren kronkelen door het meest bezochte deel van het park en bij laag water ontstaan poelen en moerassige delen. De dieren drinken dan uit de poelen omdat de rivieroevers te steil worden en zijn zo makkelijker te vinden.

1. Game drives in South Luangwa National Park

De game drive is natuurlijk waar het om gaat. Tijdens ons bezoek vertrokken we om zes uur in de ochtend op de eerste safari. Na een brug over de rivier de Luangwa, die de grens van het park vormt, en waaronder twee krokodillen langs de oever liggen, en een paar bochten langs hoog struikgewas stuiten we op een kleine groep leeuwen en hun pas gedode prooi, een buffel.

Safari in Luangwa
Safari in Luangwa
Deel op Pinterest

Aan de overkant van de trail zien we een groepje bavianen en wat impala's die tussen de bomen grazen. Er vlak naast een pool met een hippo en gieren in een boom. Kleine stukjes open veld, afgebakend door wat lage bomen en wat struikgewas. Het zijn typisch Afrikaanse tableaus. Op een steenworp afstand van elkaar. Verwacht in South Luangwa National Park geen vlaktes met enorme kuddes zoals op de Serengeti. Kuddes zijn hier meestal kleiner dan een tiental dieren. Maar ze zijn er in vrij groten getale.

Families leeuwen, luipaardmoeders met hun dochters, hippo's solitair of in kleine groepjes. Doordat het park niet heel druk bezocht is blijft het aantal andere voertuigen dat je tegenkomt beperkt. Het beeld van tientallen jeeps rond één groepje dieren blijft achterwege.

2. Walking Safari’s in South Luangwa

Je kunt in South Luangwa National Park ook een walking Safari doen. Kinderen van 12 jaar en ouder mogen ook mee. Hoewel je natuurlijk een kleinere actieradius hebt dan met een voertuig word je door de Rangers begeleid naar plekken waar onlangs wild gezien is. De kwaliteit en deskundigheid van de Rangers in South Luangwa National park is erg hoog, dat valt op alle soorten safari op.

3. Nachtsafari’s in South Luangwa

Een nachtsafari is een bijzondere ervaring. Je ziet dingen die je overdag niet ziet, zoals hippo’s die ver van het water de vruchten van de worstenboom (Kigelia) opeten. Overdag plukken de apen die vruchten waarbij er de nodige op de grond vallen. En de hippo’s die overdag vanwege de hitte in het water blijven lusten er wel pap van.

Nachtsafari’s in South Luangwa
Nachtsafari’s in South Luangwa
Deel op Pinterest

In de jeep wordt een spotter meegenomen die met een licht van links naar rechts schijnt in de hoop dieren te ontdekken. Soms voelt het wat dubbel, als leeuwen ietwat geërgerd in het spotlicht staren zonder verder veel interesse te tonen. Maar het is een leuke aanvulling om een keer gedaan te hebben.

Bijzondere dieren in South Luangwa

In South Luangwa National Park komen de Thornicroft giraffen voor, die endemisch zijn in dit park. Ze hebben een herkenbaar donker patroon in de nek. Ook de Crawshay zebra’s zijn bijzonder met hun aparte strepenpatroon. En er is ook Cookson’s wildebeest, een lichte variant van die soort. Ook zijn er zeldzame wilde honden te vinden. 

Dieren in South Luangwa
Dieren in South Luangwa
Deel op Pinterest

Qua vogels zijn er de kleurrijke Zuidelijke Karmijnrode Bijeneter, de grotesk lelijke Maribu, pelikanen, ooievaars en verschillende soorten arenden.

Routes

Het deel van het park waar de overnachtingsmogelijkheden en de aangegeven safaritrails zijn vind je in het zuidoosten van Luangwa National Park bij het plaatsje Mfwe. Binnen het park is een netwerk aan trails, die bewegwijzerd zijn en sporen daartussen. Doe je meer game drives, informeer dan naar de routes. Heb je een eigen auto dan kun je daarmee het park in tegen een fee van (2019) 25 dollar per persoon plus 30 dollar per auto. Een gamedrive bij één van de budget accommodaties komt op 50-60 dollar, bij de duurdere zijn gamedrives inclusief.

Bereikbaarheid

Met eigen vervoer is het vanuit Lusaka zo 'n 680 kilometer, grotendeels over asfalt. De T4 -great east road- tot Chipata en vandaar de D104 naar Mfuwe. Je kunt de tocht in tweeën delen, bijvoorbeeld door een overnachting in het Bridge Camp ongeveer halverwege.

Vanuit Liliwonge (Malawi) is het een stuk korter. Maar dan is wel een extra visum nodig en er zit een grensovergang tussen die de nodige tijd kost.

Met de bus is South Luanga NP te bereiken via Chipata, vanuit Lusaka of vanuit Liliwonge. In Lusaka en Liliwonge zijn ook tours te boeken naar de duurdere accommodaties. En je kunt natuurlijk vanuit Nederland boeken. Gasten van de duurdere hotels arriveren vaak per vliegtuig. Zoals bij de meeste parken is er een airstrip. Vliegen vanaf Lusaka is zo’n 150 dollar enkele reis.

Vogels in South Luangwa
Vogels in South Luangwa
Deel op Pinterest

Overnachten in South Luangwa

Met je eigen voertuig is Campsite Wildife Camp populair. Het is een goed geoutilleerde camping ($12) met bar en  zwembad, iets verderop zijn hutjes en een restaurant. Het is spannend de nijlpaarden in de buurt van de tenten te horen grazen en grommen. Vergelijkbaar zijn Maryland lodge, waar ook een dorm is ($10) en Croc Valley. Of verblijf in Kawasaki Village, een Zambiaans dorp ($70). Reken voor meer upmarket accommodaties op 400 tot 1300 dollar per persoon per nacht. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Theo Molenaar
Geschreven door
Theo Molenaar
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!