Ga naar content

Zimbabwe

Op zoek naar een unieke safari? Reis naar Zimbabwe, het land van de grote stenen. Naturescanner neemt je mee in een overzicht van mooiste gebieden en mooiste natuur in Zimbabwe.

Zimbabwe, Land van Grote Stenen

Eén van de meest opmerkelijke verdwenen culturen van Afrika is Zimbabwe. In het hart van zuidelijk Afrika, op de in de winter ijskoude Afrikaanse hoogvlakte, werden tussen de jaren 1000 en 1450 enorme stenen huizen gebouwd. Later aangekomen volkeren zouden de herinnering aan het Koninkrijk Zimbabwe zo ver uitwissen dat er nu alleen een land van grote stenen is overgebleven. Tijdens een rondreis in Zimbabwe maak je kennis met een bijzondere cultuur en veel dieren. We nemen je mee op een reis door de natuur in Zimbabwe.

Rondreis in de natuur

Terwijl Zimbabwe nog steeds een politiek, sociaal en economische moeilijke tijd doormaakt is het nog steeds een land met een ongekende schoonheid qua landschap en natuur. Van de Victoria watervallen tot aan de Chimanimani bergen, van de Limpopo rivier tot de Zambezi rivier strekt zich een onmetelijke hoogvlakte uit. In het zuiden gedomineerd door de ronde granieten koppies van Matobo. Klipdassen zijn hier overal te zien en dat blijkt ook uit het grote aantal zwarte arenden die op deze koddige beestjes jagen.

De meeste toeristen maken een rondreis in Zimbabwe voor de witte en zwarte neushoorns die hier nog in redelijke aantallen voorkomen. Nog verder zuidelijk begint de Limpopo vallei met het grensoverschrijdende natuurpark Mapungubwe. Drie landen (Zimbabwe, Botswana en Zuid-Afrika) hebben hier hun krachten verenigd om de unieke natuur van dit tropische rivierdal een nieuwe kans te geven. Vogels uit de westelijke Kalahari, zoals eksterbabbelaar en burchell’s fiscale klauwier, hebben hier hun oostelijke grens.

Safari in Zimbabwe

Zimbabwe is een topbestemming voor een natuurreis. Het is een van de landen in Afrika waar je tijdens een safari nog the Big Five kunt zien (neushoorn, leeuw, luipaard, buffel, olifant). Voor het groot wild in Zimbabwe zijn zowel het zuidelijke Hwange National Park als het noordelijk gelegen Mana Pools toplocaties, maar je zal er ook vele kleinere dieren zien. In Zimbabwe komen een aantal zeldzame dieren voor, zoals de Afrikaanse wilde hond, zwarte neushoorn, de sabelantilope en de Roanantilope.

Mooiste plekken in Zimbabwe

Welke nationale parken en natuurgebieden mag je niet missen tijdens een rondreis in Zimbabwe? Een overzicht van mooie plekken.

1. Hwange National Park

Hwange National Park bestaat uit 14.000 vierkante kilometer ongerepte natuur. Het gebied staat in open verbinding met de natuurgebieden in Botswana, wat in de droge tijd goed te zien is. Ruim 25.000 olifanten steken dan de grens over om in het hoger gelegen Hwange op zoek te gaan naar voedsel.

Zimbabwe leeuwen
© Naturescanner Henk Bothof
Deel op Pinterest

Zodra de regen weer begint, trekken ze samen met duizenden kafferbuffels terug naar het rivierdal. Even opmerkelijk is het grote aantal sabelantilopen in Hwange, bijna overal alleen in kleinere groepjes voorkomend maar hier kuddes vormend. Daarnaast kan je in Hwange kennismaken met het Hwange Lion Project. Onze reporters Angelique van Os en Henk Bothof bezochten het gebied en vertellen je er meer over op de pagina. 

2. Mana Pools

Mana Pools ligt in het dal van de Zambezi en is voor veel bezoekers synoniem met nijlpaarden. Maar ten westen van de grote Karibadam is veel meer te zien. Groot wild uit de omgeving komt hier drinken en dat trekt weer vleeseters als leeuwen, jachtluipaarden en gevlekte hyena's aan. Kortom, in de Nationale parken van Zimbabwe zijn veel dieren te spotten tijdens een safari. Let wel, niet elke rondreis in Zuidelijk Afrika neemt je mee op safari in Zimbabwe: vaak staan alleen de Victoria Watervallen op het programma.

3. Chimanimani

Veel minder bekend dan deze grote nationale parken zijn de ruige, beboste Chimanimani bergen op de grens van Zimbabwe met Mozambique, toch horen deze bergen ook bij de mooiste plekken in Zimbabwe. Het is een perfecte bestemming voor vogelreizen (met soorten als augurbuizerd en shelleys frankolijn).

4. Victoria Watervallen in Zimbabwe

Een reis naar Zimbabwe zonder een bezoek aan "Mosi oa Tunya", de beroemde Victoria watervallen, die zich op de grens met Zambia bevinden, is natuurlijk onmogelijk. Alles is letterlijk oorverdovend overdonderend. Ruim 1,5 kilometer lang, op sommige plaatsen meer dan 100 meter hoog en 550 miljoen liter water per minuut wat de watervallen passeert. Een waardig slot van een bijzondere natuurreis door het land van de grote stenen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!