Ga naar content

Mozambique

Eens was het de Afrikaanse Algarve waar geluierd werd onder palmbomen op blinkend witte stranden. Nu is Mozambique één van de minst bezochte landen van Afrika. Na jaren burgeroorlog is de rust echter teruggekeerd en zijn veel van de mooiste gebieden in Mozambique weer veilig om te bezoeken. Het is nu het beste moment voor een reis naar het land, dus ontdek de ongerepte natuur van Mozambique: boven en onder water, want het is ook een van de mooiste duikbestemmingen van Afrika.

Rondreis in Mozambique

Er worden veel mogelijkheden aangeboden voor een rondreis in Mozambique. Zo kan je ervoor kiezen om enkel dit land te ontdekken, of het te combineren in een rondreis Mozambique - Zimbabwe of Mozambique - Zuid-Afrika. Daarnaast kan je bepalen hoe comfortabel je wilt reizen: kies je voor avontuur, ga dan voor een kampeersafari. Gaat je voorkeur naar luxe, boek dan een lodgesafari of hotelrondreis.

Mooiste plekken in Mozambique

Hoe zijn de natuurgebieden en wat zijn de mooiste plekken in Mozambique? Welke bezienswaardigheden mag een natuurreiziger niet missen? Een overzicht van de mooiste plekjes:

1. Limpopo Nationaal Park

De rand van hoog- en laagveld aan de Zuid-Afrikaanse kant van de grens, was tot 2005 de enige mogelijkheid om met een sterke verrekijker een blik te werpen op het Limpopo Nationaal Park. Lokkende, blauwe bergen gevat in een gordel van savannes. Met de opening van de grenspost Giriyondo is het gebied voor mens en dier bereikbaar geworden. Honderden olifanten en antilopen hebben inmiddels besloten, al dan niet met enige hulp, de drukte van Kruger te ontvluchten en in Limpopo in Mozambique te genieten van rust en ruimte. Voorzieningen voor toeristen zijn nog bescheiden en een 4WD auto of camper is geen overbodige luxe, genieten van de natuur in Mozambique zal je sowieso doen.

2. Gorongosa National Park

"Africa’s Lost Eden", de in 2010 bekroonde productie van National Geographic, heeft Gorongosa in het centrale deel van Mozambique definitief op de toeristische kaart gezet. Met een machtige explosie van geologische kracht eindigt hier de Afrikaanse Rift Vallei. Mount Gorongosa steekt met 1863 meters als een gigantisch uitroepteken uit boven de platte savanne. Afwaterende rivieren hebben het kalksteen uitgesleten tot diepe valleien en zorgen geregeld voor overstromingen.

Mooiste plekken Mozambique
Deel op Pinterest

Regenwoud en boomsavanne wisselen elkaar af en bieden een uitstekend onderkomen aan meer dan 500 vogelsoorten (waaronder de zeldzame groenkopwielewaal). Dankzij een unieke samenwerking tussen lokale bevolking en experts is het groot wild weer massaal aanwezig in het Gorongosa Nationaal Park in Mozambique. Top bezienswaardigheid voor wie van natuur houdt.

3. Stranden van Mozambique

De witte stranden van weleer zijn niet verdwenen. Topbestemming voor duikers en natuurreizigers is zowel de eilandengroep Quirimbas, in het uiterste noorden, als de zuidelijke Bazaruto archipelago. Op de stranden van Mozambique ontmoeten olifanten bijna letterlijk de grote grazers van de kust als de mango’s rijp zijn. 

Even verder, in het ondiepe water, grazen doejongs, slome kolossen die door onze zeevarende voorouders reeds zeekoeien genoemd werden. Reizen naar deze gebieden betekent onvermijdelijk keuzes maken. Het landschap is oogverblindend mooi, de flamingo’s nodigen uit om te blijven kijken maar het onderwaterleven rond de koraalriffen lokt ook.

Mooiste stranden Mozambique
Deel op Pinterest

4. Quirimbas

Neem bij Quirimbas in het noorden van Mozambique een bootje en ontdek de verschillende koraaleilanden. Sommigen klein en onbewoond, anderen veranderd in luxe resorts.

5. Bazaruto

Meer naar het zuiden ligt de eilandengroep Bazaruto. De zes eilanden van de Bazaruto archipel en het gelijknamige nationaal park liggen ruim twintig kilometer uit de kust en zijn bereikbaar vanaf Vilankulo of Inhassoro.

6. Primeiras en Segundas Environment Protection Area

De Primeiras en Segundas eilandengroep voor de kust van Mozambique bestaat uit 10 eilanden. Het gebied werd recent tot beschermd gebied verklaard, en sindsdien is het het grootste zeereservaat van Afrika. Door overbevissing en toerisme was het gebied in gevaar. Nu zijn de prachtige koraalriffen en mangrovebossen beschermd gebied. Zeeschildpadden en vele vissoorten kunnen nu weer ongestoord verder.

Duiken in Mozambique

Duiken in Mozambique is echt aanbevolen! Het zijn vooral de walvishaaien, zeeschildpadden en manta's die het tot een topbestemming maken om te duiken in Afrika. Het zicht is niet altijd optimaal onder water, maar je krijgt wel heel wat te zien! De temperatuur van het water varieert meestal tussen 22 en 24 graden. Inhambane (Barra reef, Tofo, Jangamo) is de beste, maar ook drukste plek om te duiken; je kunt er zeer veel grote dieren zien, zoals walvishaaien, bultruggen en manta's. 

Duiken in Mozambique
Deel op Pinterest

Overige goede plekken om te duiken in Mozambique zijn Zavora (100 km zuidelijk van Inhambane, onbekende duikplek met veel haaien, geen walvishaaien), Pomene (120 km noordelijk van Inhambane, populair voor strandvakantie verlenging). Walvishaaien kunnen het hele jaar gezien worden, walvissen komen hier voor van juni - oktober, vooral in de zomermaanden heb je veel kans om deze te zien. Naast deze grote jongens kan je barracuda's, kreeften, morenes, trompetvissen, clownsvissen, duivelsroggen, pijlstaartroggen, schorpioenvissen, papegaaivisjes en octopussen zien. Voor wie niet kan of mag duiken zijn de Bazaruto eilanden en de kust bij Vilanculos ook uitstekend geschikt om te snorkelen.

Tips reizen Mozambique

Elke reis naar Mozambique is een Afrikaans avontuur. Alleen langs de kust zijn redelijke wegen en goede resorts. Voor alle andere locaties, en zeker de langs de westgrens gelegen gebieden zijn 4WD auto’s noodzakelijk. Op verschillende locaties wordt nog gewerkt aan het opruimen van mijnenvelden maar doorgaande wegen en paden in ontsloten natuurparken zijn veilig. Bekijk onze reistips voor de mooiste rondreizen in Mozambique en buurlanden.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!