Ga naar content

Malawi

Aan de zuidelijke punt van de Grote Afrikaanse Slenk ligt Malawi. Een klein land waar elke bezoeker hartelijk welkom is en waar je kan genieten van schitterende natuur en veel dieren. We nemen je mee op een natuurreis in Malawi, het warme hart van Afrika.

Reis Malawi

Tijdens een reis in Malawi wil je niets missen van bijzonder plekken. Maar wat zijn de hoogtepunten en bezienswaardigheden en wat zijn de mooiste gebieden in Malawi? Malawi wordt gedomineerd door het blauwe water van Lake Malawi, waar Afrikaanse zeearenden de cichliden delen met de lokale vissers, en aan de westkant het geelgroene savannelandschap met hoge plateaus en geïsoleerde bergpieken. 

Een rondreis in Malawi wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan andere landen, zoals Zuid-Afrika, Mozambique of Zambia. Wij geven je leuke tips voor reizen, met een overzicht van groepsreizen en individuele rondreizen, maar je kunt een reis ook zelf plannen.

Malawi natuur

In de afgelopen eeuw zijn grote delen van Malawi in cultuur gebracht maar het is nog steeds mogelijk om in kleine reservaten kennis te maken met de oorspronkelijke natuur van Malawi.

Mooiste gebieden in Malawi

Wat zijn de mooiste plekken om te zien tijdens een rondreis in Malawi? Het noorden wordt gedomineerd door grote hoogvlakten die vanaf Viphya tot aan Nyika oplopen van 1800 tot 2500 meter. Sommigen vergelijken het met Schotland, vanwege de afgeronde en groene heuveltoppen. Ga er eens naar toe en ervaar dat het echt Afrikaans is. Een overzicht van natuurgebieden en belangrijke bezienswaardigheden in Malawi:

1. Nyika Nationaal Park

Boomsavannes op de lagere delen van Nyika bieden kans om kennis te maken met de grootste antilopen van Afrika: elandantilopen groter dan paarden, maar ook de statige Roans met hun altijd hooggeheven koppen en zwarte hoorns. Dit is echter ook een uitstekende plek voor vogelaars. Enkele honderden vogelsoorten komen in dit bosgebied voor, waaronder grote langkuifloeries en verschillende honingzuigers.

2. Lake Malawi

Lake Malawi is 365 kilometer lang en 80 kilometer breed. De kust is op allerlei plaatsen toegankelijk gemaakt. De stranden rond Lake Malawi en de eilandjes in het meer zijn een trekpleister voor toeristen: je kunt er snorkelen, duiken, waterskiën en deelnemen aan allerlei andere activiteiten.

En dan zijn er de bekende muggenwolken. Metershoge kolommen muggen draaien als gigantische tornado's boven het water en trekken tal van vogels aan. Boven het water circuleren prachtige visarenden, op zoek naar hun prooien. Het meer staat ook bekend om de cichliden visjes. In de natuur rondom Lake Malawi leeft ook een groot aantal dieren, waaronder krokodillen, nijlpaarden en apen.

Natuur in Malawi
Deel op Pinterest

3. Kasungu en Nkhotakota

Ten westen van Lake Malawi, ten noorden van de hoofdstad Lilongwe, liggen de kleine natuurreservaten Kasungu (in het westen) en Nkhotakota (in het oosten). Niet altijd even goed toegankelijk, maar o.a. toplocatie voor vegetarische palmgieren.

4. Cape Maclear en Domwe Island

Lake Malawi nationaal park, ook Cape Maclear Nature Reserve genoemd, is een zoetwater nationaal park op Cape Maclear, een schiereiland gelegen aan de zuidkant van Lake Malawi. Het park staat op de werelderfgoedlijst van Unesco omdat het zo bijzonder is. Honderden vissoorten leven in het heldere water. 

Hier kan je snorkelen tussen 500 verschillende soorten vissen! De vele cichliden hebben zich in dit geïsoleerde gebied op een unieke wijze ontwikkeld en zijn nagenoeg even interessant voor wetenschappers als de Galapagos eilanden. Daarnaast kan je prachtig kajakken over het kristalheldere water rond Domwe Island: kortom het is hier heerlijk vertoeven!

5. Liwonde Nationaal Park

Aan de zuidkant van het grote meer ligt de monding van de Shire rivier met stroomopwaarts bekende gebieden als Liwonde National Park.

6. Majete en Lengwe Nationaal Park

Zuidelijker, als deel van de Grote Slenk, ligt het Majete Wildlife Reserve, wat beheerd wordt door African Parks en de overheid (DNPW). Het landschap is zeer divers, van droge savanne tot boslanden en heuvels. In diezelfde omgeving liggen enkele kleinere parken, zoals Lengwe en Elephant Marsh. 

Groot wild, zoals nijlpaard en olifant, delen het gebied met vogels die aangetrokken worden door het altijd aanwezige water. Veel droger is Lengwe National Park, maar juist hier worden de grootste aantallen antilopen gevonden. Van de gracieuze nyala en de bosbok tot aan de enorme kudu’s en de kleine Livingstone’s suni antiloop.

7. Mulanje gebergte

De zuidoostgrens van Malawi wordt gevormd door het machtige Mulanje massief. Drieduizend meter hoog en voor een groot deel dicht bebost. Een eilandberg met een unieke flora van o.a. protea’s en alleen hier voorkomende aloe’s.

Malawi, het warme hart van Afrika. Je moet er eens geweest zijn.
Beste reistijd Malawi: mei t/m augustus. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!