Ga naar content

Zambia

Als je kiest voor een rondreis in Zambia, ben je naar alle waarschijnlijkheid al meerdere keren op safari geweest in Afrika en wil je iets anders. Je bent klaar om een van de meest spectaculaire landen te ervaren. Lees alles over de natuur en ontdek de prachtige nationale parken van Zambia. Van een bezoek aan het beroemde South Luangwa NP, de Victoria Falls tot raften op de Zambezi rivier, Zambia is een topbestemming voor een natuurreis.

Natuur in Zambia

Wanneer de meeste mensen denken aan de natuur in Zambia is de eerste bezienswaardigheid die in hen opkomt de majestueuze Victoria Falls, een geheel van watervallen dat tot de mooiste ter wereld behoort. Er zijn echter nog veel meer mooie gebieden te ontdekken tijdens een natuurreis! Slechts weinig touroperators bieden een rondreis in Zambia alleen, meestal wordt het gecombineerd met andere landen, zoals Botswana, Namibië, Zuid-Afrika of Tanzania en Malawi.

Mooiste gebieden Zambia

Wat zijn de mooiste plekken in Zambia? Een overzicht van must sees, nationale parken en natuurgebieden om op je bucket list te zetten!

1. South Luangwa

In het Oosten van Zambia, ten noordoosten van de hoofdstad Lusaka, bevindt zich de Luangwavallei, het leefgebied van een spectaculaire concentratie olifanten, giraffes, nijlpaarden, luipaarden en antilopen.

Het wildlife in dit, naar de rivier de Luangwa vernoemde gebied, leeft in twee nationale parken: South Luangwa National Park en North Luangwa. In het zuidelijke nationaal park kun je fantastische safari's en nachtritten maken.

Hiermee is het, samen met Kafue, de beste safaribestemming van Zambia. Het noordelijke park is volgens velen het mooiste park van Afrika, maar is duur om te bezoeken. South Luangwa staat dus meestal als bestemming op het programma van een groepsreis. Beste reistijd voor Luangwa en Zambia is van mei tot september, de overige maanden staat het park vaak onder water en is het niet toegankelijk. Voor een bezoek aan South Luangwa vlieg je vanaf Lusaka naar Mfuwe. Vanaf de luchthaven is het ongeveer een half uur rijden naar de ingang van het park.

- Wildlife

South Luangwa is door zijn vogelrijkdom, de aanwezigheid van wildlife en een zeer gevarieerd landschap een paradijs voor een natuurreis. Meer dan 60 diersoorten leven in South Luangwa: olifanten, leeuwen, giraffen, zebra's, kudu's... Het is een van de beste parken in Afrika om het luipaard te zien. In de Luangwa leven tal van nijlpaarden en krokodillen. 

Wildlife Zambia
Wildlife Zambia
Deel op Pinterest

- Safari

In het nationaal park werd de wandelsafari voor het eerst georganiseerd en het is nog steeds één van de weinige gebieden in Afrika waar je in de droge tijd (mei t/m oktober) een wandelsafari met een gids kunt maken. Hierbij kun je de dieren soms tot op redelijk korte afstand benaderen, maar het is bovenal een echte ervaring voor de natuurliefhebber. Toch loont ook een game drive in een open 4WD zeker de moeite. South Luangwa is tevens een van de weinige Afrikaanse parken waar je nog kunt deelnemen aan een night drive.

2. North Luangwa

North Luangwa Nationaal Park is kleiner dan haar zuidelijke broer en ook veel minder toeristisch. Er zijn weinig goede wegen, waardoor dit park vooral zeer geschikt is om te wandelen.

North Luangwa
Deel op Pinterest

Een bekende bezienswaardigheid is de mooie Chomba waterval. Net als in South Luangwa leven er in dit gebied veel dieren: buffels, leeuwen, wildebeesten, nijlpaarden en antilopen. Overigens komt alleen hier in Zambia de zwarte neushoorn voor. Het park is uitsluitend te bereiken met het vliegtuig vanaf Mfuwe.

3. Kafue National Park

Kafue National Park is een hoogtepunt tijdens een rondreis in Zambia. Het is een van de grootste natuurgebieden in Afrika en zeker twee keer groter dan South Luangwa NP. Het landschap varieert van savanne tot wouden. De hoofdrivier (de Kafue) en de vele zijrivieren zijn een trekpleister voor wild en vogels. Er komen vooral veel leeuwen, luipaarden en cheetah's voor. 

Kafue in Zambia
Deel op Pinterest

Er worden in Kafue zowel game drives met open dak, night drives, wandelsafari’s als boottochten aangeboden. Let wel, van november tot april zijn veel wegen in het park ontoegankelijk, daarom worden game drives gedurende die maanden in het nabijgelegen Game Management Area georganiseerd. Kafue National Park is per auto of vliegtuig bereikbaar vanuit Lusaka.

4. Lochinvar National Park

Het Lochinvar National Park is een onbekende uitloper van de Kafue vlakte, een prachtige savanne met acacia’s. Bij de Chunga lagune leven naar schatting ruim 30.000 Lechwe antilopen. Ook voor vogelreizen naar Zambia is Lochinvar de beste bestemming, met meer dan 400 vogelsoorten.

5. Kasanka National Park

Als volgende bestemming op je Zambia reis kan je kiezen voor het Kasanka nationaal park. Ook dit is een prachtig natuurgebied, ver van de toeristische bestemmingen. Er komen geen leeuwen en olifanten voor en dat houdt de toeristen weg. Er zijn dan ook slechts enkele basic tentenkampen om te overnachten. Wie de kans heeft in november of december een reis naar Zambia te maken, zal hier miljoenen vliegende honden kunnen aanschouwen. Ook vind je er tal van vogels en antilopen.

6. Bangweulu meer en Sumbu

In het noordwesten van Zambia liggen het afgelegen Bangweulumeer en het Sumbu National Park aan het Lake Tanganyika. Bangweulu is tijdens de regentijd een gigantisch moeras, en dus een uitstekende bestemming om dieren en vogels te zien. Het landschap van Sumbu is zeer speciaal: kliffen, zandstranden en valleien, prachtig!

7. Livingstone en Zambezi

We duiken nu even naar beneden. Op de grens met Zimbabwe ligt de stad Livingstone. Hier vind je enkele prachtige lodges langs de Zambezi rivier. Ideale uitvalsbasis ook om de indrukwekkende Victoria Watervallen te bezoeken.

Rondreis Zambia

Een reis naar Zambia dien je goed voor te bereiden. Uiteraard kun je een georganiseerde rondreis boeken en dan wordt alles voor je geregeld, zodat jij vooral kunt genieten van de reis. Heb je interesse in een groepsreis, vraag dan een gratis brochure bij Djoser aan. We hebben hier ook de mooiste reizen naar Zambia voor je samengebracht. Ook buiten het regenseizoen is een 4-WD auto of camper noodzakelijk in Zambia, de hoofdwegen zijn goed maar in de natuurparken kom je het echte Afrika tegen.

Beste reistijd Zambia: mei t/m augustus is de beste periode om te reizen naar Zambia.

Veelgestelde vragen Zambia

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!