Ga naar content

Lake Malawi

Malawi - In een land verstopt tussen andere landen op het Afrikaanse continent verwacht je niet snel een lekker strand te vinden. Aan het grote Malawimeer - beter bekend onder de Engelse term "Lake Malawi" - heb je echter regelmatig het gevoel dat je aan zee verblijft, maar dan wel een zee met heerlijk zoet in plaats van zout water. Voor toeristen is het een van de trekpleisters van Malawi, voor de lokale bevolking is het meer echter zelfs van levensbelang.

Bezienswaardigheden en mooie plekken bij Lake Malawi

Wat zijn de mooiste plekken om te zien en wat maakt het Malawimeer tot een must see tijdens een rondreis in dit land? Het is niet alleen de natuur, ook het reilen en zeilen van de bevolking rond het meer is bijzonder om te zien.

1. Het leven rond het meer

Los van de stranden is het de moeite waard om Lake Malawi te bezoeken om een goed beeld van het dagelijkse leven in dit schitterende land te krijgen. Senga Bay, op nog geen 2 uur rijden van Lilongwe, is daar de ideale plaats voor. Sta een keer rond 5u30 op in je lodge aan het meer en loop tussen de vissersboten door die rond deze tijd aankomen. Het wordt al snel zo druk met mensen, dat je de vissersboten bijna niet meer kunt zien. Vis wordt gekocht voor eigen gebruik, of naar de grote, lange droogtafels verplaatst, voordat ze door vrachtwagens door het hele land worden gereden en op lokale markten wordt verkocht. Ondertussen wassen kinderen en volwassenen zich in het meer en beginnen de vrouwen de kleding in het water te wassen, terwijl de vissers uitrusten op het strand voor de volgende nacht.

2. Chambo en de cichliden

De chambo vis is de lokale lekkernij en komt alleen in Malawi voor. Als je er nsima (gemaakt van maismeel en water) bij bestelt heb je een echte Malawische maaltijd. Het is gebruikelijk om met de vingers te eten, maar wees voorzichtig met de nsima. Dit is namelijk erg heet in het begin! De chambo behoort tot de Malawische cichliden die wereldberoemd zijn als populaire aquarium vissen. Verder eet de lokale bevolking veel usipa. Kleine smalle visjes waar netten vol van worden gevangen.

De vriendelijke bevolking lijkt soms te denken dat het meer onbeperkt vol aan vis zit. Als ze een keer wat minder vangen, zeggen ze simpelweg dat het meer ook wel heel groot is en op sommige plekken zelfs 700 meter diep, dus dan zal de vis toevallig wel even net ergens anders hebben gezwommen. Het tegendeel is echter waar. De hoeveelheid vis wordt snel minder, zeker met de snel groeiende bevolking, en er zijn op verschillende plaatsen al regels waar alleen nog met netten met grotere gaten gevist mag worden. Dit is echter nog niet overal het geval en wordt ook niet overal streng gecontroleerd. 

Deel op Pinterest

3. Lake Malawi Nationaal Park

In het Lake Malawi Nationaal Park zijn ze zich wel bewust van de achteruitgang en proberen ze de visstand minimaal in stand te houden door vissers te verbieden dichterbij dan 100 meter bij de eilanden te komen, waar de vissen meestal broeden. Binnen het Nationale Park ligt wel een grote visserplaats, in Cape Maclear, maar deze vissersboten gaan dus ver het meer op om daar de dagelijkse hoeveelheid vis te vangen.

4. Cape Maclear

Cape Maclear is onder toeristen dan ook niet zozeer bekend om de vissers, maar wel degelijk om de vissen. Vanaf Cape Maclear kan je zelf kajakken naar Thumbi West Island dat meteen voor de kust ligt. Dit is de perfecte plaats om tussen de vele vissen te snorkelen. Het is ook mogelijk om vanuit je lodge aan het strand in Cape Maclear een excursie te boeken en dan ga je met een motorbootje naar het eiland om te snorkelen, te lunchen en visarenden te voeren. In de loop van de middag brengt het bootje je weer terug naar Cape Maclear waar je 's avonds vanaf de lodge in de verte zoveel lichten van de vissersboten op het meer ziet dat het wel lijkt alsof er plots een nieuwe stad is ontstaan.

5. Likoma Island

Als je naar Cape Maclear reist, kan je met het openbaar vervoer niet verder dan Monkey Bay. Vanaf hier zal je met de taxi of motortaxi verder moeten voor de laatste kilometers door het Nationale Park. Monkey Bay is ook de plaats vanaf waar de Ilala ferry elke vrijdag vertrekt en in een week tijd over het hele meer vaart. Lange tijd was het zelfs de enige manier om Likoma Island in het noorden te bereiken, maar daar is inmiddels een tweede kleinere boot bijgekomen.

Likoma Island ligt vlak voor de kust van Mozambique, maar hoort nog bij Malawi. Net als het kleinere Chizumulu dat vlakbij Likoma Island ligt. Vanaf Nkhata Bay is het ongeveer 8 uur varen en omdat de Ilala de enige boot is met cabines, is dit veruit de meest comfortabele manier om Likoma Island te bereiken. Likoma Island heeft misschien wel de mooiste stranden van Malawi, alleen zijn er niet veel accommodaties. Mango Drift is het populairst met beach chalets, relaxte zitjes bij de bar en gratis gebruik van kajaks.

6. Bergen rond het Malawimeer

Er is nog meer mooie natuur rondom het Malawimeer. Lake Malawi ligt in de Great Rift Valley, waardoor het meer omgeven is door bergen. Voor een prachtig uitzicht over het meer is Mushroom Farm een echte aanrader, vlakbij Livingstonia. De 15 km kan je omhoog lopen, maar het is een zware tocht van 4 tot 5 uur door haarspeldbochten en niet ongevaarlijk als je je verkijkt op de hitte of te weinig water meeneemt. De meeste toeristen kiezen daarom voor een lift vanaf Chitimba, gelegen aan het meer, die je in ongeveer 30 minuten bij Mushroom Farm afzet. Mushroom Farm is bovendien een Eco Lodge en het is erg interessant om te zien hoe ze hier milieuvriendelijk gebruik maken van de natuur, zoals bijvoorbeeld zonne-energie en compost toiletten.

De mooiste trekkingen in de bergen zijn bij Mount Mulanje, waar je onder andere kan kiezen voor een korte trekking van 1 tot 2 uur naar Likhubula Falls, waar je tevens kan zwemmen of een meerdaagse trekking ondernemen naar de Sapitwa top, een top van 3.002 meter. Letterlijk het hoogtepunt van Malawi. Zoals je ziet zijn er dus vele hoogtepunten in Malawi en is het land voor natuurliefhebbers zeker een aanrader!

Afbeelding van Frank Arents
Geschreven door
Frank Arents
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!