Ga naar content

Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika natuurreis - Het bekendste en meest bijzondere park van Zuid-Afrika is het Kruger Nationaal Park in het noordoosten van het land. Hier kom je om oog in oog te staan met de Big Five in een van de mooiste natuurparken ter wereld.

Natuur in Kruger

Waar zie je het meeste wild tijdens een safari? Juist... in het grootste, mooiste en bekendste Nationaal Park van Afrika: het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika. Het park is ca. 350 kilometer lang en 60 kilometer breed. Onderschat dus de grootte van het park niet: sommige punten liggen op wel 17 uur rijden van elkaar verwijderd. Meestal wordt gerekend op 1 uur rijden van kamp naar kamp, maar als je ook wilt dieren kijken en foto's maken kan je beter uitgaan van 2,5 uur reistijd.

Beste plekken Kruger in Zuid-Afrika

Wat zijn de mooiste plekken in Kruger en waar zijn de minste toeristen? Het Kruger nationaal park is zo groot dat het eigenlijk wel meevalt met hordes toeristen. Vaak is het op safari ook gunstig als je veel auto's dicht bij elkaar ziet, dat betekent meestal dat er iets te zien is op die plek.

Wil je echt helemaal weg van de toeristen, zoek dan de rust en stilte op in het noorden van Kruger, de Chilojo-klif of in een van de omliggende privéparken. Hier zijn de dieren schuw en niet aan de mens gewend.

Pafuri gate Kruger
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vooral in het zuiden van Kruger bevinden zich de grotere groepen toeristen, maar daar bevinden zich vaak ook de meeste dieren. Er valt daar immers ook meer regen. Als je niet veel dagen hebt om de natuur in Kruger in je op te nemen, dan is de volgende route in het zuiden van Kruger aanbevolen: van Skukuza naar Berg-en-Dal, Crocodile Bridge en Lower Sabie en dan weer naar Skukuza. Hieronder alvast enkele tips over wat er te zien en te doen is.

1. Fauna in Kruger

Het Krugerpark in Zuid-Afrika is het leefgebied van 147 soorten zoogdieren, ruim 500 soorten vogels, 114 soorten reptielen en 227 soorten vlinders. Massa's dieren lessen hun dorst in de Olifantsrivier, die door het park stroomt, of bij een van de vele waterplaatsen en plassen. De beste tijd om dieren te zien is in de vroege ochtend en 's avonds. Daar waar water is, maak je ook in de middag veel kans op het zien van wild. Kampen en picknickgebieden zijn de beste plekken om vogels te observeren. Haal dus je camera tevoorschijn! Lees meer over de dieren in Kruger.

2. Planten en bomen in Kruger

Niet alleen de dieren verdienen het om in de kijker te staan. Ook de flora van Kruger is bijzonder. Zo komen er maar liefst 336 boomsoorten voor in het park.

Groene oase
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De meest voorkomende en meest bijzondere bomen zijn baobabs, Delagoa doornbomen, doringklappers, gewone koraalbomen, gewone vijgenbomen, jakhalsbesbomen, knoppiesdoring, laagveldvijgen, leadwoods, marula's, natal-mahonies, rode boswilgen, rondbladige teaks, rozijnenbossen, tamboti's, waaierpalmen en worstbomen. Bijzonder zijn de felgroene koortsbomen, die vooral in het noordelijk deel van het park voorkomen.

3. Verblijf in Kruger

Er zijn verscheidene soorten kampen waar je kan verblijven tijdens een safari in Kruger. 12 hoofdkampen met veel faciliteiten, 5 bushveld camps, 2 bush lodges en 4 satellite camps. Bekende kampen zijn: Punda Maria - Shingwedzi - Mopani - Letaba - Orpen, Tamboti en Maroela Camps - Olifants Camp - Skukuza - Balule - Pretoriuskop - Satara - Berg-en-Dal - Lower Sabie - Malelane - Crocodile Bridge Camp. De kampen in het park dien je tijdig te reserveren via SanParks. Daarnaast zijn er een aantal privélodges in het park.

Om en bij het Krugerpark zijn overigens veel leuke lodges te vinden: populaire bestemmingen in de omgeving van Kruger zijn Hazyview, Graskop, Hoedspruit en Marloth Park. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een georganiseerde groepsreis of individuele rondreis.

4. Activiteiten in Kruger

Georganiseerde drives - Om 17u30 of 18u00 moeten alle bezoekers binnen zijn in de kampen. Wel is er de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids een ochtend-, avond- of nachtdrive te doen. Hierbij krijg je de gelegenheid om dieren te zien die zich overdag niet vertonen. Vanaf Crocodile Bridge in het zuiden kan je zelfs een 5-daagse jeepsafari maken naar de Pafuri grenspoort in het noorden. 

Wild spotten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wilderniswandeling met gids - In Kruger organiseert men meerdaagse wandelingen met een ranger, in kleine groepen en voor iedereen tussen 12 en 60 jaar oud. De gidsen hebben een enorme kennis van de natuur in het Krugerpark en vertellen je alles over de dieren. Dat is erg leuk! Bekijk tevens onze informatie over de wandelen in Kruger. Wandelroutes kronkelen door de hele streek en vanaf elk kamp worden korte wandelingen en gamedrives georganiseerd.

Fietsen - bij Olifants Camp bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding van gidsen en in kleine groep te mountainbiken.

Bijzonder spannend is een overnachting bij een wildkijkplaats: bij twee wildposten in Kruger kan je overnachten: de Sabie Dam Hide (Phalaborwa) en de Shipandani hide (Mopani).
Tot slot is een gamedrive met ontbijt of braai in de bush een onvergetelijke ervaring.

5. Waar moet je op letten in Kruger?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden tijdens een reis naar Kruger.

  • Voer nooit dieren! Dieren die hier aan wennen, worden afhankelijk en aggressief en worden afgeschoten.
  • Het nationaal park bevindt zich in een malariagebied. Het risico is echter niet hoog, vooral niet tijdens het droge seizoen. Toch is het verstandig om je te beschermen: lange kleding, malariatabletten en Deet spray. Informeer bij de GGD.
  • Openingstijden en verkeersregels dienen gerespecteerd te worden. Er sterven helaas nog steeds veel dieren door te hard rijdende auto's. Off-road rijden is verboden.
  • Mobiele telefoons mogen alleen bij de toegangspoorten en in de kampen gebruikt worden.
  • Kruger is tevens lawaai-, rook- en wapenvrij.

Limpopo park

Kruger Nationaal Park wordt uitgebreid met andere parken om het grootste natuurpark ter wereld te vormen, het Great Limpopo Transfrontier Park. Dit gebied strekt zich uit in Zuid-Afrika en buurlanden Mozambique en Zimbabwe, zodat het leefgebied van de dieren groter wordt. Let wel, vanaf de Giriyondo Grenspoort mag je uitsluitend met 4WD rijden.

In de omgeving van het Kruger zijn er nog talrijke andere private wildparken, zoals het Nylsvley natuurpark en Mala Mala. Dit laatste is een particulier reservaat, grenzend aan het Kruger Nationaal Park. Het meest spectaculaire wildlife wordt hier gespot, van nijlpaarden tot jachtluipaarden. Ten noordwesten van Pretoria en Johannesburg ligt het Pilanesberg nationaal park, een groot wildreservaat in een oude vulkaankrater. Dichtbij vindt men het befaamde Sun City, een vakantieoord voor welgestelden.

De Wolkberge en Mpumalanga

De Wolkberge vormen een prachtige vakantiebestemming. Dit is een ruw berggebied, met schitterende watervallen en stille meertjes. Onder het Krugerpark en het meest noordelijke gedeelte van de Drakensbergen ligt Mpumalanga, een heuvelachtig gebied dat overgaat in Laagland. Dit gebied is een aanrader voor een autovakantie in Zuid-Afrika: je rijdt langs groene hellingen met pijnboomplantages, mooie watervallen en donkere poelen. Mpumalanga is een populair gebied voor vissers en wandelaars. Een reis naar Kruger Nationaal Park is makkelijk te combineren met andere hoogtepunten van Zuid-Afrika. Onder andere de Blyde River Canyon is fascinerend mooi.

Reizen naar Kruger NP

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!