Ga naar content

Panoramaroute Zuid-Afrika

De mooiste route in Zuid-Afrika mag je niet missen tijdens een rondreis. Met een ideale ligging tussen Johannesburg en Kruger is deze route makkelijk te bereiken en vormt het een leuke tussenstop. Van Johannesburg naar Graskop is het circa 4 uur rijden en daarvandaan naar Kruger nog een uurtje.

De meeste mensen vliegen op Jo'burg en huren daar een auto. Wij bevelen zelf altijd Sunny Cars aan, omdat je daar geen onverwachte toeslagen hebt. Er zijn ook tal van georganiseerde reizen langs de Panoramaroute te boeken, zowel met je partner of gezin als in groep. 

Bezienswaardigheden Panoramaroute

Vanaf Sabie voert een 50 km lange route langs Graskop naar het noorden. Waarom deze "scenic route" rijden: wat maakt het tot één van de highlights tijdens een roadtrip in Zuid-Afrika? Wat zijn de hoogtepunten en mooiste plekken? 

Het meest zuidelijke stuk van de route oogt eigenlijk een beetje saai, met dennenbossen en niet erg bijzondere dorpen of natuur. Let daarom goed op de wegwijzers, want soms moet je even een afslag nemen om bij een mooie bezienswaardigheid te komen. Naarmate je verder naar het noorden reist wordt ook de route interessanter en begrijp je steeds meer waarom dit zo populair is.

Hoogtepunten van noord naar zuid

Wat te zien op de Panorama Route? Enkele mooie plekken die een stopje waard zijn!

1. Blyde River Canyon Nature Reserve

Blyde River Canyon is oogverblindend mooi. De Blyde Canyon en de Blyde Dam vormen zeker een van de mooiste punten op de Panoramaroute. De turquoise rivier kronkelt hier tussen de groene bergen van de Drakensberg Mountains. Hoog boven de rivier torenen drie ronde heuveltoppen boven het landschap uit, de Three Rondavels. 

De Blyderivierpoort Dam werd begin jaren '70 gebouwd voor watervoorziening voor mijnen en industrie in Phalaborwa. Vanaf het uitzichtpunt Three Rondavels heb je een adembenemend vergezicht. Probeer in de late middag te gaan voor de mooiste foto's: 's ochtends heb je tegenlicht van de zon. Ook mooi zijn de view points bij Blyde River Canyon Lodge. Wij genoten hier zelfs van uitzicht op de Three Rondavels vanaf onze lodge.

2. Bourke's Luck Potholes

De Potholes werden vernoemd naar goudzoeker Bernard Thomas Bourke, die samen met zijn broer het bedrijf Bourke & Co runde; zij kochten begin 20ste eeuw veel land in de omgeving in hun zoektocht naar goud. Interessanter voor ons is de natuur. De rivier buldert hier naar beneden en heeft aparte gaten geslagen in de omliggende rotsen.

Bourke's Potholes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Via enkele aangelegde trails en bruggetjes kan je langs de Potholes wandelen. Wil je weg van bussen en toeristenmassa, ga dan wandelen. De Belvedere Day Walk (10 km) vertrekt vanaf Bourke's Potholes en eindigt bij de oude Belvedere waterkrachtcentrale. Er zijn nog vele andere mogelijkheden om te wandelen in deze omgeving, van korte dagtochten tot meerdaagse trails.

3. Watervallen langs de Panoramaroute

Verspreid langs de Panoramaroute liggen schitterende watervallen, de ene nog mooier dan de andere. Veel bussen en auto's nemen in hun snelle race langs de hoogtepunten van de route niet de tijd om hier te stoppen. De mooiste watervallen zijn de Lisbon Falls (92 meter), de Berlin Falls (45 meter), Forest Falls en de Mac Mac Falls.

4. God's Window en Pinnacle

God’s Window is een bekend uitzichtpunt langs de R534. Duizelingwekkende kliffen bieden een zicht op het 700 meter lager gelegen laagland. Bij helder weer heb je hier een prachtig vergezicht over de omgeving, het zicht reikt soms zelfs tot Kruger en de Lebombo bergen op de grens met Mozambique. Aan dezelfde zijweg ligt ook The Pinnacle Rock, een 30 meter hoge alleenstaande rots die wat ons betreft net zo mooi is als God's Window.

Hoogtepunten Panoramaroute
Deel op Pinterest

5. Stadjes Pilgrim's Rest en Graskop

Verscheidene leuke stadjes liggen verspreid langs de Panoramaroute en zorgen voor een gezellige rustplek. Graskop en Pilgrim's Rest zijn oude mijnplaatsen. Vooral Pilgrim's Rest is een toeristische bezienswaardigheid, met groen-wit-rode houten huisjes die zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat bewaard worden. Graskop staat bekend om de bosbouw. Geniet van heerlijke pannenkoeken op het terras van Harrie's Pancakes, of beleef de ultieme adrenalinekick bij The Big Swing. Wat zuidelijker ligt Hazyview, wat tevens een goede uitvalsbasis is voor Kruger. Hier worden tal van leuke activiteiten georganiseerd.

Hoeveel dagen Panoramaroute?

Hoeveel dagen heb je nodig voor de Panoramaroute? Het is mogelijk om de absolute highlights in een dag te zien, maar wij vinden 1 dag te weinig. Neem 2 tot 3 dagen de tijd om ook de vele mooie plekjes, zoals watervallen en stadjes, tussen de highlights door te bezoeken.

Lengte

Een vraag die vaak gesteld wordt is "hoe lang is de Panoramaroute?". Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat het niet één lange route is, maar een weg, met tal van zijwegen naar andere bezienswaardigheden. De hoofdroute is ongeveer 120 km lang, maar met alle zijuitstapjes kom je al snel op 250 km.

Overnachten Panoramaroute

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!