Ga naar content

Blyde River Canyon

Zuid-Afrika reis - In Zuid-Afrika vind je de meest ongerepte natuurschatten en fraaie parken. Een van de meest spectaculaire gebieden van het noordoosten is de Blyde River Canyon, in Mpumalanga. De kloof, die een van de grootste en groenste van Afrika is, ligt niet ver van het Krugerpark en is best bereikbaar vanaf Johannesburg. Blyde River bevindt zich op de bekende Panorama Route en past perfect op het programma van een rondreis langs de bekende natuurparken in Zuid-Afrika.

Rondreis langs Blyde River Canyon in Zuid-Afrika

Zowel individuele reizen als groepsreizen naar Mpumalunga in het noordoosten van Zuid-Afrika bieden vrijwel altijd een bezoek aan de Panorama Route en de mooie uitzichtpunten op de Blyde River Canyon. Wie zelfstandig rondreist kan vliegen op Johannesburg en hiervandaan een auto huren. 

Wij hebben de beste ervaring met Sunny Cars, omdat zij all-in tarieven bieden en je dus geen extra onvoorziene kosten krijgt. Wanneer je op eigen houtje rondreist, kan je tevens deelnemen aan een van de georganiseerde dagtrips vanaf Hazyview of Nelspruit.

Mooiste kloof in Zuid-Afrika?

De Blyde River kloof is een van de meest indrukwekkende kloven van het land en misschien zelfs van Afrika. De canyon is 26 kilometer lang. Loodrechte rode rotswanden rijzen als reuzen op boven de dalen van de Blyde River canyon. In de valleien meanderen rivieren en beekjes door een lieflijk landschap van met mossen begroeide rotsen. De subtropische vegetatie maakt het tot misschien wel de groenste kloof ter wereld. De rotsen zijn door mineralen rood en oranje gekleurd. De dieren die hier voorkomen zijn bavianen, luipaarden, nijlpaarden, otters, antilopen en zeer veel mooie vogels. Het hoogste punt van de canyon, de Mariepskop, is 1944 meter hoog. 

Dieren in Blyde River
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Panoramaroute
De Blyde River Canyon is een van de hoogtepunten op de bekende Panoramaroute in Zuid-Afrika. Andere bezienswaardigheden zijn God's Window, diverse watervallen waaronder Berlin en Lisbon Falls, de Pinnacle, Bourke's Luck Potholes en Blydepoort Dam. Daarnaast zijn er andere toeristische bezienswaardigheden, zoals een Dinopark voor kids met de Sudwale Grotten, het krokodillenpark en de botanische tuin van Nelspruit. Er zijn diverse mogelijkheden om te fietsen of te wandelen in de natuur. Bezienswaardigheden bij Blyde River:

1. Three Rondavels

Hoog in het massief van Blyde River liggen de Three Rondavels; drie naar Afrikaanse hutjes vernoemde afgeronde toppen die hoog boven het ravijn uittorenen. Deze imposante bergen vormen een spectaculair schouwspel. Vanaf het officiële uitzichtpunt heb je ook het beste zicht over de Blyde River Canyon. 

Rondavels Blyde Canyon
Deel op Pinterest

2. Blyde Canyon A Forever Resort

Tijdens onze reis naar Blyde River verbleven wij enkele dagen in Blyde Canyon A Forever Resort. Naast campings, lodges en allerlei activiteiten heb je hier een bijzonder mooi view point, dat uitkijkt op de Blyde Rivier en de Three Rondavels. Bij het terrein vertrekken ook 4 mooie trails door de kloof.
- Kadishi-Tufa trail: deze makkelijke wandelroute duurt ca. 1 uur. Het voert langs de Kadishi Rivier, een zijtak van de Blyde River. Volg de rode voetstappen tot bij de mooie Tufa waterval.
- Guinea-Fowl trail: deze route neemt ruim 3 uur in beslag en vereist een redelijke conditie. Volg de blauwe markeringen voor een afwisselende wandeling door mooie natuur.
- Lourie trail: deze 3 uur durende route vergt een zeer goede conditie. Niet aan beginnen als het regent: de wandeling is steil en vaak erg glad. Hou rekening met natte voeten: diverse keren moet je de rivier oversteken. Rode blokken markeren de weg.
- Leopard trail: je hebt ongeveer 4 uur nodig om deze wandeling te doen. Alle hoogtepunten, waaronder de dam, de Three Rondavels en andere bezienswaardigheden wisselen af met de prachtige vegetatie langs dit pad. Gemarkeerd met gele luipaard pootafdrukken.

3. Bourke's Luck Potholes

Nabij de bron van de Blyde River veroorzaakt de samenkomst van de Blyde en de rivier de Treur enorme draaikolken, die kommen in de rotsen hebben gesleten. Dit zorgt voor een ander indrukwekkend natuurfenomeen, de Bourke’s Luck Potholes.

Natuur bij Bourke's Potholes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Potholes werden vernoemd naar een goudzoeker, Tom Bourke, die in deze omgeving actief was. De bijzondere natuurcreatie bevindt zich op 35 km ten noorden van Graskop op de R532. Het bezoekerscentrum toont interessante informatie over de natuur en geschiedenis van het gebied en is het vertrekpunt van een 700 meter lange wandeling naar de potholes.

Groepsreizen en individuele rondreizen langs Blyde River

Bekijk zeker onze reistips voor rondreizen langs de Blyde River canyon. Je kan deelnemen aan prachtige groepsrondreizen, maar er worden tevens leuke individuele fly-drive opties aangeboden langs de highlights van Zuid-Afrika, waarbij Blyde River niet op het reisprogramma mag ontbreken.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!