Ga naar content

Drakensbergen

De Drakensbergen in Zuid-Afrika is een grandioos gebergte, met de meest spectaculaire vergezichten. De hoogste bergtoppen liggen bij de grens met Lesotho en reiken tot bijna 3.500 meter hoogte. Het is een van de mooiste gebieden om te wandelen in dit uitgestrekte land.

Natuur in de Drakensbergen

Om een goed beeld te krijgen van het landschap en de natuur in de Drakensbergen, bevelen we aan om onze foto's en video van de mooiste plekjes in de Drakensbergen te bekijken.

Mooiste plekken Drakensbergen

Wat zijn de bezienswaardigheden en mooie plekjes in de Drakensbergen? Naturescanner geeft je een aantal tips voor het plannen van je reis:

1. Wandelen in de Drakensbergen

Te voet kom je op de mooiste plekjes. De Drakensbergen in Zuid-Afrika zijn een uitstekend wandelgebied. De Mont-aux-Sources is zelfs een van de meest bewandelde bergen in Zuid-Afrika. Er zijn maar weinig plaatsen ter wereld met zoveel unieke plantensoorten en exotische vogels en het landschap is prachtig om te voet te verkennen. De omgeving is het leefgebied van de beerbaviaan, dus ook deze zou je kunnen spotten tijdens een wandeling. 

Wandelen in de Drakensbergen
Wandelen in de Drakensbergen
Deel op Pinterest

Cathedral Peak is de belangrijkste toegang tot enkele van de mooiste gebieden van de Centrale Drakensbergen. Het uitzicht op de hoge bergtoppen is indrukwekkend en er heerst een vredige sfeer. De Sentinel Hiking Trail en de vijfdaagse Giant’s Cup Trail zijn twee bekende wandelpaden in de Drakensbergen.

De Sentinel Hiking Trail voert onder andere door het Royal Natal nationaal park. Dit schitterende nationaal park wordt gekenmerkt door een immense rotsmuur, met een lengte van 5 km en een hoogte van ongeveer 1000 meter.

Tip: via Riksja Zuid-Afrika kan je enkele wandeltochten in Drakensbergen en Lesotho als bouwsteen boeken. SNP biedt diverse georganiseerde wandelvakanties in groep en individueel, waarbij ook wandelen in de Drakensbergen op het programma staat.

2. Royal Natal National Park en de Tugelawaterval

In het Royal Natal National Park bevindt zich tevens de Tugelawaterval, de hoogste waterval in Afrika! De Tugela rivier valt bulderend over het door rode rotsen gevormde amfitheater en vormt hiermee de 2e hoogste waterval ter wereld, met een hoogte van 947 meter.

Twee wandelroutes leiden tot dicht bij de waterval, eentje naar de top, de andere, minder zware, naar de basis. De spectaculaire route naar de top van Mont-aux-sources begint bij de Sentinel parkeerplaats, bij Witsieshoek, via Phuthadjhaba. Hiervandaan is het een redelijk korte beklimming naar de top van het Amfitheater (ongeveer 5 uur heen en terug). Dit is de enige dagtrip die je naar de top van de Drakensbergen zal leiden. Wie geen zin heeft in wandelen, kan de Tugelawaterval ook vanaf de weg bekijken.

3. Golden Gate Highlands

Velen vinden het Golden Gate Highlands Nationaal Park met haar zandstenen kliffen de mooiste plek van de Drakensbergen. Dit natuurpark in het Maluti gebergte dankt haar naam aan de goudgekleurde kliffen bij zonsondergang. Men kan er korte en lange wandelingen maken, paardrijden en excursies met of zonder gids maken. Onder de wilde dieren die er gespot worden behoren het wildebeest, de springbok en de zebra, maar ook vogels, zoals de zeldzame lammergier. De Brandwag Rock is een bekende rots in dit natuurpark en bij Glen Reenen is een poel waar je kunt zwemmen.

Golden Gate Highlands
Deel op Pinterest

4. Giant's Castle en Nelson Mandela Capture Site

Get Your Guide biedt een aantal losse excursies en tours naar de Bushman rotstekeningen en de Mandela Capture Site. Op deze plek werd Nelson Mandela gearresteerd op 5 augustus 1962 en in 2012 werd hier een monument opgericht.

Rondreis langs Drakensbergen

Er zijn vele manieren om in Zuid-Afrika te reizen, zowel zelfstandig als in groep. De beste manier om op eigen houtje de Drakensbergen te bezoeken is te vliegen naar Johannesburg en daar vandaan met een huurauto - zie Sunny Cars - naar het Royal Natal NP te rijden. Een reis naar de Drakensbergen in Zuid-Afrika kan je prima combineren met een rondreis langs andere nationale parken en natuurgebieden. Voor wie een groepsreis langs de Drakensbergen zoekt hebben we vast een leuke selectie gemaakt bij betrouwbare aanbieders. Naturescanner heeft voor jou de beste reistips verzameld van alle natuurparken in dit prachtige Afrikaanse land.

Wil je ook in andere gebieden wandelen, dan is het handig om ook even te kijken naar de andere bekende wandelroutes, lees meer over wandelen in Zuid-Afrika.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!