Ga naar content

Wandelen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika - Om de ongerepte natuur optimaal te beleven, is een meerdaagse wandelreis in Zuid-Afrika een aanrader. Wel is een goede voorbereiding essentieel; een Afrikaanse bush safari is niet te vergelijken met een zondagmiddag wandelen op de Veluwe. Maar waar kan je mooi wandelen in Zuid-Afrika? Wat zijn de mooiste gebieden om te hiken? Bekijk hieronder onze tips voor een wandelreis.

Wandelreis Zuid-Afrika boeken

Enkele reisorganisaties bieden geheel verzorgde, meerdaagse wandelreizen in Zuid-Afrika, zowel individueel als groepsreis. Als je zelfstandig wilt reizen en wandelen, dien je de populairste wandelroutes vooraf te reserveren, een reisorganisatie biedt dan weer wat meer gemak.

Mooie wandelgebieden in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika vind je op de mooiste plaatsen bewegwijzerde paden, maar je kunt op sommige locaties ook op eigen houtje off the road wandelen, mits je een goede kaart en vergunning hebt. In sommige parken, zoals Umfolozi, kan men wandelsafari’s doen en écht dicht bij het wild komen. Begeleid hiken met rangers wordt meestal aangeboden als meerdaagse tocht. In het Krugerpark kan je tegenwoordig echter ook ochtendwandelsafari's maken.

1. Wandelen in de Drakensbergen

Op de grens met Lesotho bevinden zich de Drakensbergen, een van de ruigste en mooiste gebieden om te wandelen in Zuid-Afrika. Wandel enkele uren tot meerdere dagen tussen scherpe bergtoppen en verbaas je over de adembenemende natuur in dit deel van Zuid-Afrika. De Mont-aux-Sources is een van de meest bewandelde bergen van het land.

Mooiste wandelgebieden Zuid-Afrika
Wandelen Drakensbergen
Deel op Pinterest

De Sentinel Hiking Trail en de vijfdaagse Giant’s Cup Trail zijn populaire wandeltochten. De 10 km lange wandelroute ligt op de grens van Vrijstaat, Kwazulu Natal en Royal Natal. De tocht vertrekt vanaf Sentinel Car Park – Phuthaditjhaba. Bekende punten tijdens de tocht zijn de Devil’s Tooth en het amfitheater in Royal Natal National Park. Geniet van de enorme rijkdom aan met name voorjaarsbloemen. Nu en dan is er in de kloven van de Drakensbergen het luide geblaf van bavianen te horen. Lees meer over wandelen in de Drakensbergen.
Bereid je goed voor: koop een wandelgids en wandelkaart. Beiden vind je bij De Zwerver

2. Wandelen in Golden Gate Highlands National Park

Het Golden Gate Park is een prachtig natuurgebied en wildpark in het bergland van de Free State, ten noordwesten van Natal Drakensberg Park. Het Golden Gate park dankt zijn naam aan de rotsen die goudkleurig worden wanneer ze door de zon belicht worden. De Brandwagrots is de bekendste rots. Het is het leefgebied van zwarte wildebeesten, elandantilopen, springbokken, blesbokken en steppezebra's.

3. Boesmanskloof

De 16 km lange Boesmanskloof Trail kronkelt door de Riviersonderend Mountains in de Robertson Karoo streek van de zuidwestelijke Kaap. Dit gebied ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Kaapstad (begint net buiten Greyton en dat ligt op ongeveer 140 km afstand). De hiking route voert je vanaf McGregor in het noorden naar Greyton in het zuiden. Dit is een van de mooiste plekken om te wandelen in Zuid-Afrika, en zelfs een van de mooiste trektochten ter wereld.

We raden dus aan om van tevoren te reserveren, aangezien men slechts een beperkt aantal wandelaars per dag toelaat. De wandelroute gaat door diepe kloven, over kleurrijke heuvels en langs denderende watervallen en wijngaarden. Reserveer de wandeltocht op de Boesmanskloof official website.

4. Ottertrail

De Storms River monding, op ongeveer 2 uurtjes rijden vanaf Port Elizabeth, is het vertrekpunt van enkele beroemde en volgens velen mooiste wandelroutes in Zuid-Afrika. Zowel de prachtige Otter Trail als de Dolphin Trail, twee van de populairste hiking tochten van het land, vertrekken bij de monding van de rivier en lopen door de laatste restanten van het unieke kustwoud. De Otter trail is een 5-daagse en 41 km lange wandelroute langs de kust van Zuid-Afrika.

Tsitsikamma
Deel op Pinterest

De tocht gaat over rotsen en langs grotten, watervallen, ruige kusten, mooie zwempoelen en prachtige stranden naar Tsitsikamma. Onderweg is het voortdurend speuren naar de bekende Kaapse otter en de bontgekleurde Knysna loeries. In het Tsitsikamma natuurpark kan men tevens goed snorkelen. Vanwege de populariteit van de Ottertrail en de slechts 12 permits die dagelijks worden gegeven, dien je een aanvraag minimaal 8 maanden van tevoren aan te vragen. Lees ook meer over de Oostkaap in Zuid-Afrika op NatureScanner.

5. Hoerikwaggo Trail - Wandelen bij Kaapstad

Ook rond Kaapstad is het mooi om te wandelen. Wat dacht je van wandelen tussen wilde bloemen, klipdasjes en roodschouderglansspreeuwen op de Tafelberg en genieten van een overweldigend uitzicht? Ontdek een van de leukste en nieuwste wandelroutes in Zuid-Afrika; via de Tafelberg wandel je van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop.

Er bestaan verschillende routes. Je kunt kiezen uit een route van 2 dagen (een deel van de Hoerikwaggo Trail) of 5 dagen (het hele stuk van Cape Point tot Tafelberg). Ook de Botanische Tuinen van Kirstenbosch vormen een mooi gebied om te wandelen: een slingerend wandelpad voert over de bomen heen. Lees meer over natuur bij Kaapstad.

6. Kruger

Wandelen in Zuid-Afrika kan ook onder begeleiding van een ranger in het bekendste nationaal park van het land: Kruger. Tal van meerdaagse wandelroutes voeren je mee langs de mooiste plekjes van Kruger.
Wandelen in Kruger
Kruger Nationaal Park
Dieren in Kruger

7. Wandelen in Umfolozi

Hluhluwe-Imfolozipark in het Oosten van Zuid-Afrika, is een van de meest indrukwekkende parken om te wandelen in Zuid-Afrika als je wildlife wilt zien. Het Umfolozi Hluhluwe Game Reserve staat bekend om de Projecten ter bescherming van de neushoorn. Je ziet hier niet alleen de Big Five van Afrika, maar ook cheetahs, giraffen en tal van vogels, een onvergetelijke safari ervaring. De Umfolozi wilderness trail is een 3-daagse tocht. Aanvang van de tocht bij Mpila Camp. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!