Ga naar content

Hluhluwe-Imfolozipark

Zuid-Afrika heeft, behalve een prachtige en afwisselende natuur, natuurlijk ook heel veel te bieden aan diersoorten van groot tot klein. Het bekende Kruger wordt veel bezocht door toeristen en biedt o.a. kans de “Big Five” te zien. Minder bekend, maar voor ons een aangename verrassing tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika, is het Hluhluwe-Imfolozi Park.

Het ligt zo’n 280 km ten noorden van Durban en vanuit de kustplaats St. Lucia is het ongeveer 75 km rijden. Er worden dan ook vanuit St. Lucia dagtrips aangeboden naar dit natuurgebied. Wij kozen ervoor om in het park zelf een aantal nachten door te brengen en vonden dat een geweldige, onvergetelijke ervaring! Ook hier is de Big Five te spotten met een beetje geluk.

Natuur in Hluhluwe-Imfolozi

Hluhluwe-Imfolozi is een van de oudste natuurparken in Zuid-Afrika (1895) en bestaat uit 960 km² heuvelachtig gebied. Graslanden wisselen af met meer bosachtige gebieden. Het park is verdeeld in 2 gebieden: Hluhluwe (spreek uit: Sloesloewe) in het noordoosten en Imfolozi in het zuidwesten, doorsneden door een publieke weg door het midden van het park. Er zijn 3 gates die toegang geven tot het gebied. De rivieren Wit-Mofolozi en Swart-Mofolozi kronkelen door het park. 

Landschap Hluhluwe
Deel op Pinterest

Dieren in het park

Ons verblijf bevond zich in Imfolozi, het Mpila Rest Camp. Hier vind je leuke huisjes en, in ons geval, een groot 6-persoonshuis met heel veel ruimte rondom het huis en een fraai uitzicht. Ook is er een campsite. Veel voorzieningen zijn er verder niet, het kleine winkeltje verkoopt water en houtskool voor de ‘braai’, dus voedsel breng je het beste zelf mee voordat je door de gate gaat!

1. Hyena's en vervetten

Op het terrein lopen verschillende diersoorten rond, van Vervet Monkey’s tot hyena’s! We hadden dan ook de spannende ervaring ’s nachts hyena’s rond ons huis te zien lopen! En hun gehuil gaf ons het gevoel midden in de rimboe te bivakkeren. De vervet monkey of meerkat maakte het ons moeilijk om buiten te eten, brutaal als ze zijn! 

Baviaan Hluhluwe
Deel op Pinterest

2. Wrattenzwijnen, impala's en nyala's

Als ‘grasmaaiers’ hadden we wrattenzwijnen op ons terrein. Maar het is geweldig om op het eigen terras te zitten en visite te krijgen van een paar impala’s of nyala’s! 

3. Neushoorns

Hluhluwe-Imfolozi is bekend om de vele neushoorns die er rondlopen. Door middel van een uitgebreid fokprogramma is het gelukt de populatie van de witte neushoorn drastisch uit te breiden. Inmiddels zijn er in dit park meer dan 1.500 witte neushoorns. 

We werden dan ook niet teleurgesteld: tijdens onze ritjes door het park hebben we diverse neushoorns gezien. Meer weten over deze indrukwekkende dieren? Lees dan onze pagina over neushoorn weetjes.

4. Olifanten

Ook een kudde olifanten hebben we een tijdlang kunnen volgen, doordat ze parallel aan onze weg hun pad volgden. Een indrukwekkende ervaring!

5. Vogels

Ook zijn er veel vogelsoorten te vinden in dit prachtige park.

En zagen we geen wilde dieren, dan genoten we van het prachtige, afwisselende landschap.

Wandelen of met de auto

Je mag ook in dit park de auto niet verlaten, maar er zijn wel enkele gemarkeerde wandelpaden en picknickplaatsen, waar je uit kunt stappen. Wandelingen met gids worden ook georganiseerd. 

Giraffes
Deel op Pinterest

Hoewel het hier iets meer moeite kost de dieren te spotten dan in bijv. Kruger, maken de prachtige natuur en het afwisselende landschap dat meer dan goed. We waren heel erg blij, dat we in het Mpila Camp ons onderkomen hebben geboekt, en niet voor een dagtrip hebben gekozen, we hebben genoten van de paar dagen HluHluwe-Imfolozi National Park!

Video Hluhluwe-iMfolozipark

Wim van Schaik bracht onlangs een bezoek aan Hluhluwe-iMfolozipark en maakte deze mooie videobeelden van de natuur en de dieren in het natuurpark.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!