Ga naar content

St Lucia in Zuid-Afrika

Mooiste plekken Zuid-Afrika - Ben jij een echte natuur- en dierenliefhebber? Reis dan tijdens je Zuid-Afrika reis naar de St Lucia Wetlands in het oosten van het land. Het park stond, dankzij de grote biodiversiteit en helaas ook bedreigde diersoorten, als eerste in Zuid-Afrika, sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

St Lucia Wetlands

St. Lucia Wetlands maakt als natuurgebied deel uit van het grotere iSimangaliso Wetland Park. Je spot allerlei dieren in het park: van nijlpaarden, zeeschildpadden en krokodillen tot flamingo’s en pelikanen. Maar er is in de buurt van St. Lucia nog veel meer te doen en te zien. Wat zijn de hoogtepunten en voornaamste bezienswaardigheden van St. Lucia in Zuid-Afrika?

1. Rivier vol nijlpaarden, meer vol krokodillen

Binnen dit drassige park ligt het bekende meer, Lake St. Lucia. Het meer is zo’n 80 kilometer lang en 23 kilometer breed en is de thuishaven van zo'n 800 nijlpaarden en 1200 krokodillen. Ook spot je hier groepen pelikanen, flamingo’s, eenden en allerlei soorten vissen. Met een klein bootje vaar je de Wetland River op, die uitmondt op het St. Lucia meer, en ga je op zoek naar de krokodillen en kuddes nijlpaarden.

Dieren St Lucia
Deel op Pinterest

Lang zoeken hoeft niet, want de rivier en het meer zitten vol met deze reuzen. Dit is dan ook de grootste concentratie krokodillen en nijlpaarden van Zuidelijk-Afrika. Je spot tijdens je boottocht ook genoeg andere dieren zoals flamingo’s, pelikanen, dolfijnen en schildpadden. 

Meer weten over krokodillen? Ten noorden van het dorpje St. Lucia ligt een Crocodile Centre, waar je alles over ze te weten kunt komen. Wil je actief bezig zijn? Ga dan kajakken op het meer, paardrijden in de omgeving of zwemmen bij het strand.

2. Uitvalsbasis - het dorpje St. Lucia

Vanaf Durban is het slechts enkele uren rijden naar St. Lucia. Het plaatsje St. Lucia is een populaire bestemming om te verblijven tijdens een rondreis. Je vindt er verschillende slaapplekken en gezellige restaurantjes. Vanaf hier worden veel tours en excursies geregeld om het park te ontdekken.

Vroeger was St. Lucia bekend onder de mensen als klein vissersdorpje, maar vandaag de dag komen er tal van toeristen. Van juni tot november spot je de indrukwekkende walvissen langs de kust tijdens een tour, die je kunt boeken in het dorp. De walvissen worden soms vergezeld door walvishaaien en dolfijnen die op doortocht zijn naar Antarctica.

3. Nachtsafari

Dit mag je echt niet overslaan tijdens je bezoek aan het St. Lucia Wetlands park: een nachtsafari! Het grote voordeel aan ’s avonds op safari gaan, is dat je veel dieren spot die overdag haast niet tevoorschijn komen, zoals luipaarden, nijlpaarden, aardvarkens en kameleons. 

Deze dieren zijn allemaal actiever in de avonduren en er is ook een grote kans dat je ze achter een prooi aan ziet rennen. Andere beesten die je tegen kunt komen zijn olifanten, buffels en giraffes. Je spot het wild vanuit een open safarijeep. De nachtsafari’s duren drie uur en vertrekken dagelijks rond 20:00 uur.

4. Schildpadden bij Cape Vidal

Aan de Indische Oceaan vind je een verlaten strand, omringd door kliffen en rotsen: Cape Vidal. Dit strand ligt aan tropische wateren. Voor een bijzondere ervaring boek je een schildpadtour. Je wordt opgehaald in St. Lucia en rijdt met een gids langs de wetlands, langs het St. Lucia-meer en tenslotte door de duinen naar Cape Vidal.

Cape Vidal
Deel op Pinterest

Na je introductie over het benaderen van deze bedreigde diersoort, kijk je hoe de schildpadden bezig zijn met hun nesten en er eitjes in gaan leggen. Tijdens de ongeveer zeven uur durende schildpaddenexcursie, heb je ook tijd om even wat te eten. Voor wat beweging ga je hier lekker snorkelen, zwemmen of duiken en misschien spot je wel de felgekleurde papegaaivis! 

5. Sodwana Bay

Noordelijk van St. Lucia Wetlands ligt Sodwana Bay. De baai is een van de top 10 duikbestemmingen in de wereld. Ga je hier duiken, dan zwem je tussen koraalriffen en meer dan 1.200 soorten vissen. Het strand bij Sodwana Bay is goed bereikbaar en er zijn tal van plekjes in de zee tussen de rotsen, waar je bij eb veel vissen ziet. Andere activiteiten die je hier kunt doen zijn wandelen, snorkelen en vissen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!