Ga naar content

eSwatini natuur

Reis naar eSwatini (voor april 2018: Swaziland) en Zuid-Afrika: ontdek de ongerepte natuur van beide landen en het nabijgelegen Lesotho. Swaziland staat niet alleen voor natuur, maar ook voor cultuur: je kunt er de bekende bijenkorfhuisjes bezoeken. Vanuit Swaziland ben je ook in een mum van tijd bij Kwazulu Natal en bij St. Lucia, fraaie natuurparken met een grote diversiteit aan dieren. 

Mooiste plekken in Swaziland

Wat zijn de bezienswaardigheden en mooiste plekjes in eSwatini? Welke natuurgebieden en merkwaardige plekken moet je zeker zien tijdens een rondreis in Swaziland en Zuid-Afrika? Swaziland is een land om actief te zijn in de natuur. Er zijn vele mooie routes uitgezet, waar je kunt wandelen, fietsen of paardrijden. Het grote wild zal je niet zien in Swaziland, maar bij meren en rivieren is het wel opletten geblazen voor krokodillen en nijlpaarden.

1. Mlilwane Wildlife Sanctuary Swaziland

Het Mlilwane Wildreservaat is het beste gebied om te wandelen en wildlife te spotten. Je hebt er veel kans om krokodillen, nijlpaarden, zebra's en wrattenzwijnen te zien. Tal van watervogels zoeken verkoeling bij de meren. Mlilwane Wildlife Sanctuary werd oorspronkelijk opgericht door Ted en Liz Reilly, die verbijsterd waren over het steeds kleiner wordend aantal wilde dieren in Swaziland, en die hun 450 ha boerderij hebben omgetoverd tot een wildreservaat. Wilde dieren konden hier leven en genoten bescherming tegen jagers. Reilly plantte bomen, legde wetlands aan en bracht meer dieren naar het reservaat. 

In 1964 ging het nationaal park open voor het publiek. Sindsdien is Mlilwane 10 keer groter geworden in oppervlakte, dankzij financiële steun uit allerlei hoeken. Het zuidelijke deel bestaat voornamelijk uit open grasvlakten, die uitlopen tot de Nyonyane Mountain, kenmerkend voor de grote granieten piek. Achter de bergen liggen de prachtige Mantenga waterval en de mooie Usushwana vallei. Het noordelijke deel van het natuurgebied is minder toeristisch en alleen met een gids kan je hier wandelen in de natuur.

Natuur in Mlilwane Wildlife Sanctuary

2. Malolotja Nationaal Park

Malolotja National Park is een bergachtig gebied op de noordwestelijke grens van eSwatini met Zuid-Afrika. Hier vind je onder meer de Ngwenya, de tweede hoogste berg van het land en de 89 meter Malolotja Falls, de hoogste watervallen in het land. In het hele park zijn maar 25 kilometer aan wegen en de beste manier om dit te verkennen is dus per 4WD, te voet of op de mountainbike. Er zijn verscheidene campsites in het park. Dieren die hier kunnen gezien worden omvatten zebra, hartebeest, oribi, luipaard, jakhals, gnoe, reebok, blesbok en serval. Daarnaast komen er vele vogelsoorten voor.

Mooie natuur in Malolotja Nature Reserve

Wim van Schaik legde het prachtige landschap in Malolotja vast in dit filmpje.

Combineer Swaziland en Zuid-Afrika in één reis

Een reis naar Swaziland valt perfect te combineren met een bezoek aan de natuurparken in het oostelijke gedeelte van Zuid-Afrika. In het zuidelijker gelegen Hluhluwe Nationaal Park bijvoorbeeld, dat zich bevindt tussen Swaziland en St. Lucia, kan je meer van het grote wild zien. Er leven nog meer dan 1500 witte neushoorns en je hebt er ook grote kans op het zien van olifanten, buffels, gnoes, leeuwen, hyena's en vele vogels. En uiteraard wordt een rondreis in Swaziland vaak gecombineerd met het bekendste natuurpark in Zuidelijk-Afrika, het Krugerpark.

Reis eSwatini

Om een rondreis in eSwatini te regelen, kan je kiezen uit verscheidene opties. Zo kun je een groepsrondreis boeken waarbij je enkele dagen de natuur in Swaziland verkent, vaak is dit in combinatie met een reis door de buurlanden Zuid-Afrika en Lesotho. Maar het is ook mogelijk om je reis naar Zuid-Afrika en Swaziland volledig zelf samen te stellen en met een huurauto een meerdaagse stop te maken in Swaziland. Better Places biedt hierin een uniek concept, waarbij je een reis op maat uitwerkt met hulp van een lokale reisspecialist. Op Riksja Travel bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om enkele losstaande bouwstenen te boeken, waarbij je een bezoek brengt aan het nationaal park Mlilwane. Je kan zo zelf je reis samenstellen en meerdere bouwstenen combineren.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!