Ga naar content

Big Five in Afrika

Afrika is met haar Big Five het beste continent om wildlife te spotten. De meeste reizen naar het zwarte continent staan dan ook in het teken van dieren en worden onder de noemer safari geboekt. Maar wat is de Big Five nu eigenlijk en zijn dit echt de enige dieren die je hier gezien wilt hebben? Welke dieren leven er in Afrika en Zuid-Afrika?

Dieren in Afrika

Wat ons betreft zijn er veel meer diersoorten die je hier wilt zien. Uiteraard zijn grote Afrikaanse dieren imposant en indrukwekkend, maar de vele gekleurde vogels en kleinere dieren zijn ook prachtig om te zien. In onze shop vind je leuke Afrika natuurgidsjes, waarmee je tijdens je reizen gemakkelijk dieren kunt identificeren en herkennen. Binnen een mum van tijd ben jij een expert op gebied van wildlife! 

Cheeta met jongen
Deel op Pinterest

Welke dieren behoren tot Big Five?

The Big Five in Afrika bestaat uit:
olifant, buffel, neushoorn, luipaard en leeuw.

Waar de Big Five zien?

Waar kan je de Big Five spotten? De dieren van de Afrikaanse grote vijf kunnen allen gezien worden in Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Kenia, Tanzania en de Democratische Republiek van Congo. Over Botswana bestaan meningsverschillen, omdat de neushoorn daar moeilijker te observeren is. De andere vier kan je er wel relatief makkelijk zien.

Zoals ik hierboven al zei, wat mij betreft draait een safari niet alleen om de grootste dieren. De eerste dagen wel. Dan wil je zo snel mogelijk een olifant op foto vastleggen. En de eerste keer dat je een leeuw of een neushoorn in het wild ziet, is een onvergetelijk wauw-moment. Toegegeven, het is mij nooit gelukt om een luipaard in het wild te zien en dat vind ik nog steeds heel jammer. Maar er blijft wat te wensen!

Leeuwen in Afrika
Deel op Pinterest

Wanneer je de grotere dieren gezien hebt, ga je op safari steeds meer genieten van het kleinere wild. Al die verschillende soorten antilopen bijvoorbeeld, maar ook mooi gekleurde vogels en bijzondere reptielen waarvan je het bestaan niet eens wist. Het hoort allemaal bij de echte Afrika ervaring.

Top 10 wildlife in Afrika

Welke beesten kan je zien in Afrika? En wat zijn de beste bestemmingen voor het zien van wilde dieren in Afrika? NatureScanner geeft je vast enkele tips voor de mooiste safarireizen in Afrika. Hieronder onze top 10 beste wildlife ervaringen in Afrika.

Lees per bestemming meer informatie over de natuur en de dieren in het land en bekijk de mooiste wildlife reizen (groepsreizen, individuele reizen, maatwerk en losse elementen zoals reisgidsen, hotels en vliegtickets).

  1. Kruger Nationaal Park - Oog in oog met de Big Five van Zuid-Afrika! Kruger is een van de meest bijzondere natuurgebieden om de grote vijf te zien. Je kunt er dagenlang doorheen rijden.
  2. Etosha National Park - Grootste concentratie wilde dieren, in Namibië. Wij waren zeer onder de indruk van dit nationale park. Het dorre landschap zorgt ervoor dat er weinig beschutting is en dat je dus veel wildlife ziet.
  3. Gorilla's in Oeganda - Ontmoeting met de bergreuzen. Een unieke safariervaring in het groene hart van Afrika. Een once in a lifetime ervaring.
  4. Rwanda - Chimpansees, gorilla's en veel vogels. Minder bekend dan Oeganda, maar ook zeker de moeite is Rwanda. 
  5. Serengeti - Wildebeest migratie, gnoetrek in Kenia en Tanzania. Een van de beste wildreservaten ter wereld. Vooral de migratie is een waar spektakel om te zien.
  6. Vogelreis Gambia - Maar liefst 660 vogelsoorten werden er geteld. Relatief goedkope bestemming ter kennismaking met Afrika.
  7. Lemuren op Madagaskar - Maki's, gekko's, kameleons en lemuren. Waar continenten elkaar ontmoeten en zorgen voor een unieke dierenwereld.
  8. Botswana - Kanoën tussen wildlife in de Okavango en Chobe NP. Zeer puur en wild. Voor gevorderde Afrika reizigers.
  9. Simien Gebergte Ethiopië - Gelada's en waliasteenbokken. Alleen hier komen deze dieren voor. Ontmoet bijzondere culturen.
  10. Nationale Parken Tanzania - Heel veel wilde dieren. 

Gave safari reizen

Vergeet niet dat er naast de Big Five en groot wild ook vele interessante vogels en kleinere dieren te zien zijn in Afrika. Wie tijdens zijn reis naar Afrika olifanten en giraffes heeft gezien vergeet vaak te vermelden dat er vele prachtige hagedissen, bontgekleurde insecten en honderden vogelsoorten te zien zijn die je bij ons niet ziet. Een ding is zeker, een safari of wildlife reis in Afrika vergeet je nooit en is verslavend, je wilt steeds meer zien!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!