Ga naar content

Lemuren in Madagaskar

Treed in het spoor van de lemuren. Boek een tijdreis naar Madagaskar, stap uit in Antananarivo, vergeet de drukke stad en de steeds verder oprukkende teelt van suikerriet. Naturescanner neemt je mee op zoek naar de lemuren van Madagaskar.

Waar lemuren zien in Madagaskar?

In welke natuurgebieden van Madagaskar komen er lemuren voor? Zodra je de hoofdstad achter je hebt gelaten maak je kennis met het prachtige landschap van Madagaskar. Luister naar de klaagzang van de Indri in de bossen van Andasibe, alleen achtergebleven roept hij zijn verwanten van 165 miljoen jaar geleden.

Overal in het oude Gondwanaland kwamen zij voor, schuilend voor vreselijke hagedissen. Na de grote ramp brak Madagaskar van dit continent af, raakte geïsoleerd en alleen hier zouden de eerste primaten blijven bestaan. Naast Andasibe zijn ook Ranomafana Nationaal Park en Isalo prachtige gebieden om de lemuren van Madagaskar te zien. Een overzicht van beste plekken om lemuren in Madagaskar te zien:

1. Grootste lemuren in Andasibe

Vanuit de hoofdstad Antananarivo (Tana) is het 150 kilometer over een goede weg naar Andasibe. Eens strekte het tropisch regenwoud van Andasibe en Mantadia zich uit van noord naar zuid langs de gehele oostoever van Madagaskar. Ondanks houtkap, mijnbouw en landbouw zijn kleine pareltjes van dit oerbos over gebleven.

Indris roepen er vanaf de vroege ochtend tot 12 uur en beginnen dan weer aan het eind van de middag. Met een lengte van één meter zijn het de grootste lemuren van Madagaskar. Enkele familiegroepen zijn aan mensen gewend en kunnen gemakkelijk gezien worden. In deze bossen leven nog dertien andere lemuren, waaronder Bonte Maki, Bruine Maki en Diadeemsifaka.

2. Bijzondere lemuren in Ranomafana

Vierhonderd kilometer zuidelijk van Tana ligt het nieuwste, maar meest populaire natuurreservaat van Madagaskar: Ranomafana. Een bergachtig terrein met hoogtes tussen 800 en 1200 meter en geheel begroeid met regenwoud. Hier werd in 1986 de gouden bamboelemuur ontdekt, een nieuwe soort en alleen hier voorkomend. Door het gebied loopt een netwerk van uitgezette routes die variëren van een gemakkelijke vier uur tot twee of drie zware dagen.

Plezierig is dat zelfs langs de korte route er een grote kans is om beide soorten bamboelemuur te zien. Naast de tien andere soorten, waaronder de bijzonder mooie Milne-Edwards Sifaka, diadeemsifaka, rode muismaki, gouden halfmaki, breedsnuithalfmaki is het gebied ook uitstekend voor vogels. Ook het vingerdier, de komeetstaartvlinder, de Parson's kameleon en de madagaskardaggekko komen hier voor. 

Deel op Pinterest

3. Ringstaartmaki's in Isalo

De enige lemuur van Madagaskar die de meesten kennen uit dierentuinen is de grappige ringstaartmaki. Voor deze halfaap moet je nog 300 kilometer verder naar het zuiden reizen. Hier kom je in een droog en tropisch klimaat waar wind en regen het gebied rond Isalo tot een bizar erosielandschap gevormd hebben. Diepe kloven, pilaren en vreemde rotsformaties laten de camera overuren draaien. De droge bossen in dit gebied zijn het leefgebied van onze ringstaartmaki.  

4. Vingerdier in Nosy Mangabe

Tijd om terug te keren naar Tana maar voordat je het eiland van de lemuren verlaat, raden we je aan nog even door te reizen naar het uiterste noorden. Maak een korte stop in het grootste regenwoudreservaat van Madagaskar (Masoala) en ga dan naar de Antongil baai en het eilandje Nosy Mangabe. Dit is één van twee plekken waar het nog mogelijk is om de bizarre Aye-aye (Vingerdier) te zien. Feitelijk geen echte lemuur maar er nauw aan verwant. Met zijn extreem lange middelvinger kan dit nachtelijke dier de smakelijkste larven uit het hout peuteren.

Reizen naar de lemuren

Het aanbod aan groeps-en individuele reizen naar Madagaskar wordt steeds groter. Steeds meer gespecialiseerde reisorganisaties bieden een rondreis langs de mooiste plekken in Madagaskar aan. Je kan een volledig georganiseerde reis boeken als groepsrondreis of privéreis, maar het is ook mogelijk om een reis naar jouw wensen uit te laten werken: zo kan je een reis aanvragen langs de beste parken om lemuren te zien: Andasibe, Ranomafana en Isalo. Vergelijk de reizen en ontmoet zelf de lemuren van Madagaskar!
Ook meer weten over de gevleugelde dieren op Madagaskar? Lees dan ons blog over vogels Madagaskar.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!