Ga naar content

Vogels in Madagaskar

Iedereen kent de lemuren van Madagaskar, minder mensen weten dat het land ook een (onbekende) toplocatie is voor vogels. NatureScanner neemt je graag mee langs de mooiste plekjes voor de bijzondere vogels op Madagaskar.

Vogelreis Madagaskar

Naar schatting leven er ongeveer 270 soorten vogels op Madagaskar. Het land kent drie totaal verschillende klimaat- en vegetatiezones en om de meeste van de 125 alleen hier voorkomende vogels te zien moet je uit alle drie een keus maken. Wat zijn de beste plekken om vogels in Madagskar te zien?

1. Vohiparara

Voor letterlijk bonte verenpracht kun je beginnen in het Ranomafana regenwoud, zuidelijk van de hoofdstad Antananarivo (Tana). Eén van de heuvels in dit bijzondere gebied is Vohiparara, de beste locatie om kennis te maken met de vreemde Asities. Alleen in de broedtijd (augustus tot november) hebben de mannetjes bontgekleurde lellen en zien er dan uit als kleine paradijsvogels. Voor de langsnavelhoningasitie moet je gewoon langs de uitgezette route letten op zijn favoriete bloemen. Zijn knalgele buik, staalblauwe rug en groene lellen langs het oog zorgen voor een onvergetelijke impressie. De vruchtenetende fluweelasitie komt er ook voor, diepzwart met blauw en groene lellen.

2. Zombitse-Vohibasia National Park

Tussen de zandstenen pilaren van Isalo en de zuidelijke havenstad Italo ligt Zombitse-Vohibasia. De natte, oostelijke, en de droge, westelijke bossen ontmoeten elkaar op deze plaats. Voor vogelaars is dit één van de top vijf locaties op Madagaskar. Het is de enige plek waar Appert’s Tetraka, een klein, geelbuikig zangertje, voorkomt. Andere bijzondere vogelsoorten hier zijn de grote coua, nauw verwant aan de koekoeken, de rosse vanga en de streepkeeljery.

3. Spiny Desert bij Ifaty

Beelden van de Spiny Desert, even buiten de kustplaats Ifaty, zijn overal bekend. Vreemde gevormde flessenbomen, cactusachtige didierea’s en de mooiste wolfsmelksoorten (euphorbia) komen in deze halfwoestijn voor. De vogels zijn hier totaal anders dan elders op Madagaskar. Langstaartgrondscharrelaars lijken op Amerikaanse renkoekoeken, maar zijn er totaal niet aan verwant. Voor de bizarre Lafresnaye’s scharrelaar moet de blik omhoog, boven in de top van de didieria’s en dan letten op een bont gekleurde en kromsnavelige vogel.

4. Ampijoroa Forestry Reserve

De beste locatie om vogels te spotten in de droge, westelijke bladverliezende bossen is het Ankarafantsika reservaat met Ampijoroa Forestry Reserve als meest toegankelijke deel. Een deel van dit gebied, gelegen aan de noordwestelijke kust van Madagaskar, bestaat uit open bossavanne, alleen rond het Ravelobe Lake is nog een hoog opgaand galerijwoud aanwezig. Het is de beste plaats voor grote roofvogels als de Madagaskar zeearend, de Madagaskar kaalkopkiekendief en de gebandeerde torenvalk. Tussen de bomen kan gezocht worden naar de vruchtenetende Schlegel’s Asitie en de Van Dam’s vanga. Na het avondeten is het bijzonder aan te raden mee te gaan met een nachtexcursie. Acht soorten, alleen dan actieve, lemuren zijn mogelijk. Zeker zo spectaculair zijn de enorme exemplaren van de Oustalet’s kameleon die hier voorkomen. Het is de grootste soort kameleon ter wereld.

Vogelreizen naar Madagascar

Beste periode om vogels in Madagaskar te zien verschilt per gebied. Voor de regenwoudsoorten zijn de maanden augustus tot november de beste tijd. Ifaty is het gehele jaar goed voor de lokale specialiteiten. Bekijk onze reistips voor vogelreizen en andere natuurreizen naar Madagaskar. Lees ook meer informatie over de natuur in Madagaskar.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!