Ga naar content

Madagaskar

De natuur in Madagaskar vormt een mix van Azië’s mysterieuze en Afrika’s bontgekleurde gebieden. Bijzondere natuurgebieden, zeldzame planten en dieren en merkwaardige bezienswaardigheden kenmerken het landschap.

Natuur in Madagaskar

Hoe is het landschap van dit Afrikaanse eiland en wat maakt het tot een bijzondere bestemming? Madagaskar staat bekend om haar unieke diersoorten, de idyllische stranden, regenwouden en woestijnen. Nergens ter wereld vind je zoveel bijzondere dieren en natuur als tijdens een rondreis op Madagaskar.

Deel op Pinterest

Bovendien is het land nog steeds niet ontdekt door het massatoerisme, dus is nu het moment om de ongerepte natuurparken te ontdekken! Bekijk hieronder onze tips voor een mooie natuurreis en boek vandaag nog een mooie rondreis of groepsreis naar Madagaskar!

Madagaskar reistips

Bezienswaardigheden Madagaskar

Madagaskar heeft een unieke planten- en dierenwereld. Het eiland staat bekend om de lemuren en kameleons, maar er komen ook vele bijzondere vogels voor. Orchideeën, baobabs, cactusachtige, hoge Didierea’s en aloë’s groeien in harmonie met het landschap. 

De mooiste bezienswaardigheden van Madagaskar omvatten de nationale parken en de tropische stranden. Helaas zijn grote delen van het regenwoud in Madagaskar de afgelopen decennia volledig verdwenen. Gelukkig worden bepaalde delen vandaag de dag goed beschermd, maar er is nog steeds vrees voor het verdwijnen van bepaalde planten en bloemen van Madagaskar.

Individueel

Mooiste plekken Madagaskar

Wat zijn de mooiste gebieden en plekken om te zien tijdens een rondreis in Madagaskar? Madagascar is een paradijs om te wandelen. De moeilijkheidsgraad verschilt per streek, maar je wandelschoenen zullen goed van pas komen. Luister naar de roep van de indri in het mistige woud van Andasibe-Mantadia national park (oosten van Antananarivo) of sta oog in oog met lemuren in Ranomafana natuurpark (zuiden van de hoofdstad).

Madagaskar reizen
Deel op Pinterest

Op de Tsiribihina rivier in centraal Madagascar kun je met een houten kano de rivier afvaren. Neem je de trein van Fianarantsoa naar Manakara, dan geniet je van een prachtig zicht op mistige kloven, afgelegen dorpen en plantages. Het landschap van Madagaskar is surrealistisch: wat een schitterende natuur! Een overzicht van de must see natuurgebieden en nationale parken:

1. Tsingy de Bemaraha Nationaal Park

Een wel erg uniek landschap vormt het Grands Tsingy, een gebied dat gevormd wordt door de Tsingy de Bemaraha; uitgeslepen, vlijmscherpe punten, een landschap van stenen punten dat bijna uitsluitend door de dieren van Madagaskar betreden kan worden. Waaghalzen proberen het natuurreservaat te betreden, maar het is duidelijk: hier overwint de natuur, niet de mens. Het nationaal park ligt ten westen van de hoofdstad Antananarivo (weg naar Saka en Maintirano).

Tsingy NP Madagaskar
Deel op Pinterest

2. Isalo Nationaal Park

Meer naar het zuiden bevinden zich ook bijzonder mooie gebieden. Imposante zandsteenmassieven in de meest bijzondere kleuren rijzen op boven golvende vlakten van geel gras in het Isalo nationaal park. De Piscine Naturelle is een van de mooiste bezienswaardigheden in het Isalo National Park.

3. Ranomafana Nationaal Park

Jungle, watervallen en warmwaterbronnen vind je in Ranomafana Nationaal Park, gelegen in het zuidelijk centrale deel van Madagaskar. De natuur bleef hier ongerept, omdat het zich bevindt in een gebergte met steile bergwanden, wat landbouw etc. moeilijk maakte. Sinds enkele decennia is het beschermd natuurgebied. Hierdoor wisten bijzondere dieren als maki's te overleven in de nevelwouden en regenwouden van Ranomafana.

Madagaskar reistipsDeel op Pinterest

Bij de ingang staat het Valbio centre, een wetenschappelijk instituut dat werd opgericht door Patricia Wright. De Namoronarivier stroomt langs het nationaal park. Hier kan je de Andriamamovoka waterval bekijken. Ranomafana National Park is een van de mooiste gebieden van Madagaskar. Undiscovered heeft diverse rondreizen langs dit park.

4. Andasibe Mantadia Nationaal Park

Bij Andasibe, een stad in het oosten van Madagaskar, ligt dit fraaie nationaal park. Het gebied is onderverdeeld in twee delen: Nationaal park Mantadia en het Analamazoatra-reservaat of Périnet, wat als eerste ontstond ter bescherming van de indri. Beiden kunnen uitsluitend bezocht worden onder begeleiding van een lokale gids. De planten en bloemen in deze oerbossen zijn uniek. Er groeien honderden orchideeënsoorten, tal van mossen, varens en vele andere mooie flora. Maar het nationaal park wordt vooral bezocht vanwege de unieke dieren. In Andasibe Mantadia NP komen vele (vaak bedreigde) diersoorten voor; 14 soorten maki's, 112 vogelsoorten, vele reptielen en amfibieën, waaronder de grootste kameleon van Madagaskar. 

Dieren in Madagaskar
Deel op Pinterest

5. Nosy Mangabe

Het eiland Nosy Mangabe in het noordoosten van Madagaskar, is een beschermd gebied, waar je alle soorten dieren kunt vinden zoals voor de komst van de mens in het land. Hier leeft ook de kleinste kameleon, de brookesia, tussen de bladeren op de grond.

Rondreis Madagaskar

Bekijk en vergelijk goed de verschillende rondreizen in Madagaskar. De reis kan erg verschillen per touroperator. Bepaal dus of je een groepsrondreis of individuele reis zoekt. Wil je Nederlandstalige reisleiding bij je groepsreis, of bij voorkeur een internationale groep?

Dieren Madagaskar

Op Madagaskar komen vele dieren voor die nergens anders ter wereld in het wild leven; lemuren, indri, springende ratten, gigantische motten in alle kleuren en kameleons in alle maten (zelfs ter grootte van een speldenkop). In het hele land zie je unieke diersoorten, wat een rondreis op Madagaskar erg bijzonder maakt. Er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt in de meest ongerepte delen van het land. 

  • Gekko's: op lage struiken is zelfs van dichtbij de platstaartgekko bijna niet te onderscheiden van een blad. Vooral in het noorden van Madagaskar vind je de meest bizarre soorten gekko's. De 12 soorten bladstaartgekko's komen uitsluitend voor op dit eiland en zijn meesters in camouflage, terwijl felgroene Madagascar dagstaartgekko's alle aandacht eisen. 
  • Kikkers: er leven ruim 300 kikkersoorten, waarvan 99% alleen hier voorkomt. Verwar een tomatenkikker niet met een echte tomaat. 
  • Lemuren: de beste plekken om lemuren te spotten zijn de nationale parken van Andasibe-Mantadia, Ranomafana,de Ankarana en Berenty reservaten en het dierenpark Ivoloina. Meer informatie over lemuren op Madagaskar.
  • Tenreks: een ander bijzonder dier dat op Madagaskar leeft is de tenrek. Ze lijken een beetje op een egel, maar vertonen ook gelijkenis met muizen en mollen.
    Bijzondere dieren MadagaskarDeel op Pinterest
    ||Tenreks


  • Vogels: niet alleen reptielen en lemuren zijn bijzonder, er komen ook veel mooie vogels voor. Meer over vogels in Madagaskar.

Mooiste stranden Madagaskar

Madagaskar heeft alles te bieden! Je kunt zelfs genieten van enkele heerlijke dagen op exotische stranden. Relax op een van de spierwitte zandstranden op het noordelijk gelegen eilandje Nosy Be (westkant) of Île aux Nattes (oostkant) of geniet van zonsondergang bij Anakao aan de zuidkust. 

Better Places biedt bouwstenen en rondreizen naar ongerepte stranden.
Leer duiken in Madagaskar in het Parc National de Masoala, waar koraalriffen en tropische stranden zich op slechts enkele meters van een ongerept regenwoud bevinden.  

Strand in Madagaskar
Deel op Pinterest

Comoren en Seychellen

Leuke tip voor een rondreis op Madagaskar: verleng je reis met een verblijf op een paradijselijk eiland. De Comoren en de Seychellen zijn betoverend mooie eilandengroepen ten noordwesten en noordoosten van Madagaskar. De eilanden zijn een volmaakte bestemming om even helemaal uit te waaien, met paradijselijke stranden, een mistig hoogland, koele plantages en een azuurblauwe zee. Bij de kust van Mayotte in Sazilé (Comoren) en op Felicite (Seychellen) kun je met zeeschildpadden zwemmen. Een perfecte afsluiter van een perfecte reis...

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!