Ga naar content

Isalo National Park

Madagaskar - In het zuiden van het eiland ligt het op één na populairste Nationale Park van deze bijzondere bestemming: Isalo. Anders dan je misschien zou verwachten, bezoek je dit natuurgebied niet in de eerste plaats om de bijzondere dieren. In plaats daarvan zijn de kleurrijke bergen de belangrijkste attractie. Patrick van der Meer, mede-eigenaar van Vakantie met kinderen, bezocht dit park en deelt graag zijn tips voor een reis naar het gebied.

Natuur Isalo - Gele rotsen en groene canyons

Wanneer je vanuit de hoofdstad Antananarivo de hoofdweg RN7 richting het Zuiden neemt, rij je door het centrale hoogland. Bergachtig gebied, met veel rijstterrassen en kleine dorpjes. Na de grote stad Fianarantsoa en het zeboe-stadje Ambalavao verandert het landschap. Het wordt droger, er is minder bevolking en de bergen worden indrukwekkender.

Uitvalsbasis Isalo

Uiteindelijk kom je in het stadje Ranohira, aan de rand van Isalo National Park. Dit stadje, met diverse hotels, is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Nationale Park.

1. Gele rotsformaties

Isalo bevindt zich aan de rand van het centrale hoogland van Madagaskar. Hier ontmoeten de bergen het woestijngebied van het zuiden. Het bergmassief bestaat uit zandsteenformaties in gele, oranje en roze kleuren. Het doet denken aan Arizona in de Verenigde Staten. Door erosie van het zandsteen zijn de meest fantastische rotsformaties ontstaan. Een walhalla voor de wandelaars. Er kan ook flink geklommen worden. Kleine en middelgrote klimmetjes tijdens zo'n wandeling. Maar er zijn ook Via Ferrata routes uitgezet. 

Natuur Isalo Nationaal park
© Patrick van der Meer
Deel op Pinterest

2. Groene Canyons met watervallen en zwemvijvers

Maar er is meer. Naast de kale bergen zijn er diverse diepe kloven tussen de rotsformaties. En hier heerst een heel ander klimaat. Het is er groen, en er stromen riviertjes en watervalletjes.

De meest bekende plaatjes uit Isalo worden gemaakt in de Piscine Naturelle, het natuurlijke zwembad. Dit is inderdaad een prachtige oase in een kleine kloof in het landschap. Met een mooi watervalletje dat uitkomt in een kleine zwemvijver. Met ijskoud water, dat wel. Hier vind je ook de meeste bezoekers van het park.

Iets rustiger is het bij de Namaza kloof. Hier wandel je 2 kilometer door de kloof, waarbij je diverse keren het water oversteekt. Aan het eind kom je uit bij 2 zwemvijvers met watervallen: de blauwe en de zwarte. Ook weer met koud water, al is dat iets minder bij de kleine blauwe zwemvijver. In een zijtak van de kloof ligt de Cascade des Nymphes, met de rustigste van alle zwemvijvers.

Nog wat rustiger is het bij de noordelijker gelegen Canyon des Rats en Canyon des Singes. De eerste staat bekend om de vele rotsgraven van de plaatselijke Bara-stam. De tweede staat bekend om de verschillende soorten lemuren die hier voorkomen. Dit is dus de beste plek voor wie lemuren in Isalo wil zien.

3. Dieren in Isalo

Hoewel Isalo vooral een walhalla is om te wandelen, kan je er ook genieten van mooie natuur; er komen verschillende planten- en diersoorten voor. Die zoals zo vaak in Madagaskar uniek in de wereld zijn. Om de leukste dieren te spotten, hoef je weinig moeite te doen. De ringstaartmaki's zie je vaak al tegen de rotsen klauteren en springen. En anders kom je ze zeker tegen bij je lunchplek in één van de canyons. Pas op voor je eten, ze pikken het graag van je bord!

Dieren Isalo Madagaskar
© Patrick van der Meer
Deel op Pinterest

Andere lemuursoorten zijn er ook, maar zijn moeilijker te spotten. De meeste kans heb je bij de Canyon des Singes, dat vertaalt zich ook niet voor niets in Kloof van de (half-)apen. Hier kan je onder andere de leuk dansende Verraux sifaka's tegenkomen. En in de avond de muislemuren en dwergmaki's.

Vogelspotters kunnen ook hun hart ophalen, al moet je wel rustige plekken opzoeken. In de canyons kan je onder andere zoeken naar verschillende lijstersoorten, de vanga's en kuifibis. En in de kale vlakten zie je de bijzondere roofvogels van Madagaskar.

En laten we vooral niet de bijzondere reptielen en amfibieën vergeten. Kameleons, en vooral kikkertjes en hagedissen vind je in de groene canyons. En op de rotsen ligt onder bijna iedere steen wel een schorpioentje.

Planten in Isalo

Bijzondere plantensoorten zijn er ook, zoals de Olifantsvoet (een soort mini-baobab), diverse vetplanten, zoals de Aloë isaloensis (genoemd naar het park), en verschillende unieke orchideeënsoorten.

Flora in Isalo
Deel op Pinterest

Wandelen in Isalo Nationaal Park

In Isalo National Park zijn diverse wandelpaden uitgezet. Je kan het park niet op eigen houtje verkennen, een gids is verplicht. Er zijn verschillende bureaus in Ranohira waar je excursies voor hikes kan regelen. Doe dat een dag van tevoren, zodat je kan bespreken wat je wenst.

1. Wandelen naar Isalo Window

De eenvoudigste wandeling is de tocht naar Isalo's window. Een door erosie ontstaan gat in de rotsen, wat bij zonsondergang mooie foto's oplevert. Combineer dat met een kleine wandeling en je krijgt een aardig beeld van de rotsen van Isalo.

2. Wandelen naar de Piscine naturelle en Namazakloof

De meest populaire wandeling gaat vanaf de parkeerplaats in het Zuidoosten van het park (het meest dicht bij Ranohira) naar de Piscine naturelle. Je beklimt de rotsen, loopt een stukje door het open terrein, en komt aan bij de kleine kloof met waterval en zwemvijver.

Hiken in Isalo
© Patrick van der Meer
Deel op Pinterest

Van hieruit kan je doorwandelen door het open terrein naar de Namaza kloof. Deze wandeling van 4 kilometer is best pittig voor ongeoefende wandelaars. Vooral ook door de hete zon. Vervolgens kan je nog 2 kilometer doorwandelen door de groene kloof naar de blauwe en zwarte zwemvijvers met watervallen.

3. Wandelen naar de canyons van Makis en des Rats

De Canyon des Makis en Canyon des Rats zijn bereikbaar vanaf een eigen parkeerplaats. Maar voor geoefende wandelaars is het mogelijk om in 6 uur vanaf de Namaza kloof naar deze canyons te wandelen. Dit vereist het nodige klim- en daalwerk, wat in de hitte behoorlijk pittig is.

En dan zijn er nog meerdaagse trekkings, met overnachtingen in het park. Laat je hierover informeren bij de lokale boekingsbureaus.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Patrick van der Meer
Geschreven door
Patrick van der Meer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!