Ga naar content

Andasibe Mantadia Nationaal Park

Madagaskar - Mede vanwege de nabijheid van de hoofdstad Antananarivo, is Andasibe, ook Andasibe-Mantadia, het meest bezochte Nationale Park van Madagaskar. Bovendien is dit de beste plek om de grootste, en meest luidruchtige lemuursoort te bewonderen: de Indri Indri, die in geen enkele dierentuin te zien is.

Reis naar Andasibe

Andasibe-Mantadia NP ligt halverwege Antananarivo en de kust. Je bereikt het in zo'n 3 uur wanneer je vanuit de hoofdstad de RN2 naar het oosten neemt. Maar houd rekening met een langere reistijd vanwege drukte op het slechte asfalt.

What's in a name

Er is een beetje onduidelijkheid over de naam van het Nationale Park, en dat heeft onder andere te maken met de geschiedenis. Ooit was er namelijk sprake van één Nationaal Park, maar door ontbossing zijn er twee losse delen ontstaan.

Het meest bezochte deel heet officieel het Analamazoatra Private Reserve, maar wordt ook vaak aangegeven als Andasibe National Park, naar het naastliggende stadje Andasibe. Om het nog ingewikkelder te maken, heette het stadje in de Frans koloniale periode Périnet, en die naam wordt ook nog wel voor het park gebruikt.

Het grootste deel van het park, dat veel minder druk bezocht wordt, ligt 11 kilometer noordelijker, en heet Mantadia National Park. Beide parken delen één bezoekerscentrum, en worden gezamenlijk aangeduid als Andasibe-Mantadia. 

Indri indri
Deel op Pinterest

Om het nog ingewikkelder te maken, kent het gebied ook nog enkele andere private reserves, gerund door lokale communities. Park Mitsinjo is in 1999 opgericht, en betreft het voormalige Analamazoatra Forest Station. Hier wordt het bos waar nodig opnieuw aangeplant en beschermd. V.O.I.M.M.A. reserve (een afkorting voor "Lokale mensen houden van het woud" in Malagassy) is in 2012 opgericht en omvat 0,4 km² primair regenwoud, beschermd door de community. Beide reservaten kunnen ook bezocht worden. Er zijn (goedkopere) gidsen aanwezig en dezelfde plant- en diersoorten kunnen hier gevonden worden als in Andasibe-Mantadia. 

Om de lijst compleet te maken, Vakona Private Reserve ligt naast Mantadia NP. Hier leven in beslag genomen voormalig in illegale gevangenschap levende lemuren op enkele eilanden. Toeristen kunnen een eiland bezoeken en op de foto met lemuren die op hun schouders klimmen. Overigens worden deze dieren goed verzorgd en is van dierenmishandeling geen sprake. Er is ook een gedeelte met krokodillen, kameleons en andere dieren.

Natuur en dieren in Andasibe

In het reservaat (reserve) worden flora en fauna extra beschermd. Er worden zelfs lemuursoorten geherintroduceerd. Dat gaat om soorten die elders in gevaar zijn vanwege ontbossing.

1. Indri Indri

In het geheel van de parken in Andasibe-Mantadia leven zo'n 65 groepen Indri Indri, iedere groep bestaande uit 2 tot 6 individuen. De Indri is de grootste van alle lemuren in Madagaskar, en is niet in gevangenschap te houden; dan weigeren ze te eten en sterven ze. De Indri Indri is ook bijzonder vanwege zijn luidruchtige territoriale roep. Deze is kilometers ver te horen. In de ochtend en in de late namiddag roepen ze om anderen duidelijk te maken waar ze zijn, en dat zij beter uit de buurt blijven. 

Dieren in Andasibe
Deel op Pinterest

2. Andere lemuren

Naast de Indri Indri leven er nog zo'n 11 lemuursoorten in de parken. 6 daarvan zijn overdag actief. Daarvan laat de Diadeemsifaka zich het meest zien. Ook de grijze halfmaki (bamboelemuur) laat zich regelmatig zien. Op een avondsafari worden nachtlemuren, zoals de rode muismaki, de oostelijke wolmaki en de wezelmaki vaak gespot.

3. Overige dieren

In Andasibe leeft, net als de andere natuurparken in Madagaskar, een aantal bijzondere diersoorten. Diverse kameleons, kikkers in mooie kleuren, slangen, zeldzame spinnen en vele vogels. En wat dacht je van de girafkever? Een mooie roodzwarte kever met, je raadt het al, een hele lange nek.

4. Bijzondere palmen en andere planten

Het regenwoud van Andasibe-Matadia herbergt een grote rijkdom aan palmbomen. Veel soorten daarvan komen nergens anders voor dan in en rond de parken van Andasibe, waaronder verschillende soorten van het Ravenea geslacht, met exemplaren van wel 100 jaar oud en bladeren van meer dan 25 meter hoog. Uiteraard zijn er ook vele andere plantensoorten te vinden, die alleen op Madagaskar voorkomen. Veel varens en orchideeën kan je bekijken in de speciale Orchideeëntuin van Mitsinjo Reserve.

Wandelen in Andasibe

Kan je hiken in het park? Er zijn verschillende soorten wandelpaden in de twee delen van het Nationale Park. Omdat het bezoekerscentrum bij Analamazoatra Private Reserve ligt, zijn daar ook de meest bezochte trails te vinden.

Al bij een korte wandeling vanaf het bezoekerscentrum zijn hier Indri Indri te zien. De populairste paden zijn er naar genoemd: de Indri trail 1 is 3,5 km lang, en de Indri trail 2 is 4,5 km lang. Zij komen langs de territoria van respectievelijk 3 en 4 Indrigroepen. Er is ook nog een korter circuit van 2,5 km, Palmier Anivokely, en Circuit Aventure van 8km. 

Wandelen in Andasibe
Deel op Pinterest

Voor meer afwisseling, en in het hoogseizoen een stuk rustigere wandelingen, moet je in Mantadia NP zijn. Daar is een gemakkelijke wandeling van 1km, die bij een natuurlijke zwemvijver met waterval uitkomt: Circuit Rianasoa. Die kan gecombineerd worden met circuit Chute, die naar een andere waterval gaat, en langs religieuze sites van de lokale bevolking komt.

Circuit Belakato
is lastiger begaanbaar, maar biedt de meeste kans om verschillende soorten lemuren te spotten.

Circuit Tsakoka, nog verder naar het noorden van het park is vooral goed voor liefhebbers van vogels, kikkers en bijzondere planten.

Circuit Eulophia
verbindt Belakato en Tsakoka. En zo kan je een complete trekking maken van zo'n 15 km die langs delen van alle andere circuits komt. Met onder andere prachtige uitzichten onderweg.

Als je meerdere dagen over zo'n trekking wil doen, dan kan je overnachten op een camp site net buiten het park. Maar daarvoor moet je wel je eigen spullen meenemen, er zijn geen faciliteiten.

Patrick van der Meer is mede-eigenaar van Vakantie met Kinderen. Bekijk hun site voor tips over een Familiereis naar Madagaskar.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Patrick van der Meer
Geschreven door
Patrick van der Meer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!