Ga naar content

Ranomafana Nationaal Park in Madagaskar

Ranomafana is één van de bekendste Nationale Parken van Madagaskar. Hier, in het tropische regenwoud, leven verschillende soorten lemuren, en andere unieke dieren- en plantensoorten die bescherming genieten van het park.

Ranomafana ligt in het oosten van Madagaskar. Je bereikt het wanneer je vanaf de hoofdstad Antananarivo over de hoofdweg RN7 naar het Zuiden rijdt, en dan voor de grote stad Fiananrantsoa de afslag naar de RN25 richting het Oosten neemt. Al snel rijd je dan door de bossen. Zo'n 6 kilometer voor het plaatsje Ranomafana ligt de ingang van het Nationale Park, het draagt dezelfde naam.

Nationaal Park Ranomafana

Ooit bestond het grootste deel van Madagaskar uit bossen en tropisch regenwoud. Sinds de komst van de mensen, zo rond het begin van de jaartelling, is dat steeds minder geworden. Nu vind je vooral nog bossen daar waar het landschap door bergen of moerassen moeilijk begaanbaar is.

Pas relatief laat zijn de unieke plant- en diersoorten die in de bossen van Madagaskar leven in kaart gebracht. Zo werd in 1985 de gouden bamboelemuur (in het Nederlands ook wel gouden halfmaki genoemd) in het oosten van Madagaskar ontdekt. Om deze soort te beschermen werd het Nationale Park Ranomafana in 1991 opgericht.

Het park beslaat 416 vierkante kilometer aan tropisch regenwoud, op de hellingen van de vallei van de Namorona rivier. Vlakbij de ingang van het park bevindt zich Centre Valbio, het grootste instituut op Madagaskar dat zich inzet voor de bescherming van de biodiversiteit.

Dieren in Ranomafana

Er leven 12 verschillende soorten lemuren (halfapen) in de bossen van Ranomafana. In het Nederlands maken we daarbij onderscheid tussen maki's (en halfmaki's), vari's en sifaka's.

Van de maki's heb je een goede kans om de gouden halfmaki (ook wel bamboelemuur), de roodkopmaki, grijze halfmaki en de bruine maki te zien. Daarnaast laat ook de zwart-witte vari zich vaak zien. Van de veel beweeglijker sifaka's heb je goede kans dat je de Milne-Edwards Sifaka spectaculair door de bomen ziet springen.

Sommige soorten laten zich alleen in de nacht zien. Op een avondsafari maak je vooral kans op de rode muismaki. Voor andere soorten zoals de grote katmaki en het vingerdier (aye aye) moet je geluk hebben, en de nacht in het Nationale Park doorbrengen.

In Ranomafana komt ook het enige grote roofdier van Madagaskar voor, de fossa. De kans om deze te zien is erg gering. Wel kan je soms kleinere roofdieren, zoals de ringstaartmongoest zien.

En dan zijn er natuurlijk de bijzondere reptielen en amfibieën. Verschillende soorten kameleons, kikkers en hagedissen. En kijk ook uit naar de bijzondere bladstaartgekko's, heel mooi om te bekijken.

Bijzondere flora van Ranomafana

Je zou het bijna vergeten, maar Madagaskar kent ook een unieke plantenwereld. In Ranomafana vind je sowieso de mooie reizigerspalm, die prachtig hoog uitwaaiert. Hij wordt zo genoemd omdat een uitgedroogde reiziger altijd water in de palm kan vinden.

Ook in Ranomafana te vinden zijn de raffa-palm, waar de Malagassies mooie raffa-souvenirs van maken. En diverse boomvarens en orchideeën.

Ook wil ik hier de Madagaskar pallisander (rosewood) noemen. Het tropische hout van deze boomsoort is, evenals de andere pallisander soorten, zeer kostbaar, het wordt gebruikt voor dure meubels. Daardoor zijn er al bijna geen pallisander bomen meer in Madagaskar te vinden. Het restant dient dus streng beschermd te worden, onder ander hier in Ranomafana.

Hiking trails

Voor de bezoekers aan Ranomafana zijn diverse hiking trails uitgezet, in verschillende gebieden van het park. Wandelpaden die overigens, net als in de andere Nationale parken in Madagaskar, alleen met een gids toegankelijk zijn.

Wandelen in Ranomafana

Ranomafana National Park is verdeeld in drie delen, de Parcels I, II en III, die door de hoofdwegen RN25 en RN45 van elkaar gescheiden zijn.

Het informatiecentrum van het Nationale Park, en het belangrijkste toegangspunt ligt in Parcel III, ten zuiden van de hoofdweg RN25. Dicht bij het informatiecentrum ligt het Varibolo circuit. Dit is eigenlijk een wirwar van paden in het Talakely onderzoeksgebied, waar veel lemuren voorkomen. Je ziet hier vrijwel altijd 3 tot 5 verschillende soorten in een wandeling van 3 tot 5 uur. 

Nadeel is dat je (in het hoogseizoen) niet bepaald alleen naar de halfapen staat te kijken.

Een leuke optie is om de wandeling in het Varibolo circuit uit te breiden met het Ambodiriana Circuit, een wandeling van zo'n 4 uur terug naar het dorp Ranomafana (totaal dus 8 uur). Hierbij kom je langs watervallen, zwemvijvers en dorpjes, naast de prachtige natuur natuurlijk.

Verder naar het Zuiden vind je het Varijatsy circuit. Hier kan je treks maken van 1 of 2 dagen.

In Parcel I, ten Noorden van de hoofdweg RN25, ligt het Vohiparara circuit. Deze bestaat uit 2 verschillende trails: Parcours Andranofady (14km) en Parcours Sahamalaotra (9km). Je kan deze apart van elkaar wandelen, of er 2 dagen voor uittrekken met overnachting op een kampeerplek in het park.

De meest uitdagende route is het Soarano circuit, ook in Parcel I. Deze kan je in 2 of 3 dagen lopen. Het gaat deels over moeilijk begaanbare paden, en je komt uiteindelijk ook buiten het park langs diverse dorpjes.

Tip: Wil je de prachtige natuur liever in alle rust, op eigen houtje ontdekken? Circuit Fangehina bevindt zich buiten de grenzen van het Nationale Park. Het parcours is 3,3 km lang, en komt door bossen, dorpjes, en mooie uitzichten. Ook hier is de kans groot dat je maki's ziet. Het circuit begint bij de markt van Sahavondronina, niet te verwarren met de plaats met dezelfde naam in het Noorden van Madagaskar.

Nachtdieren spotten

Wie nachtdieren in Ranomafana wil spotten zal bij meerdaagse tochten in het park moeten overnachten. Wil je dat liever niet? Dan zijn er ook avondsafari's, waarbij je simpelweg een uurtje langs de hoofdweg RN25 wandelt. Hierbij zijn dan dwerglemuren en vele soorten kameleons en kikkertjes te zien.

Patrick van der Meer werkt samen met Sabine voor Vakantie met Kinderen. Op hun site vind je de leukste tips voor een familiereis in Madagaskar.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Patrick van der Meer
Geschreven door
Patrick van der Meer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!