Ga naar content

Olifanten

Dieren in het wild zien is altijd gaaf. Maar er zijn maar weinig waarnemingen die hetzelfde effect op je hebben als de eerste olifant in het wild zien. En dat "wauw-effect" bij het zien van olifanten stopt ook niet zomaar. Het blijft geweldig om een olifant aan te kijken en te voelen hoe hij ook jou aanstaart, laat staan wanneer een hele kudde olifanten aan je voorbij trekt.

Ik voel me heel gelukkig dat ik al een aantal keer een ontmoeting heb meegemaakt met wilde olifanten. Het is heel bijzonder om dit prachtige logge dier met eigen ogen te zien baden in het water. Ik gun het iedereen om olifanten in de natuur te zien, maar ik gun het nog meer dat de olifanten veel vrijheid behouden, en dat er voldoende afstand wordt gehouden.

De olifant

Men onderscheidt twee soorten olifanten, de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) en de Aziatische olifant (Elephas maximus). Het is het grootste nog levende landdier en kenmerkt zich door de slurf.

Er zijn nog ca.  415.000 olifanten in Afrika en 45.000 in Azië in het wild.

Beste plekken om olifanten in het wild te zien

Wij hebben de Aziatische olifant gezien in Sri Lanka en Thailand. De Afrikaanse olifant maakte wel het meest indruk. Die zagen we in Namibië en Zuid-Afrika. Met name de kuddes olifanten die door de natuurparken in Afrika trekken zijn enorm indrukwekkend. In Namibië reden we langs een grote groep woestijnolifanten, keken we toe hoe meerdere kuddes zich samenvoegden bij een waterhole en in Zuid-Afrika zagen we meerdere keren dit soort grote kuddes in de natuur. 

Kudde olifanten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

1. Olifanten in Zuid-Afrika

Tijdens een bezoek aan een natuurpark in Zuid-Afrika heb je eigenlijk een 100% garantie om olifanten in het wild te zien. Verblijf enkele dagen in Kruger en je valt van het ene wow-moment in het andere. Zuid-Afrika is makkelijk op eigen houtje te verkennen met een huurauto, maar er worden ook tal van georganiseerde groepsreizen aangeboden.

Ook Addo Elephant National Park, bij Port Elizabeth, staat bekend als een geweldige plek om olifanten te zien.

2. Olifanten in Namibië

Een van de beste spots om wilde dieren in Namibië te zien is het Etosha Nationaal Park. Bij ieder overnachtingskamp zit wel een waterhole, waar je 's avonds olifanten, giraffen, antilopen en soms leeuwen kunt observeren. Maar ook wanneer je door het park rijdt met een auto, kan je zomaar oog in oog komen te staan met een olifant op de weg.

Mijn mooiste herinnering was toen we aan kwamen rijden bij een meertje in Etosha. Een familie olifanten, inclusief enkele jonge olifantjes, stond te plonzen en te spelen in het water. In de verte zagen we een tweede kudde aan komen wandelen. De twee kuddes mengden zich probleemloos. En tot onze grote verwondering voegde zich even later een derde grote kudde toe aan dit festijn. Wat een lust voor het oog was dit!

Namibië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Damaraland, bij Twyfelfontein, trekken woestijnolifanten door de eindeloze dorre woestijn. Je vraagt je af waar deze reuzen van kunnen leven. Hier beleefden we ook wel een minder fijn, maar vertederend moment, toen een safarigids ons vertelde dat een kudde dagelijks bij het dode lichaam van een olifant kwam om te rouwen.

3. Olifanten in Botswana

Een van de meest ongerepte bestemmingen in Afrika is nog steeds Botswana, waar je rondtuft in de pure wildernis. Van de moerassige gebieden rond de Okavango tot de diverse landschappen van Chobe Nationaal Park, ontdek alle mooiste plekken in Botswana!

4. Olifanten in Kenia

Legendarisch zijn de rode olifanten van Tsavo. De dieren nemen hier dagelijks een heerlijk modderbad in het felrode zand van het gebied. Dat levert prachtige foto's op! 

Kenia olifanten
Deel op Pinterest

5. Olifanten in Sri Lanka

Sri Lanka is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt om olifanten te zien. Toch heb je hier heel veel kans om de Aziatische olifant in het wild te zien. In verschillende parken, waaronder Udawalawe, lopen tientallen dieren los door de natuur. 

Maar wat ook zo leuk is aan Sri Lanka, is dat je er olifantenweeshuizen kunt bezoeken. Hier worden baby olifanten opgevangen. Kijk hoe ze gevoed en verzorgd worden. Een kleine bijdrage is wel fijn om deze stichtingen te helpen. Lees meer over dieren in Sri Lanka

© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Olifanten in India

Een andere plek om de Aziatische olifant te bewonderen is India. Hier leeft de Indische olifant, een ondersoort van de Aziatische, die ook in andere Aziatische landen voorkomt. In India kan het dier gezien worden in een aantal nationale parken, waaronder Jim Corbett en Kaziranga. Lees meer over dieren in India.

7. Olifanten in Thailand

De natuurgebieden in Thailand zijn goede plekken om de Aziatische olifant te zien. In Khao Yai heb je naast een grote kans op olifanten ook kans op het zien van neushoornvogels en apen. Het is sowieso een prachtig park om te bezoeken. Ook in het noorden van Thailand zal je ongetwijfeld de grote grijze vrienden zien. 

Thailand olifanten
Deel op Pinterest

Olifanten en bescherming

Safari's en reizen dragen naar mijn mening veel bij aan het behoud van de olifant. Toerisme biedt een hoop inkomsten voor Afrikaanse en Aziatische landen. Wanneer mensen werkzaam zijn als ranger of hotelmanager hebben ze geen behoeften aan inkomsten uit jacht op olifanten. De rangers zijn zelf apetrots op de dieren en doen er alles aan om ze te beschermen.

Helaas wordt de olifant nog steeds bedreigd. In China en andere Aziatische landen is ivoor nog steeds heel populair. Jaarlijks worden volgens het WNF nog steeds 20.000 olifanten gedood door illegale jagers. De handel in ivoren slagtanden heeft in de afgelopen eeuw een daling van 90% van de populatie olifanten veroorzaakt! Nog steeds vandaag de dag woedt er een soort van oorlog in Afrika tussen stropers en rangers.

De Aziatische olifant is minder erg bedreigd om de slagtanden, omdat slechts enkele mannetjes slagtanden hebben.

Wil je een steentje bijdragen aan de bescherming van de olifant? Word dan Donateur van het Wereld Natuur Fonds.

Olifanten in hun natuurlijke leefomgeving

Video © Naturescanner Wim van Schaik

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!