Ga naar content

Tsavo Nationaal Park

Natuur in Kenia - Naast dat Tsavo National Park één van 's werelds grootste natuurparken is, is het tevens het oudste nationale park van Kenia. Tsavo is qua grootte ongeveer half zo groot als Nederland en ligt in het zuidoostelijke deel van Kenia, tussen de hoofdstad Nairobi en de kuststad Mombassa.

Tsavo East en West

Het enorme wildpark bestaat uit twee delen, Tsavo East en Tsavo West en wordt opgesplitst door de hoofdweg en treinverbinding tussen Nairobi en Mombasa. Wat is het mooiste deel: Tsavo East of Tsavo West? Beide delen van het natuurpark hebben ieder hun eigen unieke eigenschappen. Waar Tsavo East bekend staat om haar prachtige uitgestrekte savannelandschap, wordt Tsavo West over het algemeen gezien als ruiger, vanwege de vele rotsformaties en opgedroogde lavastromen.

1. Tsavo East Nationaal Park

De prachtige uitgestrekte vlaktes van Tsavo East worden bewoond door vele diersoorten. Alle dieren van de Big Five komen er voor, waaronder de wereldberoemde rode olifanten van Tsavo. De reden waarom de olifanten in en rondom Tsavo een prachtige rode kleur hebben, heeft met de bodemstructuur in het park te maken. De dieprode aarde wordt door de olifanten gretig gebruikt voor hun dagelijkse modder- of zandbad en biedt ook een extra beschermende (rode) laag.

Dieren in Tsavo Kenia
Deel op Pinterest

Het gebied kent een aantal absolute hoogtepunten, waaronder Mudanda Rocks en de Lugards’s Falls, twee idyllische locaties die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een safari. In het meest noordelijke gedeelte van het park liggen een aantal privé parken die voor de meeste bezoekers zijn afgesloten. Éen van deze privégebieden behoort tot de wereldberoemde David Sheldrick wildlife foundation, een organisatie die zich inzet voor het voortbestaan van olifanten en neushoorns. In dit afgesloten natuurgebied worden olifantenweesjes intensief begeleid bij hun terugkeer in het wild. Kortom een bijzonder project. Je kan het David Sheldrick olifanten project bezoeken d.m.v. een bezoek aan het olifantenweeshuis in Nairobi, of als donateur in Tsavo East.

2. Tsavo West Nationaal Park

Tsavo West is in verhouding met het oostelijke gedeelte iets vochtiger, heuvelachtiger en wordt door veel mensen bestempeld als ruiger. Naast de vele rotsformaties kent dit gebied enorme, 200 jaar oude, opgedroogde lavastromen en dat maakt een bezoek aan de Westelijke kant van het park absoluut de moeite waard. Net als in Tsavo East kun je hier veel wild spotten en naast de Big Five komen er ook bijzondere diersoorten voor, zoals de gerenoek of girafgazelle met haar erg lange nek, de Somalische struisvogel en vele bijzondere vogelsoorten. Tsavo West heeft eveneens een aantal hoogtepunten.

Tsavo West Nationaal Park
Deel op Pinterest

- Mzima Springs: een bezoek aan deze bronnen en meertje in het noordelijke gedeelte gelegen, mag niet ontbreken. Deze pittoreske oase van palmbomen en acacia’s vormt de natuurlijke omheining van de kristalheldere zoetwaterbronnen. Een waar paradijs in dit droge natuurgebied. In het meertje bevindt zich een onderwater observatiepost, van waaruit je nijlpaarden, krokodillen en tropische vissen van dichtbij kunt bekijken en fotograferen.
- Taita Hills: een gebergte bestaande uit drie massieven. Het regenwoud hier kent een bijzondere biodiversiteit, met veel unieke planten en dieren. Overnachten kan in een van de prachtige lodges in het gebied, zoals de Salta Lick Lodge, met een waterhole waar altijd vele diersoorten zich komen laven.
- Lake Jipe: vogel- en natuurliefhebbers mogen ook dit meer niet missen. Een bijzondere vegetatie, talrijke vogelsoorten, nijlpaarden, krokodillen en andere wilde dieren en zeldzame vissoorten komen hier voor.
- Ngulio Rhino Sanctuary: reservaat waar de zwarte neushoorn wordt beschermd.
Allen bezienswaardigheden die een safari in Tsavo onvergetelijk zullen maken.

Beste reistijd Tsavo

De beste periode om naar Tsavo te reizen zijn de maanden december, januari, februari (onze winter) en augustus, september.

Reizen naar Tsavo Nationaal Park

Vanwege de uitstekende ligging en bereikbaarheid van dit wildpark ten opzichte van Nairobi en de Indische Oceaankust wordt Tsavo veelvuldig bezocht in combinatie met het strand of tijdens een rondreis door Kenia.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!