Ga naar content

Masai Mara

Mooie gebieden Kenia - Wie een droomsafari in Kenia wil maken, kan bij het uitstippelen van een mooie reis eigenlijk niet om de wereldberoemde weidse vlaktes van de Masai Mara heen.

Safari Masai Mara

Je kunt de Masai Mara het hele jaar door bezoeken en in iedere periode heb je kans op het zien van veel wild. Naast de Big Five komen er ook veel bijzondere diersoorten voor, waaronder de Afrikaanse wilde hond, gevlekte hyena’s, jachtluipaarden en natuurlijk veel vogelsoorten. Uiteraard kennen de meeste mensen de Mara van de enorme kuddes gnoes en zebra’s, die soms samen een mega kudde van tussen de 1,5 en 3 miljoen dieren kan bevatten. Deze mega kudde wordt ook wel de great migration genoemd en verplaatst zich het hele jaar door tussen de Serengeti in Tanzania en de Masai Mara in Kenia

Safari
Deel op Pinterest

Uniek in alle opzichten is de Walking with the Maasai reis van All for Nature, een topreis als je het vergelijkt met alle andere aangeboden reizen. Overnacht in een kleinschalig tented camp, midden in de wildernis op prime wildlife spots. Safari's vinden plaats in een open-safari Landcruiser met max. 6 personen. Ook draag je bij aan de lokale Maasai bevolking.

Bezienswaardigheden Masai Mara

Wie aan het veelzijdige Kenia denkt, ziet al snel het land van de kleurrijke Masaai, de Big Five en natuurlijk de adembenemende grote kuddes van de great migration voor zich. Waarom reizen naar de Masai Mara in Kenia: wat zijn de mooiste plekken en hoogtepunten en waar boek je een mooie lodge?

1. Migratie Masai Mara

De migratie is met recht één van de mooiste natuurspektakels ter wereld en nummer één reden waarom de Masai Mara sinds jaar en dag verreweg het meest wordt vastgelegd op natuurdocumentaires. De Masai Mara ligt op ca. 6 à 7 uur rijden ten noordwesten van de hoofdstad Nairobi en grenst direct aan het Serengeti National Park in Tanzania.

Het behoort daarom, met een oppervlakte van ca. 1700 km², ook tot het greater Serengeti ecosysteem en is het leefgebied voor vele diersoorten, waaronder natuurlijk de "Big Five" – leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. De meeste natuurliefhebbers kennen de Masai Mara vooral vanwege de uitstekende kans op het zien van de great migration, die in bepaalde maanden van het jaar (zie uitleg hieronder) aan de Keniaanse zijde van dit enorme ecosysteem bevinden.

Reizen in groep

Naast het bewonderen van deze enorme dierenmassa’s is er nog iets wat veel natuurliefhebbers naar de Mara trekt. Aangezien deze grote kuddes constant in beweging zijn, komen zij natuurlijk ook regelmatig in gevaarlijke situaties terecht. Deels doordat de migration veel roofdieren aantrekt, maar deels ook omdat zij onderweg een aantal keren een snelstromende rivier moeten oversteken om het verse gras aan de overzijde te bereiken.

Deze rivier crossingen zijn wereldberoemd en veelvuldig geprezen als het grootste en meest indrukwekkende natuurevenement ter wereld. Om te zien hoe duizenden, soms honderdduizenden dieren een kolkende watermassa, soms vol met krokodillen, in storten is niet alleen fascinerend maar ook nog eens adembenemend. Het zelf willen ervaren van dit natuurwonder vergt natuurlijk een zorgvuldige voorbereiding en passend advies. 

Wildlife migratie
Deel op Pinterest

2. Maasai stam

Buiten het feit dat de Masai Mara een van 's werelds meest bekende en mooiste wildparken is, staat het tevens ook bekend als leefgebied van de fascinerende en boeiende Maasai gemeenschap. De Maasai is een eeuwenoude stam die van oudsher al in dit ruige gebied woonachtig is.

Een bezoek aan het Masai Mara natuurreservaat kan eigenlijk niet compleet zijn zonder dat je op visite bent geweest bij één van de vele boeiende dorpjes. Neem een kijkje in de leefwijze van dit bijzondere volk en zie hoe ze zich hebben aangepast aan de soms zware omstandigheden die de Mara met zich meebrengt. 
De Maasai
Deel op Pinterest

3. Natuur in de Masai Mara

Naast de uitgestrekte grasvlaktes heeft de Masai Mara uiteraard nog veel meer te bieden. Van diepe, met water gevulde kloven tot aan begroeide rotsformaties en snelstromende rivieren, de Mara heeft het allemaal. Deze veelzijdigheid aan habitats is de reden waarom er hier het hele jaar door veel, soms heel veel verschillende dieren leven.

4. Katachtigen in de Mara

Eén van de absolute hoogtepunten tijdens je safari door de goudgele grasvlaktes is ongetwijfeld het speuren naar de vele katachtigen die hier leven. De grootste troep en tevens de hoogste concentratie leeuwen leven in dit gedeelte van Kenia. Wij raden aan om iedere ochtend zo vroeg mogelijk op pad te gaan, zodat je vaak een zeer grote kans hebt op het zien van één van de drie grote katachtigen – leeuw, luipaard en cheeta (jachtluipaard).

5. Ballonsafari in Kenia

Naast de traditionele Masai Mara safari per jeep kun je in dit bijzondere wildpark op een zeer unieke manier nog beter veel dieren spotten en dat is vanuit de lucht! Veel mensen maken het verblijf in en rondom de Mara nog specialer met een onvergetelijke ballonsafari. Uiteraard zijn de kosten wat aan de hoge kant (ca. € 500,00 per persoon), maar het is het absoluut waard! Wat houdt een ballonsafari precies in? Je wordt in alle vroegte (schrik niet, voor 5 uur is heel gebruikelijk!) door een safarivoertuig van de ballonvaartmaatschappij opgehaald bij je accommodatie.

Eenmaal op de locatie aangekomen waar de ballon uiteindelijk het luchtruim kiest, word je welkom geheten met koffie en een eerste uitleg. Nadat alles en iedereen klaar is, gaat de ballon de lucht in en is het genieten geblazen. Niet alleen ziet de Masai Mara er van bovenaf fascinerend en adembenemend mooi uit, ook zie je onvoorstelbaar veel dieren in één oogopslag. Meestal vaart de ballon boven bekende plekken zoals de Mara rivier en ervaar je hoe het is om olifanten, nijlpaarden en andere diersoorten van bovenaf te kunnen spotten. Na een bijzondere vaart zet de kapitein de ballon weer aan de grond op een veilige locatie, waarna je van een overheerlijk bush ontbijt gaat genieten. Aansluitend ga je al gamedrivend weer terug richting je lodge. Kortom een onvergetelijke ervaring die we een ieder kunnen aanraden!

Beste tijd migratie Masai Mara

Globaal en grofweg gezegd bevinden de grote kuddes zich vanaf juli tot en met oktober in de Masai Mara, al is dit natuurlijk grotendeels afhankelijk van de regenval eerder in het jaar. Deze mega kuddes zijn eeuwig op zoek naar vers gras en dit is de voornaamste reden dat zij altijd in beweging zijn. Het met eigen ogen zien van de great migration is een ervaring op zich en een groter natuurspektakel is er niet te bedenken.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!