Ga naar content

Unieke activiteiten in Kenia

Kenia staat wereldwijd bekend om zijn safari's – en terecht! Een game drive in de Masai Mara of Amboseli National Park is en blijft een onvergetelijke ervaring. Maar eerlijk is eerlijk: niet iedereen wil zijn hele reis in een safarivoertuig doorbrengen. Gelukkig vind je in Kenia ook genoeg andere bijzondere activiteiten.

Leuke activiteiten in Kenia

Wie een keer iets anders wil doen of gewoon wat afwisseling zoekt tussen de olifanten en leeuwen door, kan versteld staan door wat er nog meer mogelijk is. Zo kun je vulkanische kraters beklimmen, slapen in een grot midden in de bush, thee drinken met Maasai stamoudsten of leren koken zoals de Kenianen in een workshop vol kokos en kruiden. Afrika Safari biedt talloze bijzondere activiteiten in Kenia aan. Hieronder zetten we een aantal excursies die je zelden in een reisbrochure ziet op een rij!

1. Leef als een Maasai in de Loita Hills

Ergens tussen Nairobi en het Masai Mara National Reserve, liggen de ongerepte Loita Hills. Dit is het territorium van de Maasai, en een plek waar ze eeuwenoude tradities met trots in ere houden. Anders dan bij de meer toeristische dorpen rondom de Masai Mara, zie je hier dus het echte leven van de Maasai.

Een absolute aanrader voor een overnachting hier is het Loita Hills Basecamp, gerund door Maasai chief Sankale ole Ntutu die getrouwd is met de Nederlandse Manon van Oldenbarneveld. Samen runnen ze ook de stichting Back to Nature (om de biodiversiteit in het gebied te herstellen) en met een verblijf hier steun je meteen dat goede doel. 

Masai Mara
© Afrika Safari
Deel op Pinterest

Via het kamp beland je in dorpjes als Maji Moto (van chief Sankale) of Enkutoto, met hutten in clusters tussen majestueuze acaciabomen en kinderen die nieuwsgierig een kijkje komen nemen.

De Maasai leren je tijdens een verblijf om vuur te maken zonder lucifers, boog te schieten op houten doelen, Maasai sieraden te rijgen of te dansen als een krijger. En wie de Loita Hills intrekt met een gids leert bovendien welke planten geneeskrachtig zijn (en niet zo lekker ruiken, eerlijk gezegd!), of de sporen onderscheiden van olifanten, hyena’s of juist het vee dat eerder voorbijtrok.

2. Klim naar de top van Mount Kenya

Dit is er eentje voor avonturiers. Deze vijfdaagse trektocht begint bij de Sirimon Gate, op maar liefst 2640 meter hoogte. Het eerste deel van de wandeling volgt de Sirimon route langs het drogere, westelijke deel van de berg, zo’n tien kilometer geleidelijk omhoog door bossen vol reuzenbomen en rotsachtige paden richting Old Moses Camp op 3340 meter

De dagen erna voert de tocht verder via Shipton’s Camp en Mackinder’s Valley, een open vlakte die naar Point Lenana leidt – de top op 4985 meter! Die bereik je op dag 4 (meestal als de zon opkomt) na een behoorlijk pittige klim in ijle lucht en met een ijzige bries.

Unieke ontmoeting
© Afrika Safari
Deel op Pinterest

Na het bereiken van de top, daal je af via de Chogoria-route. Deze voert door een totaal ander landschap, met hoe verder je naar beneden komt steeds meer bamboebossen, watervallen, bergmeertjes, groene alpenweides en uiteindelijk op dag 5… de uitgang! Al met al geen tocht voor doetjes, maar zeker de moeite waard.

3. Een nacht in de Lashei Caves

Een nachtje in de Lashei-grotten net buiten het Masai Mara National Reserve is een magische belevenis. De grot ligt midden in de wildernis, en je overnacht hier zonder tenten (het is tenslotte een grot), maar met matrassen en beddengoed op de grond. Na aankomst bereiden de Maasai het diner voor op de traditionele manier, en wie wil kan meehelpen met bijvoorbeeld het roosteren van het (geiten)vlees.

In dit gebied komen olifanten, zebra’s, giraffen en zelfs leeuwen voor en met een beetje geluk zie of hoor je ze voorbijtrekken. Als de avondwind dan gaat liggen, ga je om het kampvuur zitten, vertellen de Maasai verhalen zoals alleen zij dat kunnen, en daalt langzaam de magische stilte van de Masai Mara neer. 

Op pad in Kenia
© Afrika Safari
Deel op Pinterest

De enige geluiden zijn die van dieren verder en dichterbij en terwijl je naar de sterren staart, kan je ze horen rondscharrelen. Soms lijken ze in het donker bijna naast je te staan, maar wees gerust: de Maasai houden de wacht!

4. Een heilig bos betreden

In het Kaya Kinondo Sacred Forest wandel je door een bos met bomen van meer dan 600 jaar oud, waarvan sommige een geneeskrachtige werking hebben. Althans, volgens de Digo stam, die (delen van) de bomen gebruiken voor hun zelfgemaakte medicijnen en rituelen. De gids laat precies zien welke planten en bomen ze hiervoor gebruiken en welke bovendien eetbaar zijn.

Tussendoor wijst hij op Colobusapen, bush babies en vogels zoals toerako’s en natallijsters in de bomen, en met een beetje geluk op Afrikaanse twijgslangen, varanen, kameleons en piepkleine springspitsmuizen op de grond en in de takken. Na de wandeling kan je dan naar het dorp van de Digo om te zien hoe ze daar leven, in verbinding met het bos.

5. Koken zoals de Kenianen

Trek een schort aan, want het is tijd voor een sessie met potten, pannen en een flinke dosis kokosmelk. Met deze workshop leer je kokerellen zoals dat al generaties gedaan wordt aan de Oost-Afrikaanse kust, maar niet zonder eerst de markt af te struinen voor tropisch fruit, verse groenten en een flinke hoeveelheid heerlijk geurende specerijen. Eenmaal terug in de keuken draait dan alles om het snijden, hakken, roeren en proeven.

De Maasai in Kenia
© Afrika Safari
Deel op Pinterest

Zo prak je wellicht bakbananen en pijlwortel samen met kokos als voorgerecht, rol je deeg voor chapati’s (een soort pannekoeken), bereid je een heerlijke ruikende biryani (rijstgerecht met vlees), of gril je vlees voor bij de ugali (de welbekende Afrikaanse deegmaaltijd). 

Of je gaat voor pilau met kachumbari - een andersoortige kruidige rijst met een traditionele tomatensalade met limoen en zout. Ondertussen staat de chai masala
(gekruide thee) op het vuur te pruttelen, om uiteindelijk samen te komen tot een maaltijd waar je je vingers bij aflikt - letterlijk dus, want je eet met je handen…!

6. Kibra Slums Tour

Bereid je voor op veel drukte en nog meer bijzondere verhalen, tijdens een rondleiding door sloppenwijk Kibera. Bij de eerste stop duik je meteen het diepe in, met een bezoek aan Toi Market – een doolhof met stalletjes vol kleding, groenten, gadgets, heel veel rumoer en een gekrioel aan mensen die roepen, zwaaien, lachen, kopen en verkopen voor hun dagelijkse kost. De volgende stop is een cultureel centrum, waar botten van slachtdieren worden schoongemaakt en met koper verwerkt tot sieraden (over creatief recyclen gesproken!).

Daarna kan je kiezen tussen een bezoek aan een weeshuis of aan de Power Women - een groep vrouwen die jonge meisjes vanuit hun eigen ervaring en op een no-nonsense manier voorlichten over HIV, relaties, geld en meer. Tot slot mag je nog een paar woningen van binnen zien, en leer je hoe mensen met veel creativiteit en veerkracht in staat zijn om te leven in deze krappe ruimtes met beperkte middelen. Al met al een intensieve tocht met veel indrukwekkende verhalen (en foto’s) om mee naar huis te nemen.

7. Wandelen rondom een vulkanische krater

Ooit op de rand van een krater gestaan? In Kenia vind je (een deel van) de Great Rift Valley, een immense scheur in de aarde met verschillende (inactieve) vulkanen en kratermeren, waardoor je bijvoorbeeld vlakbij Lake Nakuru een wandeling naar de Menengai krater kunt maken. Deze stevige wandeling is 8 kilometer lang en voert door bossen en langs felgekleurde bloemen, met onderweg kans dieren zoals dikdiks, mangoesten of boomdassen te zien. Eenmaal boven wacht met een waanzinnig panorama – op heldere dagen zie je zowel Lake Nakuru als Lake Bogoria in de verte liggen.

Interesse in archeologie en geschiedenis? Dan kan je na het bedwingen van de vulkaan nog naar Hyrax Hill, een lavakam van 59 hectare die zo’n 50 meter hoger ligt dan de rest van de omgeving en ooit het domein was van het Sirikiwa herdersvolk. Een uitkijktoren geeft een mooi uitzicht en het museum laat archeologische vondsten, eeuwenoude graven, een galerie met kunstvoorwerpen, en tentoonstellingen over de geschiedenis van het gebied zien.

8. Mara Naboisho Conservancy

Als je na dit alles nog steeds ook op safari wil, zorg dan dat je het Mara Naboisho Conservancy niet overslaat. Dit privéreservaat deelt een hekloze grens met het beroemde Masai Mara National Reserve en is eigendom van ruim 500 Maasai families. Je vindt hier alleen kleinschalige tentenkampen die slechts een beperkt aantal bedden en voertuigen mogen hebben, waardoor je tijdens game drives minder auto’s tegenkomt en veel meer ziet. Auto’s vanuit de Masai Mara mogen ook niet zomaar de grens over tussen de twee gebieden, maar de leeuwen, olifanten, luipaarden en antilopes natuurlijk wel!

Wildlife van dichtbij in Kenia
© Afrika Safari
Deel op Pinterest

Hier draait alles om de safari, met game drives die voor zonsopkomst beginnen - als de dieren het meest actief zijn - en eindigen met sundowners bij zonsondergang. En als je in Naboisho Camp logeert, kan je na het donker opnieuw op safari. Wandelsafari's in de vroege ochtend zijn ook bijzonder en richten zich vooral op sporen, planten, insecten, vogels, knaagdieren... en de grotere dieren op afstand!

Tip!

Kenia… maar dan anders!

Het moge duidelijk zijn - Kenia heeft allerlei onbekende kanten die erop wachten om ontdekt te worden. Wie van de gebaande paden durft af te dwalen, ziet een land in beweging, vol verhalen en verbinding. Dus mocht je binnenkort naar Kenia gaan, kijk dan ook eens verder dan alleen safari’s. Het zou zomaar tot de meest onverwachte momenten (en avonturen) kunnen leiden.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Esther
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!