Ga naar content

Diani Beach

Na een rondreis vol indrukken in Kenia is het heerlijk om enkele dagen bij te komen in een comfortabel hotel bij de kust. Sommige mensen kiezen er ook voor om een zonvakantie in Kenia te boeken, zonder een bezoek te brengen aan de wildreservaten elders in het land.

En waarom ook niet? Een strandvakantie in Kenia brengt een hoop nieuwe ervaringen die je niet zult beleven op een strand aan de kust van Spanje. Met je verblijf steun je de economie en de lokale bevolking, je maakt kennis met een bijzondere cultuur en vriendelijke mensen en je kunt unieke souvenirs kopen bij kraampjes langs de weg. Wie graag actief is, kan kitesurfen en duiken of snorkelen.

Hotel met strandstoelen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mooiste plekken, leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Diani Beach

Een strand of badplaats in Afrika is niet vergelijkbaar met een strand in Europa. Wees je daar van bewust als je een strandvakantie in Kenia boekt. Je kunt armoede zien, er vliegen grotere insecten en soms moet je al eens wat langer wachten op een drankje of eten. Als je daar op ingesteld bent, komt het helemaal goed met jouw vakantie bij het strand.

1. Parelwitte zandstranden en wuivende palmbomen

De stranden bij Diani Beach zijn wit en schoon, al kunnen er op sommige plekken en in bepaalde periodes veel algen voorkomen. Bij vloed is het strand niet altijd toegankelijk en ook in de avonduren wordt het wel eens afgesloten. De golven kunnen bij hoog tij tot tegen de rotsen komen.

Kenia stranden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kijk goed om je heen en je zult veel leuke dingen zien. Enorme schelpen, een dhow (traditioneel Arabisch zeilschip) of koeien die over het strand lopen.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Van tevoren lazen we wat klachten over verkopers op het strand. Wij vonden dat echt wel meevallen. Als je gewoon even met ze in gesprek gaat en vraagt waar ze wonen en wat ze doen, dan worden ze al snel minder opdringerig. Je kunt ze gewoon aardig afwimpelen. Vind je het toch heel vervelend, dan kan je vragen of een gids van het hotel meeloopt tijdens een strandwandeling. 

Wandeling strand Kenia
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

De lange zandstranden in Diani Beach worden goed schoongehouden. Tijdens een van mijn wandelingen over het strand werd ik vergezeld door een strandverkoper. Hij vertelde me dat hij samen met anderen het strand elke ochtend schoon houdt. De hotels betalen er niet voor.

De verkopers willen zelf de stranden zo schoon mogelijk houden, zodat toeristen niet bij het zwembad van het hotel blijven hangen, maar ook het strand op gaan. Blijkbaar is er ook een soort ongeschreven wet, dat bepaalde clans een bepaald strandgebied beheren. 

2. Waardevolle projecten bezoeken

Je kunt als toerist twee dierenbeschermingsprojecten in Diani Beach bezoeken. Als Naturescanner zijnde hebben we dit uiteraard gedaan en met de winst uit onze onderneming hebben we een mooie donatie gegeven voor beide stichtingen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Diani Turtle Watch wordt o.a. gesubsidieerd door TUI Care Foundation. De stichting zet zich in voor het behoud van zeeschildpadden. Er wordt voorlichting gegeven aan toeristen en aan de lokale bevolking om de schildpad beter te beschermen.

Colobus monkeys
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het Colobus Conservation Centre is een opvangcentrum voor de franjeaap, de colobus en andere apen die in Diani Beach leven. Ook bij ons hotel zat een groep colobusapen. Elke middag lieten ze zich zien. Een Nederlander heeft de stichting opgezet. Die zorgt onder meer voor luchtbruggen over de weg, opvang van gewonde primaten en voorlichting van de lokale bevolking. 

Lees meer hierover op onze waardevolle Kenia projecten

3. Congo delta

Bij Diani Beach ligt een riviermonding van de Congo rivier. Dit is niet de rivier die Stanley verkende tijdens zijn ontdekkingstochten door Congo. Deze stroom heeft alleen dezelfde naam. Het is een leuk plekje om naartoe te wandelen vanaf je hotel in Diani Beach. Locals bieden ook tripjes aan per boot door de mangroven. Als je tijd hebt om dit te doen en nog niet eerder in een mangrovegebied was, zou ik zo'n tourtje zeker aanraden. 

Kongo rivier Kenia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je ziet in de mangroven veel vogels en andere diertjes die zich verschuilen tussen de bladeren van een van de belangrijkste planten op onze planeet. Op de terugweg loop je weer over het strand naar je hotel.

In de schaduw van een grote baobab staat het gebouw dat ooit een sinistere gevangenis was en dat nog altijd de echo's draagt van zielen die hier in slavernij werden verkocht. Ik word er altijd even stil van als ik dit soort gebouwen zie op reis.

Slavernij kust Kenia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens de terugtocht tonen vissers trots hun "catch of the day". Een bungelend groepje vissen in verschillende kleuren en een waanzinnig mooie kreeft. Wat een prachtig dier, met al die kleuren. Het is zonde om deze schoonheid op te eten, maar daar is het helaas al te laat voor. Deze verdwijnt vanavond in de pan. 

Keniaanse vissers
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Activiteiten

Kitesurfen, snorkelen en duiken. De zee is helder en biedt leuke watersport mogelijkheden. Tours kun je boeken via diverse aanbieders. Als je bij TUI boekt, kan je excursies toevoegen aan je reisprogramma, maar je kunt ook ter plekke het een en ander regelen.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Andere optionele tours zijn een bezoek aan een lokaal schooltje of een fietstocht.

5. Excursie naar de Shimba Hills

Wil je er graag een dagje op uit, dan is een tour naar Shimba Hills National Reserve een absolute aanrader. Dit was zo'n excursie die wij boekten via TUI. Met een busje word je vroeg in de ochtend vervoerd naar een natuurpark en in de avond weer afgezet bij je hotel. Het is een prachtig natuurreservaat, met watervallen en schitterende uitzichtpunten. Tijdens een jeeptocht zie je wrattenzwijnen, impala's, buffels en maak je kans op een giraf, een sabelantilope en colobusapen. 

Waterval Kenia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Kraampjes

Diani Beach heeft geen hippe kledingswinkels en fancy shopping malls. Er zijn wel supermarkten en enkele echte winkels, maar het leukst zijn toch de kraampjes langs de hoofdweg. Je kunt er alles kopen, van souvenirs en jurken tot houtsnijwerk en meubels. 

kraampje Diani Beach
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dieren bij de kust van Kenia

Om grote dieren te zien, moet je verder het binnenland in. Toch valt er, mits je goed oplet, ook bij de kust in Kenia heel wat te zien als het op dieren aankomt.

- Grote kleine dieren

Alle dieren lijken hier groot. Ook insecten en weekdieren. De grootste miljoenpoot op aarde komt hier voor en je kunt hem bijna niet missen. Met hun vele rode pootjes beweegt de reuzenmiljoenpoot zich razendsnel voort over de geplaveide paden van het hotel. We zagen ze met regelmaat paren.

reuzenmiljoenpoot
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook slakken en kreeften zijn hier een formaatje groter dan onze Westerse varianten. Het is dan ook regelmatig schrikken als plots een schelp ter grootte van mijn hand een pad oversteekt of een slijmerige slak van 15 cm zich door het gras verplaatst. Veel mensen in ons hotel hadden er geen oog voor, maar wij vonden dit net zo cool als groter wildlife. 

Heremietkreeft
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Apen

Er komen ook zeker wel grotere dieren voor bij de kust van Kenia en het mooiste voorbeeld is de colobusaap. Bij ons hotel zat een groep van deze apen, die zich geregeld in de late middag lieten zien. Ook de witkeelmeerkat, de groene meerkat en de gele baviaan komen voor.

Colobus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Vogels

Net als in de rest van Kenia, kan je ook bij het strand veel vogelsoorten waarnemen. Wil je meer weten over de verschillende vogels in Oost-Afrika, check dan zeker het veldgidsje in onze shop met alle veel voorkomende soorten.

Naast diverse zeevogels, zagen wij tijdens onze vakantie bij het strand ook de zilverwang neushoornvogel, ijsvogels, reigers, de witbrouwlawaaimaker en meer bijzondere soorten. 

Vogel strand Kenia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Overnachten in Diani Beach

De meeste resorts langs de kust zijn te boeken via reguliere reisorganisaties. Wij boekten via TUI Nederland. Voor een 9-daagse vakantie betaal je niet gek veel meer dan voor een vakantie naar de Canarische Eilanden en met de nieuwe rechtstreekse vlucht naar Mombasa wordt de kust van Kenia wel heel toegankelijk. Er zijn verschillende mooie resorts. Zelf kozen wij voor Leopard Beach, omdat dit in onze prijsklasse viel en verscheidene zwembaden en restaurants heeft.

Zwembad
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Jammer wel dat kinderen niet in elk zwembad mogen. Maar het hotel is verder prima en het personeel vriendelijk. Het buffet was niet ons ding, dus wij gingen meestal lekker lunchen in het betaalde restaurant.

Faciliteiten

Handig om te weten: er is een ziekenhuis in Diani Beach. Wij moesten er helaas heen, omdat onze zoon op de eerste dag enorm ziek werd. Hij had een ontsteking aan de amandelen. Hij werd goed verzorgd en kreeg meteen een paardenmiddel toegediend via een infuus, waardoor hij gelukkig razendsnel opknapte. Zo heeft hij nog met volle teugen van de rest van de vakantie kunnen genieten.

Er zijn verschillende supermarkten en ATM's. Wil je een keer uit eten buiten het hotel, dan is Salty Squid een aanrader. Ook Nomad Beach Bar & Restaurant en Leonardo's Restaurant hebben goede reviews.

Bereikbaarheid

TUIfly vliegt vanaf november 2024 rechtstreeks op Mombasa op maandag en donderdag.

Vanaf de luchthaven moet je met een veerpont oversteken en het komt voor dat je hier een poos moet wachten alvorens je mee kunt op de boot. Hoewel er 2000 passagiers en 100 auto's aan boord kunnen, zit deze bijna elke overtocht helemaal vol. Er kan echter elk moment een nieuwe toegangsweg open gaan. Er wordt al maandenlang gezegd dat deze binnenkort zal openen. Dus wil je het zeker weten, check dit nog even voor vertrek.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!