Ga naar content

wAARDEvol reizen in Kenia

Kenia heeft haar natuur hoog in het vaandel staan. Zo zijn plastic tasjes in het hele land verboden en godzijdank is de jacht in Kenia verboden sinds 1977. Het neemt niet weg dat we tijdens onze reizen wel begrepen dat er soms alsnog illegaal gejaagd wordt, op bijvoorbeeld dikdiks, maar het is dus strafbaar.

Waardevolle projecten in Kenia

Als je op zoek bent naar een reiservaring die niet alleen onvergetelijk is voor jezelf, maar ook de natuur en cultuur van het land verrijkt, dan ben je hier aan het juiste adres. Bij Naturescanner delen we inzichten over projecten, reizen en evenementen die wij als inspirerend en waardevol beschouwen. Of het nu gaat om initiatieven of reizen, we willen reizigers aanmoedigen om een positieve impact te hebben op de bestemmingen die ze bezoeken.

1. wAARDEvol naar Kenia met Riksja Travel

Afrika is zoveel meer dan safari’s. Juist de ontmoetingen met de lokale communities maken je reis onvergetelijk en dragen bij aan een eerlijke en gelijkwaardige wereld. In Kenia en Tanzania laat Riksja Travel je dan ook graag kennis maken met de Masai. Samen met hun lokale partner en deze stam hebben zij een eco-camp opgericht waar jij als reiziger verblijft. 

wAARDEvol naar Kenia met Riksja Travel
© Riksja Travel
Deel op Pinterest

Zo dompel je je helemaal onder in de tradities en cultuur van de Masai en vloeit het geld direct terug de community in waarmee bijvoorbeeld een Masai-school wordt onderhouden. Zo reis je met hart voor de wereld naar Afrika. Bekijk hieronder de bouwsteen van Riksja waarbij je in het eco-camp verblijft:

2. Duurzaam project in Kenia met Sawadee

  Een goed voorbeeld van een reisorganisatie met impact is Sawadee. Zij besteden een deel van hun marge aan duurzame initiatieven, waaronder de Blue Marine Foundation.

  Gedurende drie jaar lang steunt Sawadee, samen met enkele zusterbedrijven, maar liefst zeven projecten van Blue Marine, met een donatie van 1 miljoen euro. Deze projecten spelen een cruciale rol in het behoud en herstel van 7.000 hectare aan mariene ecosystemen. Door een reis te boeken bij Sawadee, wordt jouw reis niet alleen onvergetelijk, maar draag je ook bij aan deze waardevolle projecten die onze oceanen beschermen en herstellen. Laat jouw reis een positieve verandering teweegbrengen voor de prachtige bestemmingen die je verkent.

  Draag bij aan het herstel van de Mangrovebossen van Mida-Creek

  Mida Creek, ten noorden van Mombasa, is de thuishaven van een groot aantal zeedieren, waaronder dolfijnen, zeeschildpadden en bultruggen. In dit deel van Kenia heeft de illegale kap van mangrovebossen voor hout- en houtskoolproductie, aanzienlijke schade aangericht.

  Natuurproject Kenia
  © Backroads Pictures
  Deel op Pinterest

  In 2020 werd het Mida-Creek-project gelanceerd door Sustainable Surf en COBEC. Voor dit project werkt men samen met lokale dorpen om mangroven te herbeplanten op ontboste plekken. De gemeenschappen worden actief betrokken bij deze inspanningen en krijgen informatie over zowel het ecologische als economische belang van de vitale ecosystemen.

  3. Dierenopvang

  Cindy was met haar gezin op vakantie in Diani Beach. Ze bezochten hier verschillende opvangcentra. Binnenkort ook meer over het Colobus Conservation Centre.

  - Zeeschildpadden in Kenia - Diani Turtle Watch

  Zeeschildpadden hebben het steeds moeilijker om geschikte nestplekken te vinden. Sowieso overleeft slechts 1 op de 1000 schildpadjes het nest, maar met de mens in de omgeving is het nog veel moeilijker. In 1997 nam een aantal bewoners van Watamu in Kenia het initiatief om zich in te zetten voor het behoud van de zeedieren langs de Keniaanse kust.

  Watamu Turtle Watch was geboren, gevolgd in 2002 door een breder orgaan, de Local Ocean Trust (LOT). Deze stichting richtte in 2012 dan weer Diani Turtle Watch op, een beschermingsorganisatie, met kantoortje bij het Nomads Hotel in Diani Beach.

  Diani Beach zeeschildpadden
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  De vrijwilligers van Diani Turtle Watch zetten zich erg goed in voor de dieren. Ze lokaliseren en identificeren elke schildpad, ze verplaatsen nesten naar veiligere plekken, waar meer kans is op een succesvol nest, houden data bij om de schildpadden te monitoren en informeren zowel bezoekers als locals en schoolkinderen over het behoud van de dieren. Als toerist kan je een bezoek brengen aan het centrum. Door leuke souvenirs te kopen draag je bij aan de stichting, maar je kunt uiteraard ook doneren. Daarnaast kan je helpen tijdens de wekelijkse Beach clean up.

  Diani Turtle Watch Nomads
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Wanneer er een nest is, kun je mee gaan kijken. Let op: geen flashlight of felle zaklamp gebruiken! Dit kan de dieren verstoren. En uiteraard mag je nooit de dieren aanraken.

  Dit initiatief wordt financieel gesteund door TUI Care Foundation en wij bezochten dit tijdens een trip met TUI naar Diani Beach. 

  Een ander waardevol project in Diani Beach is de opvang voor apen, het Colobus Conservation Centre. Dit werd in 1996 opgericht door een Nederlander, die niet langer kon toekijken hoeveel apen er doodgereden werden in de Keniaanse kustplaats.

  Colobusaap
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Het centrum zet zich in door loopbruggen boven de weg te bouwen en voorlichting te geven. Het is een leuk initiatief om te bezoeken en ook hier hebben wij een donatie gedaan met onze inkomsten.

  Drie apensoorten van Kenia worden er opgevangen. De enthousiaste medewerkster toonde ons een filmpje en vertelde dat er 371 colobusapen leven in de regio. De colobus kenmerkt zich door de zwarte vacht en lange witte haren. Daarnaast heeft deze aap geen (of bijna geen) duim. In het wild kunnen ze tot 20 jaar oud worden. Hij houdt er een volledig vegetarisch dieet op na.

  Groene meerkat Kenia
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Naast de colobusaap worden ook de witkeelmeerkat en de groene meerkat hier opgevangen wanneer nodig. Na herstel worden de apen weer in de natuur uitgezet. 

  Het Colobus Centrum heeft ook een serre waar planten worden gekweekt die de apen kunnen eten. Ze hebben het voor elkaar gekregen dat elke inwoner van Diani Beach verplicht is gesteld om deze planten te komen halen en te planten in de tuin, zodat er overal voldoende voedsel aanwezig is. Ook wordt hier voorlichting gegeven aan scholen over de bescherming van de mooie apen.

  4. Compenseer je vlucht

  Tot slot nog onze tip om je reis naar Kenia te compenseren. 

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!