Ga naar content

Shimba Hills

Shimba Hills National Reserve ligt op ca. 15 km van de Keniaanse kust, ten zuidwesten van Mombasa. Het werd uitgeroepen tot nationaal reservaat in 1968. Ten tijde van de oprichting lag het belang vooral in de bescherming van het waterwingebied, want er komen hier vier rivieren samen; de Marere, de Mkurumdzi, de Monolo/Pemba en de Ramisi. Later werd - dankzij het toerisme - natuurbehoud en dierenbescherming net zo belangrijk.

Boek jouw Kenia reis

Natuur in Shimba Hills

Met haar 300 km² is Shimba Hills natuurreservaat een van de grootste kustbossen in Oost-Afrika. Een afwisselend mozaïek, bestaande uit groene heuvels met steile hellingen, zes soorten bossen, riviertjes en graslanden, zorgt voor een rijke biodiversiteit. Zandwegen met bruin en rood zand lopen zigzag door het gebied, van het ene uitkijkpunt naar het andere. 

Shimba Hills route
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Shimba Hills National Reserve

Bij de hoofdingang wordt al snel duidelijk dat het park trots is op de aanwezigheid van sabelantilopen. De gids probeert ons enthousiasme te temperen en vermeldt dat ze zelden gezien worden.

1. Wildlife in Shimba Hils

Voor de Big Five kan je in Kenia best naar Masai Mara, Tsavo of Amboseli, maar er leven zeker wel interessante dieren in Shimba Hills. Als je ook oog hebt voor kleiner wildlife is het best een interessant natuurreservaat.

De eerste dieren laten zich al snel zien. Bij binnenkomst in het park voert de hoofdweg tussen twee graslanden, met hier en daar een losse boom die schaduw biedt aan het loslopend wild. Wrattenzwijnen, impala's en het hartenbeest lopen hier vrij rond en laten zich makkelijk fotograferen. Een goed begin van onze safari in Shimba.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een troep bavianen stoort zich niet aan de jeeps. Zowel kleintjes als volwassenen lopen kriskras over de weg. Aan de zijkant voert een moeder schaamteloos haar baby. Wat kan de natuur toch mooi zijn.

- Sabelantilope

Het paradepaardje van het park zijn de sabelantilopen. Deze kan je niet zien in Tsavo en andere parken in de buurt. Ook in Shimba Hills moet je geluk hebben, maar dat het mogelijk is, bewijst mijn foto hieronder.

Sable antilope Kenya
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We reden met onze jeep voorbij een dicht begroeid stuk bos. Onze gids had hem niet gespot, maar ik zag er plots een staan tussen de struiken. "Oh stop stop" en gas naar achter. Het dier bleef ons even aankijken, keek nog naar opzij, zodat we de horens ook en profile zagen en verdween dan tussen het gebladerte. Die hadden we ook weer in the pocket!

Impala Kenia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Andere voorkomende antilopen in Shimba zijn impala, waterbok, hartenbeest, blauwe duiker, gewone duiker en rode duiker.

- Olifanten

Er leefden ooit 500 olifanten in het natuurreservaat, maar door overlast heeft men dieren overgezet naar andere parken en een corridor ingesteld naar het naburige Mwaluganje Elephant Sanctuary. Naar verluid worden de olifanten zelden gezien in Shimba Hills. Vanaf de Shimba Lodge, waar je een prachtig zicht hebt op de omgeving, zijn ze soms te zien, terwijl ze zich laven bij de rivier. Een verrekijker is dan wel aanbevolen, want het terras van de lodge ligt best hoog. 

- Vogels

Vogelliefhebbers kunnen hier zeker ook hun hart ophalen. Naast zoogdieren is er ook tussen de takken van de struiken en in de lucht veel waar te nemen. Volgens het bord bij de ingang komen er 111 vogelsoorten voor. Kijk ook goed op de grond, want daar schieten roodkopparelhoenders snel weg tussen het struikgewas. 

IJsvogel Kenia Shimba Hills
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een ijsvogel landt op uitstekende tak om de omgeving te bespioneren. Op een andere struik zie ik een vogel met een kuifje landen. Terwijl ik sta te fotograferen land er nog een, en nog een en nog een. Vier kuifjes op een rij.

birds Shimba Hills
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook roofvogels zijn aanwezig. Er leven valken en Afrikaanse havikarenden. Vanuit de auto zien we een aasgier triomfantelijk lopen rond een plas. Zijn loopje heeft haast iets menselijks. 

Aasgier Kenia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Hagedissen en reptielen

Slangen, gecko's en hagedissen, je kunt ze allemaal tegenkomen. Zelfs op de verroeste leiding in het toilet hebben we gezelschap.

Gecko Kenia
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Dus kijk zeker uit waar je je voeten neerzet. Net voor we het park uitrijden ziet mijn man nog een schattige kameleon over de parkeerplaats lopen. Zijn pootjes bewegen grappig op en neer, alsof hij moeite heeft met om over de steentjes te lopen. 

Kameleon Kenia
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

2. Sheldrick Falls

Om een van de populairste bezienswaardigheden in Shimba Hills te zien, moet je de auto uit. Sheldrick Falls is een waterval op een paradijselijk plekje, dat alleen wandelend bereikbaar is. Vanaf de parkeerplaats voeren trappen en een zandpad naar de lager gelegen gebieden.

Hou er rekening mee dat je de terugtocht omhoog moet lopen, dat is zwaarder dan de heenweg en de zon is soms meedogenloos sterk. Het pad is bij momenten glad en modderig en goede wandelschoenen zijn een must. Je moet zelfs even de schoenen uit om een beek over te steken. 

Hiken Shimba Hills
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij slechte weersomstandigheden gaat de tocht zelfs helemaal niet door, maar dan wordt dit deel van de dag gecompenseerd met een extra game drive.

De hele wandeling duurt ongeveer 1 uur tot bij de waterval. Daar staat een klein hokje - Heiner's Shelter -, waar je kunt omkleden. Want het is heet en heel fijn om een dipje in de poel voor de waterval te maken. Onze zoon kruipt achter de waterval en laat zich masseren door de harde stralen die de diepte in plenzen. 

Sheldrick
Sheldrick Falls
Deel op Pinterest

Tot slot toch nog de vermelding dat wij op een lokale site lazen dat begin van het jaar een motorrijder op de doorgaande weg is gedood door een leeuw. Niemand liet er verder wat over los, maar de gids die ons begeleidde naar de watervallen droeg wel een fiks geweer bij zich. 

Shimba Hills hike
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Overnachten bij Shimba Hills

Om het park te bezoeken, hoef je er niet per se in of dicht bij het park te overnachten. Maar Shimba Green Hills is een plekje dat je niet mag missen. Al is het maar om te genieten van het uitzicht. Wij kwamen hier alleen om te lunchen, maar kregen ook nog de tijd voor een plons in het zwembad. 

© Naturescanner
Shimba Green Lodge
Deel op Pinterest

Hotel met fantastisch uitzicht
In de rivier in het dal kun je soms olifanten van het reservaat zien baden.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Overnachten bij Diani Beach

Wil je graag een vakantie bij het strand? Boek dan een hotel in Diani Beach. Vanaf de meeste hotels kun je een dagexcursie naar Shimba Hills maken. 

Onze excursie werd mede mogelijk gemaakt door TUI Nederland, waarvoor hartelijk dank. Boek jij een vakantie bij de kust van Kenia, dan kan jij deze tour ook optioneel bij boeken.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!