Ga naar content

Addo Elephant National Park

Het Addo Elephant national park in Zuid-Afrika, op ongeveer één uur ten noordoosten van de stad Port Elizabeth, is een van de meest bezochte natuurparken in Zuid-Afrika en beslist een stop waard tijdens een rondreis door dit mooie land.

Addo National Park

Het park werd oorspronkelijk opgericht om bedreigde olifanten te redden van uitsterven, maar vandaag de dag biedt het een bijna compleet beeld van de rijke natuur in de Oostkaap. Een rondreis langs Addo is dus een absolute aanrader geworden voor wie Zuid-Afrika bezoekt.

Sinds het nationaal park enige jaren geleden werd doorgetrokken tot aan de kust, kan men er de zogenaamde "Big Seven van Afrika" zien, d.w.z. The Big Five plus de walvis en de witte haai! Zuid-Afrikanen zijn er ontzettend trots op, omdat geen enkel ander land ter wereld dit te bieden heeft.

1. Kleinschalig natuurpark

In vergelijking met andere safari parken in Zuid-Afrika is Addo een relatief klein park. Hou er rekening mee dat het gebied vooral langgerekt is en niet heel breed. Dit heeft tot gevolg dat je op sommige plekken in Addo de hekken rond het park kunt zien. Je krijgt dus nog niet hetzelfde eindeloze gevoel als in Kruger National Park.

2. Dieren in Addo Elephant N.P

Welke dieren leven er in Addo National Park? Meest imposant zijn de Big Seven: olifanten, neushoorns, buffels, leeuwen, luipaarden, walvissen, witte haaien. Daarnaast zijn er dankzij de biodiversiteit van Addo ook vele andere interessante dieren te zien, waaronder een groot aantal antilopen: eland, kudu, hartenbeest. Ook cheeta, hyena en wilde hond zijn vertegenwoordigd.

Omdat het gebied zich uitstrekt van de eilanden voor de kust tot in het binnenland kom je veel verschillende biotopen met elk hun eigen soorten vogels tegen. 

Dieren in Addo Elephant N.P
Deel op Pinterest

Wanneer je met een jeep door het park rijdt zul je er misschien niet al te veel zien, maar neem je de rust om regelmatig te stoppen, dan zie je in de bossen wellicht vogelsoorten als de Narina Trogon en aan de kust de Dougalls Stern. In de beboste kloven van De Zuurberg nestelt de Kroonarend; met een spanwijdte van max. 180 cm is dit een van de grootste vogels van Afrika. Op de eilandjes voor de kust is de grootste kolonie Afrikaanse pinguïns en Afrikaanse Jan-van-genten aanwezig.

3. Reis naar Addo Elephant National Park

Hoe is het Addo park te bereiken? En kan ik best kiezen voor een georganiseerde reis? Een verzorgde rondreis biedt altijd de meeste zekerheid en je hoeft zelf niets te regelen. Bekijk onze tips voor safari's en groepsreizen met het natuurgebied op het programma tot een individuele rondreis langs het park.

Ook op eigen houtje kan je makkelijk reizen naar Addo. Het nationaal park is het makkelijkst te bereiken vanaf de luchthaven van Port Elizabeth. Vliegen naar Kaapstad is meestal echter voordeliger; hiervandaan kan je een rondreis met huurauto maken. Deze kan je best van tevoren regelen, dat is goedkoper dan ter plaatse een auto huren, kijk hiervoor op Sunny Cars, waar je alle verhuurbedrijven vergelijkt en zonder extra kosten kan huren.

Ter voorbereiding raden we aan om ook eens een kijkje te nemen naar de plattegronden en maps van Addo. Indien je zelf je reis wilt samenstellen, ga dan op zoek naar een leuke lodge in de omgeving van het park.

4. Overnachtingen

Bij Booking.com vind je met zekerheid een gezellig en knus hotel of een van de mooie ecolodges bij Addo NP. Prachtige huizen in Kaapse stijl aan de Sunday River of in beschermde natuurreservaten in de omgeving. Er zijn verschillende kampen direct in of bij het park gelegen. Zie ook Addo African Home.

Gorah olifantenkamp
Gorah Elephant Camp
Booking
Deel op Pinterest

5. Mosselbaai (Mossel Bay)

Op ongeveer 400 km ten westen van Port Elizabeth bevinden zich Mosselbaai en de Oetenikwabergen, groene onbeboste heuvels en bergen, waar de aloë of kokerboom groeit. Mosselbaai is omwille van het fantastische klimaat en de witte zandstranden een favoriete vakantiebestemming voor Zuid-Afrikanen. Wil je op walvissafari in Zuid-Afrika, dan is dit de plaats waar je heen wilt. In de omgeving komen ook struisvogels voor.

Meer weten over andere hoogtepunten en gebieden in het land? Check dan de complete informatie over de natuur in Zuid-Afrika.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!