Ga naar content

Kaapstad

Kaapstad is een fantastische stad om te verblijven... en het is de perfecte uitvalsbasis voor een rondreis door Zuid-Afrika en Namibië. Bekijk onze tips voor natuurvakanties, excursies en hotels en lees meer over de natuur rond Kaapstad!

Bezienswaardigheden en natuur Kaapstad

Wat zijn de mooiste plekken in Kaapstad en omgeving? Welke bezienswaardigheden en activiteiten mag je niet missen? Naturescanner geeft je een overzicht van mooiste gebieden en aanraders op gebied van tours. Deze kun je vaak al direct via Get Your Guide reserveren! Ook de begeleide fietstours in Kaapstad van Baja Bikes zijn tof!

1. Walvissen

Het leukste om te zien tijdens een natuurreis in de omgeving van Kaapstad zijn zonder twijfel de walvissen in Zuid-Afrika. Ieder jaar, van juli tot november zwemmen honderden Zuidkapers de baaien binnen van Kaap de Goede Hoop tot aan de Storms River monding. Bij Hermanus kan je walvissen echt letterlijk vanaf enkele meters afstand zien. 

Walvissen bij Kaapstad
Deel op Pinterest

2. Muizenberg Beach

Dit strand ligt aan de kant van de Indische Oceaan en is aangenamer qua temperatuur dan de Atlantische Oceaankant. Walvissen passeren de kust van half juli tot november en dolfijnen komen dicht bij het strand. De brede parelwitte stranden en rustige zee maakt het een ideale plek om te ontspannen nabij Kaapstad. Kenmerkend zijn de kleurrijke strandhutjes bij Muizenberg.

3. Tafelberg

De Tafelberg is een van de 7 natuur-wereldwonderen! In de zuidwesthoek van Afrika rijzen bolwerken van zandsteen uit zee op. De bergen hier zijn al vanaf 200 km afstand te zien. Dit monumentale zandsteenblok met een meer dan 3 km lange top, vormt de beroemde Tafelberg. Het hoogste punt van de Tafelberg is McLear's Beacon, 1086 m. Een veel gebruikte kabelbaan brengt je naar het duizend meter hoger gelegen plateau waar een adembenemend bloemenspektakel je kennis laat maken met de beroemde Kaapse flora.

Tafelberg
Deel op Pinterest

De Rode Disa orchidee is het symbool van dit gebied en bij stroompjes gemakkelijk te vinden. Let wel op erg nieuwsgierige klipdassen, geen rugzak is veilig. Via de Devils Gorge kun je lopend afdalen naar Kirstenbosch Botanische Tuin. Rond de Tafelberg kan je veel tijd spenderen in het Table Mountain National Park, met prachtige valleien, baaien en stranden.

4. Kaap de Goede Hoop & Cape Point

Tijdens een bezoek aan Kaapstad mag een bezoek aan Cape Point en Kaap de Goede Hoop niet ontbreken. Kaap de Goede Hoop staat bekend als de wereldberoemde ontmoetingsplek tussen twee oceanen. Het natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop en Cape Point is tegenwoordig deel van het Table Mountain National Park.

De klif van Cape Point biedt een fantastisch uitzicht en is te bereiken via een steil pad (12 km vanaf de ingang) of met een kabelbaan. Op de top staat een vuurtoren. Ook hier heb je kans op het spotten van walvissen: vooral de parkeerplaats bij Rooikrans is een goede locatie om de zee te observeren.

In het Table Mountain National Park kun je fietsen, wandelen, duiken, vissen en tal van adrenaline activiteiten ondernemen. Terugrijdend is Boulders Beach een mooi stoppunt. Op het strand bevindt zich hier de meest bereikbare kolonie Afrikaanse Pinguins. Ook dit strand wordt kort getoond op onze YouTube video.

5. Wijn

De wijnindustrie is nooit ver weg; van Constantia, Stellenbosch en Paarl tot het met wijngaarden bezaaide binnenland zijn er talrijke uitgestippelde wijnroutes. Een reis naar Kaapstad zou niet compleet zijn zonder een excursie, of beter nog, een rit met je eigen huurauto, over de landwegen en langs de fraaie wijnboerderijen. Lunch onder pijnbomen en geniet van al het mooie wat Zuid-Afrika te bieden heeft.

6. Kirstenbosch

Een andere prachtige bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers zijn de Kirstenbosch National Botanical Gardens. Deze botanische tuin is een van de mooiste en grootste wereldwijd en bevindt zich aan de oostzijde van de Tafelberg (Rhodes Drive Newlands). Het bovenste deel is feitelijk een voortzetting van de rijke flora van de Tafelberg, lager gelegen is een magnifieke collectie Kaapse planten bijeen gebracht. En speciaal voor natuurliefhebbers: hier bevindt zich ook de beste boekhandel voor flora en fauna van zuidelijk Afrika.

De tuinen van Kirstenbosch zijn geopend van 08.00-19.00 (april-augustus tot 18.00) en zijn gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar. Recentelijk opende Kirstenbosch de "Boomslang" of "Tree canopy walk",  een nieuw wandelpad, dat boven de bomen van de Botanische Tuin slingert. Het pad is ongeveer 130 meter lang en 12 meter hoog. Vanaf de loopbrug heb je een prachtig zicht op de Tafelberg en de andere bergen in de omgeving en natuurlijk ook op de bomen planten onder je.

7. Robbeneiland

Dit was ooit de beruchte gevangenis waar Nelson Mandela en vele andere slachtoffers van de Apartheid opgesloten werden. Halverwege de jaren negentig werd het eiland voor de kust van Kaapstad omgetoverd tot een nationaal monument en natuurgebied.

8. Cederberg

De Cederberg in Zuid-Afrika ligt wat verder naar het noorden. De bergen steken hoog af tegen het vlakke omringende land en vormen een bijna surrealistisch landschap.

Cederberg
Deel op Pinterest

Met haar zeldzame planten, grillige rotsvormen en kloven en de vele kleinere zoogdieren en vogels, trekt dit gebied natuurliefhebbers en bergbeklimmers van over de hele wereld aan. Er zijn tal van prachtige wandelpaden, de zogenaamde eco-trails. Je kunt er goed kamperen en fantastisch wandelen. 

9. Twelve Apostles

Ten zuiden van Kaapstad bevindt zich een bergketen bij de kust die de "Twelve Apostles" wordt genoemd. Het contrast van de bergen tegen de kust levert fraaie plaatjes op!

In de omgeving van Kaapstad vind je tal van natuurparken: het Haweqwa natuurreservaat, Jonkershoek, het Theewaters, het Hottentots Hollands, Kogelberg en Riviersonderend natuurgebieden, om er maar enkele te noemen. Tijdens een vakantie in Kaapstad raak je niet uitgekeken op alle natuur. 

Mooie plekken Kaapstad
Deel op Pinterest

10. Atlantis Dunes

Gezien bij Wie is de Mol 2023. Dit duingebied ten noorden van Kaapstad, dat ook wel bekend staat als Witzands Aquifer Nature Reserve, is indrukwekkend! De witte zandduinen tot 50 meter hoog vormen het perfecte decor om met een quad doorheen te scheuren. Of ga sandboarden! De ultieme adrenalinerush. 

Natuur rond Kaapstad
Deel op Pinterest

Reizen naar Kaapstad

Kaapstad is een makkelijk te bereizen stad. Er zijn vele vluchten, dus gebruik een vliegticket vergelijker om de goedkoopste tickets naar Kaapstad te vinden. In de stad heb je een ruime keuze aan accommodaties. Booking.com biedt ruim 800 hotels, guesthouses en B&B's in Cape Town!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!