Ga naar content

Stellenbosch in Zuid-Afrika

Een bezoek aan de wijnstreek Stellenbosch mag je absoluut niet missen tijdens je reis door de Westkaap van Zuid-Afrika. Deze streek is met name een paradijs voor de wijnliefhebber, maar ook de bierfanaat is er welkom. Tal van boerderijen bieden proeverijen aan, waar je ter plekke ook wijnen in kunt slaan. Geen alcoholliefhebber of heb je kinderen bij je? Ook dan is er genoeg vermaak te vinden in dit gebied van versnaperingen. En last but not least. De natuur in Stellenbosch in prachtig. 

Bezienswaardigheden Stellenbosch

De historische stad Stellenbosch in Zuid-Afrika is hét middelpunt van de befaamde proeverij-regio. Het is in 1679 gesticht door Simon van der Stel, naar wie het – je leest het al – ook is vernoemd. Na Kaapstad is Stellenbosch de oudste stad van Zuid-Afrika.

1. Village Museum

In het centrum mag je The Village museum niet overslaan. Wandel hier door de historische Kaapse huisjes, terwijl je kennis opdoet over de geschiedenis van de stad.

2. Universiteit en botanische tuinen

Stellenbosch is een grote universiteitsstad en Stellenbosch University hoort zelfs bij de beste vier onderzoeksuniversiteiten van Zuid-Afrika. Vlak naast de universiteit liggen de botanische tuinen, een goede plek om even bij te komen van alle indrukken.

3. Oom Samie se Winkel

Populair bij reizigers, maar daarom geen reden om over te slaan: Oom Samie se Winkel in de Dorpsstraat is misschien wel het bekendste winkeltje van Zuid-Afrika. Het is sinds de oprichting zo’n tweehonderd jaar geleden amper veranderd en is daarom net een museum: de antieke gebruiksvoorwerpen doen je je ogen uitkijken. Naast antiek vind je hier boeken, speelgoed en kleding. Ook kun je hier wijn en vers fruit inslaan.

4. Wijnhuizen Stellenbosch

Ja, en dan kunnen we een opsomming van de beste wijnhuizen natuurlijk niet overslaan. Heb je liever wat sterkers? Er is ook een brandewijn-distilleerderij in de buurt. Met tal van boerderijen in de regio om uit te kiezen, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien, dus we helpen je graag een handje. Onze favorieten op een rij:

Spier Wine Farm
Het wijnhuis van Spier is een van de bekendste in de regio. Je proeft hier allerlei soorten: van rood en wit tot rosé en bubbels. Tijdens een wijnproeverij kun je ze allemaal proberen. 

Spier wine Stellenbosch
Deel op Pinterest

Ook heeft Spier wijnen, gemaakt van drie, of soms wel vijf soorten druiven. Dit huis biedt allerlei activiteiten aan voor jong en oud. Cross bijvoorbeeld per segway tussen de wijnranken of plof neer op het gras om te picknicken. Of maak een paardrijdtour door de wijngaarden. Een proeverij combineren met een diner in het Spier-restaurant is ook zeer de moeite waard.

Asara Wine Estate
Asara Wine Estate is zeer populair, vanwege de vergezichten op de bergketen en ook zeker de moeite waard om een paar dagen te vertoeven. Proef hier drie wijnen voor ongeveer €2 per persoon, of vijf wijnen voor zo’n €3,50 per persoon. Ben je benieuwd naar het proces van wijnbereiding? Boek een wijnkeldertour en leer alles over de vinificatie: van het druivenplukken tot aan het wijnproeven. Ook is hier genoeg ander vermaak: fietsen tussen de wijnranken of golfen in een prachtig landschap.

Van Ryn’s Distillery
Nip je liever van een wat sterker drankje? Dan is Ryn’s Distillery een goede optie. Dit is de enige brandewijn-distilleerderij in Stellenbosch en ze brouwen hier dan ook alle soorten en maten. De distilleerderij heeft vijf keer de titel Worldwide Best Brandy uitgereikt gekregen. Boek je hier een proeverij, dan heb je keuze uit verschillende arrangementen. Proef bijvoorbeeld drie verschillende brandewijnen gepaard met Belgische chocolade en Braziliaanse koffie. 

Je kunt hier ook meer leren over het distilleerproces tijdens een keldertour. Het is de enige distilleerderij in de omgeving, maar hierdoor onderscheiden ze zich nog meer: beleef een avond vol mysterie door allerlei puzzels en raadsels op te lossen. Met een groep vanaf dertig personen beweeg je je van kamer naar kamer, waarna je uiteindelijk een dader aanwijst en de moordzaak oplost. Dit alles doe je natuurlijk onder het genot van een glaasje brandewijn. Het is net alsof het bordspel Cluedo tot leven komt!

Vergenoegd Wine Estate
Wijn en kinderen lijkt geen ideale combinatie, maar daar heeft Vergenoegd Wine Estate een prima oplossing voor. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Vooral The Duck Parade is een aanrader - ja, met echte eenden. Ook volwassenen kijken hun ogen uit, als de eenden in een groep voorbij waggelen. Je kinderen kunnen met de eendjes meerennen en mogen ze ook voeren. Je kunt hier natuurlijk ook wijnproeven. Voor ongeveer €2,50 per persoon kun je aan vijf verschillende wijnen nippen. Geheel in stijl is er zelfs een serie wijnen die Runner Duck heet. Dit wijnhuis ligt slechts op tien minuten rijden van de brandewijn-distilleerderij en de boerderij van Spier.

Beste reistijd Stellenbosch

Wat is de beste periode om Stellenbosch te bezoeken? In de Zuid-Afrikaanse winter, in juni, juli en augustus, valt er veel regen in de regio van Stellenbosch. Het is er dan niet te heet. Ben je gebonden aan de Nederlandse zomervakantie? Maak je geen zorgen: een reis door Stellenbosch is in de wintermaanden ook zeker de moeite waard. Veel Zuid-Afrikanen reizen in hun zomervakantie, in december en januari, naar deze regio, waardoor het er erg druk kan zijn. Het is er dan droog, warm en aangenaam. De ideale reismaanden om te gaan vinden wij november en februari. Deze maanden vallen net buiten de officiële zomervakantie, maar het is er dan toch nog lekker met temperaturen rond de 25 graden Celsius. Ook regent het in deze maanden weinig.

Bereikbaarheid van de wijnregio

Stellenbosch ligt op ongeveer 50 kilometer ten oosten van Kaapstad. Vlieg je op Cape Town International Airport, dan rijd je via de M10 en de M12 in ca. een uur naar het wijngebied. Rijd je vanaf Kaapstad zelf, dan pak je eerst de N2 en vervolgens de M10 en M12 richting het oosten. Kom je vanaf de Tuinroute, dan rijd je de N2 af in westelijke richting tot je bij het plaatsje ‘Strand’ komt, waar je een afslag de R44 oprijdt en je route in noordelijke richting vervolgt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!