Ga naar content

Graaff-Reinet

Is je vakantiebestemming Zuid Afrika, dan staat al snel een bezoek aan één van de wildparken op het programma, zoals Kruger en Addo Elephant National Park. Zo’n bezoek blijft een bijzondere ervaring. Minder bekend, maar zeker een bezoek waard in het rijtje nationale parken is Camdeboo National Park, onderdeel van Karoo en een mooie bezienswaardigheid bij Graaff-Reinet, een plaats in de Oost-Kaap.

Rondreis Graaff-Reinet

Bij het plannen van een rondreis langs de Zuid-Afrikaanse natuurparken is Graaff-Reinet ook een mooie plek om mee te nemen in je planning. De reden? Rond Graaff-Reinet liggen vele mooie plekken, prachtige natuur en fraaie natuurparken en het is een gezellig plaatsje om te verblijven tijdens een rondreis.

Bezienswaardigheden Graaff-Reinet

Onze reistips voor bezienswaardigheden en de mooiste plekjes bij Graaff-Reinet:

1. Camdeboo National Park

Om een algemene indruk te krijgen van de natuur rond Graaff-Reinet raden we je aan om een kijkje te nemen naar onze video. Camdeboo National Park wordt gekenmerkt door schilderachtige landschappen, waar vele soorten antilopen, struisvogels en andere prachtige vogels, de witstaart-gnoe en zelfs de Kaapse buffel je pad kunnen kruisen.

Blesbok antiloop
Deel op Pinterest

Ook komt hier de zeldzame bergzebra voor, een klein soort zebra met prachtige zwart-wit tekening. De vroege ochtend of late middag zijn de mooiste momenten om dit park te bezoeken, niet alleen vanwege het vele wild dat zich laat zien, maar ook vanwege het prachtige licht dat het landschap nog mooier maakt en het meer van de Nqweba Dam een mysterieuze nevel meegeeft. Nadat je door de toegangspoort van Camdeboo NP bent (fee!), ben je ook in dit deel van het park verplicht in de auto te blijven. Er zijn wel enkele uitstapplaatsen.

2. Valley of Desolation

Een steile bergweg voert je omhoog naar mooie uitzichtpunten over de Valley of Desolation, een van de mooiste toeristische trekpleisters en dingen om te zien bij Graaff-Reinet. De ruige rotspunten omlijsten het zicht op de eindeloze vlakte van de Karoo beneden. Er zijn verschillende wandelingen te maken over leuke rotsachtige paden, o.a. de Crag Lizard trail.

Valley of Desolation
Deel op Pinterest

Deze begint vanaf de Valley parkeerplaats en voert je in 45 minuten (1,5 km) langs de mooiste uitzichtpunten. Tussen de rotsen scharrelen de klipdassies en ook de zwarte arend kan je hier aantreffen. De diversiteit van de flora en fauna is verbazingwekkend: 225 vogelsoorten, 336 plantensoorten en nog eens 43 soorten zoogdieren. Er wordt jaarlijks een "bird watching weekend" georganiseerd, informeer bij het park naar de data. 

Door het park loopt ook een 4x4 trail langs o.a. de Koedoeskloof. Ook in dit Zuid-Afrikaanse natuurpark loont het om vroeg op pad te gaan, je hebt de mooie plekjes rond Graaff-Reinet dan voor jezelf! Of geniet juist van de zonsondergang tijdens een lange wandeltocht door dit fantastische gebied. Voor een kleine impressie, bekijk ons Valley of Desolation filmpje. Een losse bouwsteen naar Valley of Desolation en Bloemfontein kan je boeken bij Van Verre.

3. Nqweba dam 

De Nqweba Dam stond eerder bekend onder de naam Vanryneveld's Pass Dam. Deze bevindt zich in de Sondags River bij Graaff Reinet. Het is een indrukwekkend bouwwerk dat sinds 1925 in gebruik is. De muur die het water tegenhoudt is 46 meter hoog en 357 meter lang.

Overnachten in Graaff-Reinet

Het historische Graaff-Reinet met zijn mooie, oude witte huisjes ligt aan de grens van Camdeboo en de Valley of Desolation en is derhalve een prima plek om te overnachten. Op Booking.com vind je leuke guest houses, cottages en B&B's in Graaff-Reinet.

Reis naar Graaff-Reinet

Er zijn tal van manieren om een bezoek te brengen aan Graaff-Reinet en de prachtige natuur, zoals Camdeboo en de Valley of Desolation in de omgeving van deze plaats te bezichtigen. Tijdens een individuele rondreis kan je er zelf een hotel boeken en enkele dagen verblijven. En er worden ook groepsreizen georganiseerd met een kort verblijf in Graaff-Reinet. Ideaal voor wie op zoek is naar een groepsreis door het binnenland van Zuid-Afrika in plaats van bijvoorbeeld de kust.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henneke van Schaik
Geschreven door
Henneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!