Ga naar content

Oost-Kaap en Tuinroute

Zuid-Afrika - Wil je tijdens een vakantie in Zuid-Afrika veel natuur zien en er bij voorkeur een wandelvakantie van maken? Lees dan onze tips over de Tuinroute en een reis naar de Oost-Kaap in Zuid-Afrika en haal inspiratie voor een prachtige rondreis bij onze reispartners.

Rondreis Oost-Kaap

De Oost-Kaap in Zuid-Afrika staat bekend als dé provincie voor avontuurlijke reizen. Naast de schitterende kust, biedt de provincie de mogelijkheid om de Big Seven te zien, dagenlang te hiken en canopy tours door de bomen maken. Wie echt avontuur opzoekt kan zelfs bungee jumpen, abseilen, aan canyoning doen en raften. Het belangrijkste aspect van reizen door Afrika is voor de meeste reizigers uiteraard het zien van wildlife; ook hieraan geen gebrek tijdens een reis in de Oost-Kaap.

Mooiste plekken Oost-Kaap Zuid-Afrika

Wat zijn de mooiste plaatsen om te zien tijdens een rondreis langs de Oost-Kaap? Welke hoogtepunten zijn er voor natuurliefhebbers, welke plekken zijn mooi om te wandelen en wat zijn de bekende natuurparken in dit gebied?

1. Addo Elephant

Olifanten zie je in het bekendste nationaal park van de Oostkaap, het Addo Elephant, op een uurtje rijden vanaf Port Elizabeth. Naast dit niet te missen natuurpark zijn er verspreid over de Oost-Kaap nog tal van andere kleinere en minder bekende wildparken.

2. Graaff-Reinet

Graaff-Reinet is een plaats in het midden van het land. Het wordt omringd door de prachtige natuur van de Karoo, een van de mooiste natuurgebieden van Afrika. Rondom Graaff-Reinet ligt het Camdeboo National Park, een fraai natuurpark met veel wild en een mooi meer. Bezoek zeker ook de Valley of Desolation, een kloof op een hoogte van 1440 meter, met mooie, oranje rotsformaties en een schitterend uitzicht over de omgeving.

3. Tsitsikamma National Park

In het uiterste zuiden van de Oost-kaap ligt het Tsitsikamma nationaal park, met haar wilde kustlijn. Het Tsitsikamma park is tevens onderdeel van de Tuinroute. Een van de rivieren die zich een weg baant door de ruige natuur is Storms River, het vertrekpunt van Zuid-Afrika's bekende wandelroutes, zoals de Otter Trail en de Dolphin Trail.

4. Tuinroute of Garden Route

De Garden Route of Tuinroute is een van de highlights van de Oost-Kaap en staat vaak op het reisprogramma van bijna elke groepsreis of individuele rondreis. Tussen Mosselbaai en de Plettenberg ligt een schilderachtige kuststreek met diepe inhammen, rivieren en mooie stranden, omringd door kliffen. Langs de Tuinroute zijn er lagunes en meren, bergen, regenwouden en duinen te vinden.

Tuinroute tips
Deel op Pinterest

Fotografeer de prachtige vergezichten en de natuur in de Oost-Kaap, de unieke vegetatie zoals fynbos en de vele mooie bloemen. Wie houdt van bijzondere fauna en flora zal deze Zuid-Afrikaanse streek zeker waarderen.
Enkele leuke plaatsen aan de Tuinroute zijn Knysna bos, Mosselbaai, Hartenbos, Plettenberg Bay en Wilderness.

  • Vanuit Swellendam zijn er mogelijkheden tot kajakken en raften op de Breede Rivier, mountainbiken en hiken.
  • Nabij Oudtshoorn bevinden zich de indrukwekkende Swartbergpas, de kalkstenen grotten van de Cango Caves en tal van struisvogelboerderijen.
  • Het Wilderness National Park heeft een lange ongerepte kust. Het is een fantastisch gebied van meren, inheemse oerbossen van geelhout en stinkhout en lagunes. 
  • Vanuit Knysna kun je een walvisexcursie maken, kajakken, de Knysna lagune ontdekken en prachtig wandelen. Er worden ook tal van excursies in de nabije omgeving georganiseerd. Erg leuk dit om in deze omgeving te overnachten.

Tip voor reizen bij de Oost-Kaap van Zuid-Afrika: bouwstenen Oost-Kaap van Riksja Travel. Hier kun je meerdaagse excursies boeken naar Kaapstad, Stellenbosch en natuurlijk ook de Tuinroute. Kijk voor meer informatie op Riksja Zuid-Afrika.

5. Stranden Oost-Kaap

Met een 800 km lange kustlijn zijn er stranden voor iedereen: van rotsachtige stranden tot tropische baaien. De lange stranden vind je in de Cacadu regio en de Wild Coast. Langs de Wild Coast bevinden zich pittoreske kustplaatsjes en mooie stranden waar je kan relaxen en zwemmen. De Wild Coast staat bekend als hotspot om te surfen. Jeffrey's Bay is het bekendste walhalla voor surfers. De plaats ligt tussen het Tsitsikamma National Park en Port Elizabeth. De golven bij Jeffrey's Bay worden beschouwd als de beste ter wereld. Wil je surfen in Zuid-Afrika, dan moet je hier zijn!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!