Ga naar content

Fernkloof Nature Reserve

Bloemenparadijs nabij Kaapstad

Wie een reis naar Zuid-Afrika vanaf Kaapstad onderneemt, moet zeker een stop maken bij het bloemenparadijs van Fernkloof Nature Reserve, bij Hermanus. Het gebied is een ideale bestemming om te wandelen tussen mooie planten en bloemen én vogels te zien.

Fernkloof bij Hermanus

Hermanus heeft naam gemaakt als één van de drie beste locaties om Zuidkapers (walvissen) te zien. Maar dat Hermanus ook een klein bloemenparadijsje heeft is bij de meesten onbekend. Als je vanaf Kaapstad het dorp binnenrijdt is het ook even zoeken. Kleine bordjes "Fernkloof" wijzen naar links, de helling op. Aan het eind van de weg vind je een klein bezoekerscentrum waar je op weg geholpen wordt in het herkennen van de meest opvallende bloemensoorten die hier in het zgn. Fynbos te vinden zijn. Slechts enkele Europese plantenfamilies zijn gemakkelijk herkenbaar, veel bloemen en planten komen alleen hier voor. Let vooral op de vele suikerbossies (Proteaceae), niet alleen omdat deze bloemen zo mooi zijn, maar ook omdat er altijd verschillende soorten honingvogels (waaronder de Smaragdgroene Honingvogel, in het Afrikaans "Jangroentjie" genoemd) en Kaapse Suikervogels op af komen. Er is aan beide kanten van de asfaltweg een wandelroute uitgezet die je langs de meeste planten en bloemensoorten voert. Let er wel op dat ook in dit paradijs slangen voorkomen, met name de Afrikaanse Rinkhals (een zwart gekleurde cobra) is hier algemeen.

Fernkloof bezoeken

Fernkloof Nature Reserve is ca. 1.800 ha groot en bevindt zich in de Kleinmond mountains. Vanaf Kaapstad rijd je naar Hermanus en volg je de kustweg naar het gebied. In september vindt er meestal een wildflower festival plaats.

Lees ook meer over walvissen in Hermanus.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!