Ga naar content

Plettenbergbaai

Wie aan Zuid-Afrika denkt, kan eigenlijk niet om één van de mooiste gebieden heen, namelijk de Tuinroute! Vanaf Tsitsikamma in het oosten tot aan Plettenberg Bay in het westen is dit een van Zuid-Afrika’s meest lieflijke locaties.

Bezienswaardigheden Plettenbergbaai

Wat zijn de mooiste plekken bij Plettenberg Bay? Er valt van alles te zien en te beleven tijdens een rondreis in deze prachtige omgeving. Naturescanner geeft je een overzicht van natuurgebieden en leuke dingen om te doen in de omgeving.

Wat een verblijf in Plettenberg Bay zeker uniek maakt zijn de leuke festivals en vele fantastische boottochten die hier worden georganiseerd. Ga op zoek naar walvissen, dolfijnen, ga vissen of juist gewoon genieten van het mooie uitzicht vanaf de boot. Bij de receptie van je accommodatie kunnen ze je vaak verder op weg helpen en tips geven over wat er op dat moment te doen is. Een overzicht van hoogtepunten:

1. Tuinroute

De naam van deze route lijkt aan te geven dat hier vele mooie tuinen liggen, maar niets is minder waar. De naam is ontstaan vanwege de prachtige natuurparken die verspreid liggen in dit enorme gebied. Plettenberg Bay, aan de westkant van de Tuinroute, is voor velen het startpunt van de route en kenmerkt zich door haar prachtige stranden. Van leuke dorpjes met vele restaurantjes, tot aan unieke en bijzondere golfresorts, het is bij de kuststrook van Plet, zoals het stadje ook wel liefkozend wordt genoemd, allemaal aanwezig.

2. Keurbooms River

Bij de monding van de Keurboomsrivier, ten oosten van Plettenbergbaai, bevindt zich een van de grootste kolonies meeuwen en andere zeevogels. Ook de Afrikaanse zwarte scholekster leeft aan deze rivieroevers. Met een boot kan je een tocht maken over de rivier en de mooie omgeving in je opnemen. 

Keurbooms River
Deel op Pinterest

3. Robberg Natuurreservaat

Het Robberg Nature Reserve ligt op een schiereiland ten zuiden van Plettenbergbaai. De mooie kustlijn rond Robberg Beach is het leefgebied van een grote kolonie Kaapse Pelsrobben. Vanaf hoger gelegen delen kan je soms witte haaien spotten, die een prooi zoeken tussen de robben. Ook walvissen worden met grote regelmaat gezien voor de kust van Robberg Nature Reserve.

4. Walvissen bij Plettenberg Bay

Vanaf Plettenbergbaai worden vele whale watching tours aangeboden. Walvissen kunnen ook gezien worden vanaf diverse uitzichtpunten in Plettenberg Bay en op Robberg schiereiland. Zuidkapers en bultruggen worden vaak gezien in het broedseizoen, van juli tot december. Ook de Brydevinvis komt het hele jaar door langs de kusten van Robberg Nature Reserve, maar de kans om deze dieren te spotten is het grootst in de zomermaanden. Minder frequent ziet men orka's en Noordse vinvissen. Bij Plettenbergbaai komen ook het hele jaar door drie soorten dolfijnen voor. 

Bultrug bij Plettenberg
Deel op Pinterest

5. Bloukransbrug

Ook voor de ultieme adrenalinekick moet je in Plettenbergbaai wezen! Op de grens tussen Oost-Kaap en West-Kaap, ten oosten van Plettenberg Bay, bevindt zich een van de grootste boogbruggen ter wereld: vanaf de 272 meter hoge Bloukransbrug kan je bungeejumpen.

6. Golfbanen

Niet zelden kiezen golfliefhebbers voor deze regio vanwege de unieke mogelijkheden in combinatie met de prachtige (kleinere) game reserves die vanuit Plettenberg Bay makkelijk aan te rijden zijn.

Reizen naar Plettenbergbaai

Plettenberg Bay verveelt nooit en is de moeite waard voor wanneer je aan de Tuinroute begint of juist aan het einde van je verblijf rondom dit gebied. Of je nou wilt gaan duiken, wandelen, golfen, een festival wilt bezoeken of een boottocht wilt maken, er is voor iedereen wat te beleven. Er zijn tal van mooie accommodaties, zoals guest houses en safari lodges bij de Plettenbergbaai: zoals bijvoorbeeld deze schitterende lodge met zeezicht bij Booking.com. Bekijk onze reistips voor mooie rondreizen langs het gebied en meer bijzondere overnachtingen.

Doen en zien in Plettenbergbaai

Plettenberg Bay is een walhalla voor adrenalinejunks. Je kan er van alles doen: bungee jumpen vanaf de Bloukrans, de hoogste brug van Afrika, skydiven, parachutespringen, surfen (zeer geschikt voor beginners), duiken, zwemmen met pelsrobben, canyoning, canopy tour, enz. Robberg Nature Reserve is een schitterend gebied om te hiken en het biedt prachtige uitzichten op de oceaan, waar met grote regelmaat walvissen en dolfijnen gezien worden.

Wil je meer weten over andere gebieden en hoogtepunten in het land, bekijk dan zeker ook onze tips voor overige mooiste plekken Zuid-Afrika.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!