Ga naar content

Dieren in Sri Lanka

Sri Lanka - Op safari in Sri Lanka! Een natuurreis zonder wilde dieren spotten, dat is toch geen optie? Aan wildlife geen gebrek op deze prachtige bestemming: wij werden zeer aangenaam verrast door de vele vogels en andere dieren in Sri Lanka. Welke diersoorten leven er en welke natuurgebieden moet je bezoeken om wildlife te zien? Hieronder de leukste wildlife ervaringen in Sri Lanka!

Wildlife reis Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend om de Ceylon olifant. Tijdens een game drive in een van de bekende nationale parken zal je dus ongetwijfeld olifanten zien. In de meeste natuurparken komen ook veel andere wilde, soms gevaarlijke dieren voor, zoals luipaarden, waterbuffels en lippenberen, krokodillen, slangen en varanen. Veel geziene diersoorten in Sri Lanka:

1. Luipaarden in Yala

Yala National Park bevindt zich in het zuidoosten van Sri Lanka. Tijdens een jeepsafari in het park maak je kans op het zien van krokodillen, olifanten (ca. 350 dieren), schildpadden, lippenberen, zwijnen, varanen, talrijke vogels en als hoogtepunt: luipaarden. Het nationale park heeft de hoogste concentratie luipaarden ter wereld! Individueel het park bezoeken is helaas niet mogelijk, je bent aangewezen op een - relatief prijzige - jeepsafari. Er worden ook diverse rondreizen georganiseerd door Nederlandse reisorganisaties, waarbij Yala opgenomen is in het reisprogramma.

2. Olifanten in Sri Lanka

Er komen nog ca. 3.000 Ceylon-olifanten voor op het eiland. De Sri Lankaanse olifant of Ceylon olifant is de zwaarste en donkerste ondersoort van de Aziatische olifant.

Wat zijn de beste plekken om olifanten te zien in Sri Lanka? Hoewel je in verschillende parken olifanten in het wild kan zien, is de beste plek Udawalawe National Park. Het is het meest bezochte park van het land: op sommige plekken heb je een grandioos uitzicht over tal van dieren. Zo stonden we op een gegeven moment stil met een jeep, met binnen ons blikveld watervogels, olifanten, krokodillen, roofvogels en buffels. Verder komen er in Udawalawe sambarherten, lippenberen, jakhalzen en tal van andere dieren voor. In de directe omgeving van Udawalawe bevindt zich een olifantenopvang voor weesolifantjes, het Elephant Transit Home. een goed alternatief voor het veel drukker bezochte Pinnawela olifantenweeshuis, op de route tussen Colombo en Kandy.

In een reservoir in het Minneriya National Park komen jaarlijks, van juli t/m september (in het droge seizoen) honderden olifanten samen. Doordat het leefgebied van de wilde olifanten in Sri Lanka steeds kleiner wordt staat het voortbestaan van de populatie onder druk.

3. Walvissen in Sri Lanka

Wat veel mensen niet weten over Sri Lanka, is dat het een van de beste plekken ter wereld is om walvissen te zien. Mirissa, in het zuiden van Sri Lanka, is een zeer goede plek om walvissen te spotten. Op 6 km van de kust zakt de 30 meter diepe zeebodem hier in een enorme kloof, van meer dan 1000 meter diep. Bij de rand tussen het diepe en ondiepe water komen blauwe vinvissen om krill te zoeken. 

Omdat dit ravijn zo dicht bij de kust ligt, zijn de golven er tijdens een boottocht minder hoog dan op andere plekken in Sri Lanka. Dit zorgt voor een beter zicht op dolfijnen en walvissen. Verder weg van de kust maak je kans op potvissen, die er jagen op inktvissen. Wie tijd heeft kan ook nog snorkelen of duiken bij Mirissa, het onderwaterleven is er mooi. In de omgeving kan je de - vaak op reisgidsen weergegeven - palenvissers zien. Daarnaast heeft de zuidkust van Sri Lanka vele mooie stranden met wuivende palmbomen.

Walvissen in Sri Lanka
Deel op Pinterest

Minder vaak bezocht dan Mirissa in het zuiden is de badplaats Trincomalee in het oosten van Sri Lanka. Ook hier komen vele grote waterdieren voor, waaronder potvissen, blauwe vinvissen, Bryde's walvissen, zwaardwalvissen, grienden en verschillende soorten dolfijnen. Tijdens een walvissafari hier maak je zeer veel kans op het zien van blauwe vinvissen, maar het blijven wilde dieren, dus garanties zijn er nooit. 

Naast walvissen en dolfijnen is er overigens ook een kans op het zien van manta's en walvishaaien. Zeeschildpadden laten zich ook met regelmaat zien. Ten noorden van Trincalomee ligt de plaats Nilaveli, waarvandaan je Pigeon Island kan bezoeken en deelnemen aan een whale watching tour. 

4. Sambarherten op de Horton Plains

Het centrale binnenland is zeer groen, kent een rijke fauna en flora en het landschap kenmerkt zich door mooie theeplantages en hoge bergen. In de omgeving van Nuwara Eliya kan je goed wandelen op Sri Lanka. Populair natuurgebied om de benen te strekken is de Horton Plains met als hoogtepunt World's End: een uitzichtpunt bij een zeer diepe kloof, waarvandaan je bij goed weer zelfs de zee in het zuiden kan zien. Tijdens een wandeling in dit gebied maak je zeer veel kans op het zien van sambarherten.

5. Schildpadden bij Rekawa

In Rekawa, in het uiterste zuiden van Sri Lanka, bevindt zich een strand, waar ieder jaar tussen januari en juli schildpadden 's nachts aan wal komen om hun eieren te leggen. Rekawa beach is beschermd natuurgebied, maar tegen betaling is het wel mogelijk om dit natuurspektakel te bewonderen.

6. Vogels

Sri Lanka is een vogelbestemming bij uitstek! Ruim 250 vogelsoorten werden er geregistreerd, waarvan 6 soorten uitsluitend op Sri Lanka voorkomen. Tijdens de moesson migreren duizenden watervogels naar de lagunes bij de kust. De meest voorkomende vogels zijn trekvogels, pelikanen, flamingo’s en purperreigers. Ook zie je bijeneters, ijsvogels en andere bontgekleurde vogels.

Dieren in Sri Lanka
Deel op Pinterest

Tijdens een rondreis op het eiland zal je ook veel pauwen zien: bontgekleurde mannetjes met een kobaltblauw lijf, of spierwitte bruidspauwen. Het vrouwtje ziet er onopvallend uit. Hoewel pauwen het liefst in de buurt van water vertoeven zie je ze op de gekste plekken en momenten van de dag. Ze steken de straat over terwijl je aan komt fietsen, lopen langs bij een tempel of zetten hun sleep op langs de kant van de weg. Een fascinerend zicht wanneer de ca. 150 kleurrijke veren in een waaier staan. Er valt zoveel te vertellen over de vogelsoorten, dat we er een aparte pagina aan besteed hebben: vogels in Sri Lanka.

7. Duiken bij de Malediven

Een vakantie op Sri Lanka wordt vaak verlengd met een verblijf van enkele dagen op de Malediven. De eilanden zijn een onderwater paradijs. Scuba divers van over de hele wereld dromen er van om hier te duiken tussen reuzenmanta's, tijgerhaaien en zeeschildpadden. Een verlenging op de Malediven is te boeken als losse bouwsteen bij Riksja Sri Lanka. Wil je meer reistips zien, bekijk dan onze info over de mooiste eilanden van de Malediven.

Veelgestelde vragen over wildlife in Sri Lanka

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!