Ga naar content

Yala National Park

Yala National Park is een nationaal park in het zuidoosten van Sri Lanka. Dit park staat niet altijd op het programma van rondreizen in het Aziatische land. Toch is het vrij druk bezocht, vooral door zelfstandig rondreizende natuurliefhebbers, die al hun hoop gevestigd hebben op het spotten van een van de luipaarden die in het natuurpark voorkomen.

Yala ligt een beetje afgezonderd van de andere natuurparken en door haar ligging in het zuidoosten van het eiland slaan veel toeristen - of eerder aanbieders van rondreizen in Sri Lanka - het over. De meeste reizen van TUI en Djoser voeren bijvoorbeeld niet langs het nationaal park. 

Dieren in Yala
Deel op Pinterest

Toch zijn er wel individuele rondreizen met privéchauffeur en groepsreis langs Yala National Park. En het natuurpark is de omweg meer dan waard. Want, waar komen de meeste luipaarden in Sri Lanka voor? In Yala! Het park staat bekend om haar grote populatie luipaarden, sterker nog: het heeft de grootste concentratie luipaarden per vierkante kilometer. Nergens ter wereld heb je dus meer kans op het zien van luipaarden dan hier in dit uithoekje van het land.

Pauw in Sri Lanka
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarnaast kan je er zeer veel andere wilde dieren spotten, waaronder krokodillen, varanen, olifanten en talrijke vogels.

Reis naar Yala National Park

Over het algemeen wordt een bezoek aan Yala bezocht met andere highlights van Sri Lanka. Je kan er wel 2-3 dagen verblijven, maar na 1 of 2 safari's in het park heb je het wel gezien. Je kan op eigen houtje rondreizen in Sri Lanka, al is zelf rijden niet aanbevolen vanwege het verkeer. We hebben alvast de leukste georganiseerde rondreizen uitgezocht.

Een verzorgde individuele rondreis is dan eerder aanbevolen, vaak is dit inclusief huurauto met privéchauffeur en dat is toch een stuk veiliger en prettiger.

ecolodge bij Yala
Booking
Uga Chena
Deel op Pinterest

Er zijn diverse goede hotels in de omgeving van Yala National Park. Dit gaat van de meest luxe accommodaties tot budget locaties. Er is ook een Leopard Trails Camp, waar je kan overnachten in comfortabele tenten met badkamer. Een andere mogelijkheid is het boeken van een losse bouwsteen van 2-3 dagen. Dit kan je dan combineren met andere bouwstenen in Sri Lanka en zo je eigen reis samenstellen.

1. Landschap Yala

Hoe is de natuur in Yala? Het landschap van het National Park is zeer bijzonder, het geeft werkelijk een gevoel van een safari. Lage begroeiing, met daartussen imposante rotsen, wouden, graslandschappen en moerassen bepalen de vegetatie, meer dan 300 bloemsoorten verspreiden zich doorheen het gebied. De bekendste rots van het park is Elephant Rock, die zoals zijn naam het al zegt, lijkt op een enorme olifant.

Natuur in Yala
Deel op Pinterest

De wegen die door het park voeren zijn rode zandwegen en dit contrasteert mooi tegen de grijze rotsen en groene begroeiing. Als het regent kleurt het zand nog feller rood, maar op regen kan je best niet hopen, want dat verkleint de kans op het zien van luipaarden. Tussen de struiken en rotsen liggen overal kleine poeltjes, waar dieren zich verzamelen. Op sommige open plekken kan je ook de zee zien. 

Rotsen in Yala
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Safari in Yala

Een jeepsafari is een bijzondere ervaring, vooral omdat Yala zoals gezegd een van de beste plaatsen is voor het spotten van de prachtige katachtigen. Uitvalsbasis voor een safari in Yala is het stadje Tissamaharama. Hiervandaan kan je een tour reserveren; op eigen houtje of met eigen vervoer mag je het park niet in.

Pauw Sri Lanka
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hou er rekening mee dat je niet de enige bent die het park bezoekt: verscheidene jeeps rijden tegelijkertijd Yala in en er is maar weinig gelegenheid om in alle rust te genieten van de mooie natuur. Fotograferen moet dus snel, snel, want voor je het weet rijdt de jeep weer verder.

3. Welke dieren leven er in Yala National Park?

De grootste luipaardconcentratie en een kudde van ongeveer 350 Ceylon-olifanten weet er zich in stand te houden. Luipaarden zien is zeker geen uitzondering. Vooral met zonnig weer liggen ze langgerekt op boomstammen te luieren. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de lagunes, mangroven en dichte jungle van het natuurpark leven verder ook lippenberen, zwijnen, sambarherten, varanen, schildpadden, krokodillen, pauwen, mooie vlinders en vele vogelsoorten… Overal zie je bijeneters en andere bontgekleurde vogels, zoals neushoornvogels.

4. Bezienswaardigheden bij Yala National Park

Vaak wordt een safari in Yala National Park gecombineerd met andere highlights in de directe omgeving. Bij Kataragama bevindt zich een bekende tempel, een pelgrimsoord waar mensen van verschillende religies heenkomen. Bij de Dowa tempel kan je de vijf meter hoge Boeddha bezoeken. Meer naar het noorden liggen dan weer Ella en de Rawana Falls. Kortom, er is van alles te beleven in het zuidoostelijke hoekje van het eiland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!