Ga naar content

Botanische tuinen in Sri Lanka

Sri Lanka is een enorm groen eiland. Vanuit het vliegtuig zie je bij aankomst al een landschap bedekt met palmbomen en andere boomsoorten. Verscheidene natuurgebieden laten je kennismaken met een rijke planten- en bloemenwereld. Maar wat ook bijzonder is, is de hoeveelheid prachtige botanische tuinen in Sri Lanka.

Mooie tuinen in Sri Lanka

Tijdens onze rondreis op het eiland hebben we drie Botanische Tuinen bezocht. Dat zouden we vooraf niet bedacht hebben. De parken zijn echter zo divers en hebben een ongekende rijkdom aan bijzonder planten- en boomsoorten, waardoor we telkens weer met veel fascinatie er door heen struinden. We waren op reis met kind in Sri Lanka; voor gezinnen is een bezoek aan een of meerdere botanische tuinen zeker een aanrader. De kinderen kunnen zonder gevaar lekker rondrennen en er is vanalles te zien en te beleven in de parken. Maar natuurlijk zijn de tuinen ook minstens zo interessant voor andere reizigers zonder kinderen. Wat zijn de mooiste botanische tuinen van Sri Lanka?

1. Peradeniya Botanische Tuin

De Koninklijke Peradeniya Botanical Garden is de bekendste en grootste tuin van Sri Lanka. De tuin bevindt zich ten zuidwesten van de stad Kandy; een bezoek aan de Tempel van de Tand in Kandy wordt vaak gecombineerd met een excursie naar Peradeniya. Bekendste bezienswaardigheid in deze botanische tuin is de imposante Avenue of Royal Palms, maar eigenlijk is het hele park prachtig aangelegd.

Ruim 4000 verschillende plantensoorten, 10.000 bomen, waaronder een gigantische bamboe, een zeer indrukwekkende honderd jaar oude Javaanse vijg, een kanonskogelboom en meer fascinerende bomen van over de hele wereld. Vele bekende personen, waaronder koningen en filmsterren, brachten reeds een bezoek aan deze tuin.
Hotel bij Peradeniya op Booking.com.

2. Hakgala Botanical Garden

De Botanische Tuinen van Hakgala bevinden zich nabij Nuwara Eliya, tevens uitvalsbasis voor de Horton Plains en ander natuurschoon in het Centrale binnenland van Sri Lanka. Het park bevindt zich aan de voet van de Hakgala rots. Door haar ligging heerst er een subtropisch, koel en fris klimaat in deze tuinen. Ze staan bekend om de rozentuin, de vele orchideeënsoorten, mooie bomen, en grote verscheidenheid aan planten en bloemen. In het voorjaar komen duizenden bezoekers de kleurenpracht van deze bloemen aanschouwen.
Hotel bij Hakgala op Booking.com.

Deel op Pinterest

3. Henrathgoda Botanical Garden

Deze tuin ligt het dichtst bij de luchthaven, in Gampaha Town, ten noordoosten van Colombo. Het hoogtepunt is de Braziliaanse rubberboom, de Hevea brasiliensis. De tuin bevat bomen van over de hele wereld, maar vooral veel soorten die afkomstig zijn uit Brazilië.

4. Mirijjawila Botanical Garden

Verblijf je uitsluitend aan de zuidkust van Sri Lanka, dan kan je beste deze wat kleinere tuin bezoeken. Het park bevindt zich nabij Hambantota. De tuin werd opgericht voor het behoud van bepaalde boomsoorten, toerisme en om de jeugd meer te leren over planten en bomen.

Bekijk zeker ook onze overige tips voor jouw reis naar Sri Lanka.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!